Γνωρίζουμε ότι οι εικόνες GIF κινούμενες ή σταθερές δεν μπορούν να εμπεριέχουν ήχο. Ωστόσο πολλοί άνθρωποι ακούνε ήχο στην παρακάτω εικόνα που δημιουργήθηκε από το HappyToast το 2008. Η εικόνα κυκλοφορεί ευρέως στο διαδίκτυο και η Δρ. Lisa DeBruine από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης άρχισε να αναρωτιέται γιατί πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ακούνε κάποιον ήχο από την εικόνα. Δημιούργησε μια έρευνα γνώμης στο twitter στην οποία απαντήσανε 300.000 άτομα με το 70% αυτών να δηλώνει ότι μπορεί να ακούσει έναν υπόκωφο χτύπο.
Εσείς μπορείτε να ακούσετε ήχο στην εικόνα;
Υπάρχει επιστημονική εξήγηση για παράδοξο αυτό φαινόμενο;
Ο Christopher Fassnidge, διδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του City του Λονδίνου δίνει μια εξήγηση. Το εργαστήριό του ασχολείται με τη μελέτη ενός φαινομένου που αποκαλείται οπτικό αυτί («visual ear»). Είναι μια περίπτωση συναισθησίας.
Συναισθησία ονομάζεται η νευρολογική ανάμιξη των αισθήσεων. Ένας άνθρωπος που χαρακτηρίζεται από συναισθησία (συναισθητικός) είναι δυνατό, για παράδειγμα, να «ακούει» τις οσμές, να «βλέπει» τους ήχους και να «μυρίζει» τους ήχους.
Στη συναισθησία εμφανίζεται πιο έντονα το φαινόμενο της ανάμιξης των αισθήσεων, το οποίο είναι φυσιολογικό και αναπόφευκτο. Σε όλους για παράδειγμα η γεύση επηρεάζεται από την ακοή (τα πατατάκια που τρώμε μπροστά σε μικρόφωνο φαίνονται 15% πιο κριτσανιστά αν στα ακουστικά μέσω των οποίων ακούμε το σπάσιμό τους έχουν ενισχυθεί οι υψηλές συχνότητες, ενώ αν έχουν ενισχυθεί οι χαμηλές έναντι των υψηλών έχουμε την αίσθηση της νωπότητας)
Για να επανέλθουμε στο παράδειγμα της εικόνας, πολλοί χρήστες του Twitter, συμπεριλαμβανομένου του Happy Toast, συμπεραίνουν σωστά ότι η κίνηση της φωτογραφίας συμβάλει σημαντικά στην αντίληψή τους για τον ήχο στο GIF. Είναι στην πραγματικότητα ένα φαινόμενο που ονομάζεται οπτικά-προκληθείσα ακουστική απόκριση (Visually-Evoked Auditory Response), ή vEAR. «Είμαστε συνεχώς περιτριγυρισμένοι από κινήσεις που κάνουν έναν ήχο, όπως βήματα καθώς οι άνθρωποι περπατούν, τα χείλη που κινούνται ενώ μιλάνε, μια μπάλα που αναπηδά στο έδαφος κ.α.», εξηγεί ο Fassnidge.
Έχουμε συνδυάσει ήχους και κινήσεις τόσο που τα θεωρούμε ταυτόσημα. Θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι ακούμε τα βήματα ενός ανθρώπου που περπατά στην άλλη πλευρά του δρόμου, ενώ πραγματικά ο ήχος υπάρχει μόνο στο μυαλό μας.
Η έρευνα στο εργαστήριο του Fassnidge υποδηλώνει ότι έως και 20% των ανθρώπων βιώνουν το VEAR, ποσοστό πολύ υψηλότερο από το 2% έως 4% που παρουσιάζουν συναισθησία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου