Τους τελευταίους μήνες κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια καμπάνια σχετικά με εκπτώσεις σε μεγάλες μάρκες ρούχων και
υποδημάτων. Ανυποψίαστοι χρήστες του Facebook παροτρύνονται να μοιράσουν μια φωτογραφία που υπόσχεται μέχρι και 90% έκπτωση, σε κορυφαίες μάρκες όπως Adidas, ray ban, Ralph Lauren, The North Face. Η συγκεκριμένη καμπάνια όμως είναι απάτη.
υποδημάτων. Ανυποψίαστοι χρήστες του Facebook παροτρύνονται να μοιράσουν μια φωτογραφία που υπόσχεται μέχρι και 90% έκπτωση, σε κορυφαίες μάρκες όπως Adidas, ray ban, Ralph Lauren, The North Face. Η συγκεκριμένη καμπάνια όμως είναι απάτη.
Η προαναφερθείσα εικόνα που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι η παρακάτω:
Απάτες όπως η συγκεκριμένη προωθούν συνδέσμους με σκοπό είτε την εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού, ή την ανακατεύθυνση του εκάστοτε χρήστη σε ψεύτικες σελίδες οι οποίες έχουν ως στόχο να αποσπάσουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα από το θύμα. Αυτές οι σελίδες μάλιστα στήνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μοιάζουν σχεδόν πανομοιότυπες με τις πραγματικές, όπως για παράδειγμα η επίσημη σελίδα μιας εταιρίας παπουτσιών, με τις διαφορές να βρίσκονται σε πολύ ανεπαίσθητες λεπτομέρειες όπως η λάθος ονομασία στο σύνδεσμο της σελίδας.
Λόγω αυτής της αιτίας οι χρήστες διαμοιράζουν τη συγκεκριμένη εικόνα πολλές φορές χωρίς να το γνωρίζουν και φυσικά παρά τη θέλησή τους, κυρίως στο Facebook αλλά και στο Messenger.
Τη περίοδο του Ιουνίου όπου παρατηρήθηκε έντονη διάδοση της εικόνας εμφανίστηκαν καταγγελίες χρηστών για ακούσια κοινοποίηση συνδέσμων της συγκεκριμένης καμπάνιας, γεγονός το οποίο είναι πολύ πιθανό να οφείλεται σε κακόβουλο λογισμικό.
Μετά από επικοινωνία με εκπρόσωπο του Facebook η εφημερίδα «The Sun» επιβεβαίωσε ότι η σελίδα γνώριζε για τη συγκεκριμένη απάτη. Ο ίδιος ανέφερε τα εξής:
Είμαστε ενήμεροι για τη συγκεκριμένη απάτη και η ομάδα ασφάλειας μας προσπαθεί να την αντιμετωπίσει. Δεν επιτρέπουμε τέτοιου είδους δραστηριότητα στη σελίδα και έχουμε λάβει μέτρα πρόληψης για να αποφύγουμε τέτοια φαινόμενα στο μέλλον. Θα παροτρύναμε τους χρήστες να μην μπαίνουν σε ύποπτους συνδέσμους ακόμα και αν τους βρίσκουν σε προφίλ φίλων.
Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να προστατευτείτε από απάτες όπως η συγκεκριμένη με βασικό τρόπο πρόληψης την εγκατάσταση και συνεχή ενημέρωση ενός καλού προγράμματος αντιμετώπισης ιών.
Σε κάθε περίπτωση εφόσον κάποιος χρήστης του Facebook έρθει σε επαφή με τη συγκεκριμένη εικόνα, μπορεί πατώντας τις 3 τελείες στην πάνω δεξιά γωνία της εν λόγω δημοσίευσης, να υποβάλει μια αναφορά ώστε να ενημερώσει τη σελίδα:
Επιπλέον:
Μπορείτε να δείτε τις οδηγίες του Facebook για τη περίπτωση που έχετε πέσει θύμα ηλεκτρονική απάτης η οποία περιλαμβάνει απόσπαση ευαίσθητων προσωπικών σας δεδομένων (fishing) εδώ.
Μπορείτε επίσης να καταγγείλετε στο Facebook τη προσπάθεια υποκλοπής του προφίλ σαςεδώ.
Εν κατακλείδι ο ισχυρισμός περί έκπτωσης 90% σε γνωστές μάρκες ρούχων που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ψευδής και αποτελεί διαδικτυακή απάτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου