Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 15, 2019

Η μυστηριώδης και υπερφυσική εξαφάνιση του Ρωμύλου, ιδρυτή της αρχαίας Ρώμης και γιος του Άρη



Στο έτος 753 π.Χ., Οι δίδυμοι αδελφοί Ρωμύλος και Ρέμος ίδρυσαν την πόλη της Ρώμης. Μετά τη δολοφονία του Ρέμου ο Ρωμύλος έγινε ο πρώτος κυβερνήτης της πόλης και βασίλεψε για 39 χρόνια. Η ταυτότητα αυτών των δύο αδελφών είναι ιστορική και θρυλική. Σύμφωνα με το μύθο, και οι δύο ήταν γιοι του Άρη, θεός του πολέμου.
Η εξαφάνιση του Ρωμύλου
Ο ιδρυτής της Ρώμης εξαφανίστηκε μυστηριωδώς και από τις σελίδες της ιστορίας.Στις 7 Ιουλίου 714 π.Χ βρισκόταν στο ναό του για να δώσει οδηγίες και εξαφανίστηκε χωρίς ίχνος.

Στο έργο του, Ab Urbe condita,η απόψη της ιστορίας της Ρώμης από την ίδρυσή της μέχρι το έτος 9 μ.χ., Ο ιστορικός Τίτο Λίβιο αναφέρει:

"Μια μέρα, επιθεωρώντας τα στρατεύματά του κοντά στο βάλτο της κατσίκας (" Capra Palus "), ξέσπασε μια καταιγίδα με εκκωφαντική βροντή. Ο Ρωμύλος περιβάλλεται από ένα πυκνό σύννεφο που τον έκρυψε από το βλέμμα όλων των παρόντων και από εκείνη τη στιγμή δεν τον είδε ποτέ ξανά κάνεις ".

Άλλα χρονικά περιγράφουν τη μυστηριώδη εξαφάνιση του Ρωμύλου:
Ορισμένα έγγραφα χρονολογούν την εκδήλωση στις 26 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία πραγματοποιήθηκε μια έκλειψη ήλιου. Σε πολλές περιπτώσεις ανεξήγητων εξαφανίσεων αναφέρεται ότι συνοδεύονται από ακραία μετεωρολογικά ή αστρονομικά φαινόμενα. Αυτή ήταν η πεποίθηση του Πλούταρχου, που το περιγράφει ως εξής:

«Ο αέρας ξαφνικά έγινε πιο παχύς και άλλαξε θαυματουργικά, το φως του ήλιου χάθηκε και όλοι ήταν "κατακλυσμένοι" από ένα εκπληκτικό σκοτάδι, συνοδευόμενο από τρομακτικές αστραπές και κεραυνούς.
Τότε το πλήθος διασκορπίστηκε και έφυγε, αλλά οι ευγενείς συγκεντρώθηκαν σε μια ξεχωριστή ομάδα.
Όταν η καταιγίδα τελείωσε και το φως γύρισε, οι κάτοικοι επέστρεψαν γεμάτοι τρόμο, και ρωτούσαν που ειναι ο βασιλιάς, αλλά ήταν αδύνατο να τον βρουν ».

Δολοφονήθηκε;
Ήδη εκείνη τη στιγμή προέκυψαν φήμες και εικασίες εκ μέρους εκείνων που πίστευαν ότι δολοφονήθηκε. Υποστήριξαν ότι οι αξιωματικοί, κουρασμένοι από την ηγεσία του, τον δολοφόνησαν και έκοψαν το σώμα του σε κομμάτια αρκετά μικρά ώστε να κρύβονται κάτω από τα ρούχα τους. Και στην συνεχεία που έφυγαν από το σημείο τα πέταξαν .Αλλά στην πραγματικότητα,ο Ρωμύλος εξαφανίστηκε τόσο γρήγορα που σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα δεν θα ήταν δυνατή η δολοφονία του και η απόκρυψη της μεγάλης ποσότητας αίματος που θα έπεφτε στο σημείο όποτε ηταν αδύνατο να αποκρύψουν δολοφονία του.

Ρωμύλος και ο θεός Κουιρίνος
Ο Julio Próculo ήταν ο μόνος που κατόρθωσε να τερματίσει τις φήμες περί δολοφονίας του. Δίνοντας όρκο, δήλωσε ότι είχε συναντήσει τυχαία τον Ρωμύλο, ο οποίος είχε επανεμφανιστεί με διαφορετικό τρόπο. Είπε ότι είχε μια πιο ευγενή και ξεχωριστή εμφάνιση από οτι ηταν πριν, και φορούσε πανοπλία που έλαμπε τοσο πολύ που τον τύφλωνε.

Εξήγησε ότι ο Ρωμύλος είχε θεϊκή προέλευση, ηταν η βούληση των θεών να βρεθεί εδώ ανάμεσα στους ανθρώπους για λίγο και αφού ίδρυσε την πόλη που έγινε η πιο ισχυρή και λαμπρή του κόσμου, και έφτασε στην υψηλότερη κορυφή του ανθρώπινου μεγαλείου, έγινε επιστροφή του στους ουρανούς, από οπού προέρχεται . Δεν τον είδε ποτέ ξανά κανεις, και οι Ρωμαίοι τον λατρεύουν έκτοτε με τη μορφή του θεού Κουιρίνου για περισσότερα από χίλια χρόνια.

Τι λένε επίσημα Προ-ρωμαϊκή Ιταλία:
Οι λαοί που κατοικούσαν την ιταλική χερσόνησο πριν από την άνοδο της Ρώμης δεν συνδέονταν γενετικά ή γλωσσικά με σαφή τρόπο. Ορισμένοι μιλούσαν γλώσσες ιταλικές, άλλοι ήταν απόγονοι Ελλήνων αποίκων που διατηρούσαν την ελληνική τους ταυτότητα, ενώ άλλοι άνηκαν σε άλλα ινδοευρωπαϊκά παρακλάδια. Η κατηγοριοποίηση όλων αυτών των πληθυσμών είναι από δύσκολη έως αδύνατη λόγω έλλειψης αδιάψευστων στοιχείων.

Κατά την πρώιμη ρωμαϊκή ιστορία, κεφαλή του κράτους ήταν ο «Rex» (σημαίνει βασιλιάς), τον οποίο εξέλεγαν οι «patres», δηλαδή οι άρχουσες οικογένειες (εκτός από τον Ρωμύλο, τον ιδρυτή της πόλης), προκειμένου να κυβερνήσει την πόλη. Δεν υπάρχουν σωζόμενες αναφορές σχετικά με τα κριτήρια εκλογής των πρώτων τεσσάρων βασιλέων της Ρώμης, αν και για τους τρεις επόμενους υιοθετήθηκε μια γραμμή συγγενικής διαδοχής από την οικογένεια της μητέρας.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου