Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 05, 2019

Οι 5 κίνδυνοι που θα προκαλέσουν την επόμενη μεγάλη παγκόσμια κρίση



Ανάπτυξη ΗΠΑ, χρέος Κίνας, Χονγκ Κονγκ, Αργεντινή και Αίγυπτος είναι ανάμεσα στους κινδύνους

Είναι πλέον περισσότερο από 10 χρόνια από τότε που η αμερικανική κυβέρνηση ανάγκασε τις τράπεζες σε όλο τον κόσμο να σταματήσουν να δανείζονται μεταξύ τους, καθώς οι φόβοι αυξήθηκαν για την ποιότητα των ισολογισμών.
Μέσα σε λίγους μήνες, η παραγωγή και το εμπόριο κατέρρευσαν, οδηγώντας την ανεργία να αυξηθεί γρήγορα.
Ενώ οι κεντρικές τράπεζες και οι νομοθέτες ενήργησαν για να ενισχύσουν τα κανάλια της χρηματοδότησης, η ανάκαμψη ήταν εύθραυστη και δαπανηρή.
Η προοπτική μιας άλλης παγκόσμιας ύφεσης είναι πλέον πραγματική, με προφανή οικονομική επιβράδυνση στις ΗΠΑ και στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης και της Ασίας.
Το CNBC εξετάζει μερικές από τις καταστάσεις σε όλο τον κόσμο που σύντομα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ακόμη περισσότερο πολιτική και οικονομική πίεση.



Μια επιβράδυνση στην οικονομία των ΗΠΑ

«Όταν οι ΗΠΑ φτερνίζονται, ο κόσμος κρυολογεί», έτσι λέει η παροιμία.
Και καθώς οι επιπτώσεις της αναθεώρησης του φορολογικού συστήματος ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων του Προέδρου Donald Trump αρχίζουν να ξεθωριάζουν, η οικονομία των ΗΠΑ παρουσιάζει σημάδια επιβράδυνσης.
Από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, οι επιχειρηματικές επενδύσεις μειώθηκαν κατά 1% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο το 2018.
Επιπρόσθετα, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών υποχώρησε σημαντικά τον Σεπτέμβριο.
Οι προσδοκίες των καταναλωτών για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές υποχώρησαν αισθητά τον ίδιο μήνα.
Στη συνέχεια ήρθε ένα σύνολο δεδομένων που προβλημάτισε τους περισσότερους αναλυτές.
Ένα εύρος της βιομηχανικής δραστηριότητας των ΗΠΑ υποδεικνύει ότι ο κατασκευαστικός κλάδος είχε βυθιστεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 128 μηνών.
Η Fed εκτιμά ότι η ανάπτυξη αυτή τη χρονιά θα φθάσει στο 2,2%, πολύ κάτω από το στόχο 3% της διοίκησης Trump.
Για να μπορέσει ο Λευκός Οίκος να πετύχει τον οικονομικό στόχο του, καθώς αρχίζει και η προεκλογική περίοδος, θα πρέπει να ελπίζει στη συνεχιζόμενη επιθυμία και ικανότητα του Αμερικανού καταναλωτή να δαπανήσει.

Ο όγκος χρέους της Κίνας αυξάνεται

Η Κίνα έχει τροφοδοτήσει την οικονομία της με την αύξηση του χρέους.
Το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών (IIF) με έδρα την Ουάσινγκτον εκτιμά ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019 το συνολικό ύψος χρέους των επιχειρήσεων, των νοικοκυριών και του δημοσίου στην Κίνα έφτασε στο 303% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με την έκθεση, η προσπάθεια του Πεκίνου να αντισταθμίσει το χρέος των μη χρηματοπιστωτικών εταιρειών είχε μάλλον ξεπεραστεί από τον δανεισμό σε άλλους τομείς, οι οποίοι είχαν οδηγήσει το σύνολο χρέους της Κίνας σε περισσότερα από 40 τρισ. δολάρια.
Η Κίνα δήλωσε επανειλημμένα ότι τα δάνειά της είναι διαχειρίσιμα, αλλά οι χειρισμοί της παρεμποδίζονται από τον κίνδυνο ότι η μείωση του χρέους θα μπορούσε να επιταχύνει την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.
Οι οίκοι αξιολόγησης, όπως η Moody’s, επιβεβαίωσε την αξιολόγηση χρέους A1 στην Κίνα τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, αλλά προειδοποίησε: «Τα επεισόδια οικονομικού στρες για ορισμένες τοπικές τράπεζες ή κρατικές επιχειρήσεις είναι πιθανό να συνεχίσουν να δοκιμάζουν την ικανότητα των κεντρικών και περιφερειακών κυβερνήσεων να αποτρέψουν τη μετάδοση».
Κατά την τελευταία δεκαετία, η Κίνα αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας ανάπτυξης κάθε χρόνο.
Οποιαδήποτε απότομη προσγείωση για την οικονομία θα σημάνει αμέσως συναγερμό σε άλλα μέρη του κόσμου και οι επενδυτές θα βιαστούν για να προστατεύσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Ο Andy Rothman της Matthews Asia, δήλωσε τον Μάρτιο ότι το κινεζικό χρέος είναι «ένα σοβαρό πρόβλημα», αλλά είναι απίθανο να προκαλέσει κίνδυνο μιας σκληρής προσγείωσης ή τραπεζικής κρίσης.
Ο Rothman ανέφερε ότι ενώ το κυριότερο πρόβλημα της Κίνας είναι το εταιρικό χρέος, το οποίο έχει αυξηθεί σταθερά μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, οι περισσότερες από τις δανειακές υποχρεώσεις λήφθηκαν από κρατικές επιχειρήσεις από κρατικές τράπεζες.

Αναταραχές στο Χονγκ Κονγκ

Οι δημόσιες αναταραχές στο Χονγκ Κονγκ συνεχίζονται για περισσότερους από τέσσερις μήνες.
Ξεκίνησαν με σκοπό να αντιταχθούν οι πολίτες στις εξουσίες που θα μπορούσαν να έχουν οι αρχές του Χονγκ Κονγκ ώστε να εκδίδουν φυγόδικους στην ηπειρωτική Κίνα, αλλά τώρα μεταμορφώθηκε σε ευρύτερες απαιτήσεις από τους πολίτες που επιθυμούν μεταρρύθμιση και φοβούνται τον έλεγχο του Πεκίνου.
Το Χονγκ Κονγκ αποτελεί βασικό κόμβο για την οικονομική δραστηριότητα και το εμπόριο.
Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών έχει υπολογίσει ότι η πόλη διαχειρίστηκε 437 δισ. δολάρια στις πράξεις συναλλάγματος το 2016.
Είναι επίσης μια τεράστια πηγή εξαγωγών – παραδίδοντας εμπορεύματα σε όλο τον κόσμο από το λιμάνι της.
Το χρηματοπιστωτικό κέντρο λειτουργεί επίσης ως μία πύλη εισόδου και εξόδου από την κινεζική οικονομία, με τράπεζες που εδρεύουν εκεί να διοχετεύουν κεφάλαια από διεθνείς επενδυτές.
Οι συνεχιζόμενες πολιτικές αναταραχές θα μπορούσαν επομένως να επηρεάσουν τις οικονομίες σε όλο τον κόσμο καθώς το εμπόριο διακόπτεται και οι επενδύσεις παγώνουν.

Κρίση στην Αργεντινή

Στις αρχές του 2019, ο διάσημος επενδυτής Mark Mobius ανακοίνωσε ότι η εταιρεία του παρέμεινε μακριά από την Αργεντινή.
«Η ποιότητα ζωής έχει μειωθεί, τα επίπεδα εκπαίδευσης μειώθηκαν και δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τη μακροοικονομική κατάσταση ακόμα», ανέφερε ο Mobius.
Ο ίδιος επισήμανε ότι θα ενδιαφερθεί και πάλι για τη χώρα μόνο αν ο πρόεδρος Mauricio Macri θα μπορούσε να πάρει μια ισχυρή εντολή στις επερχόμενες εκλογές.
Οι γενικές εκλογές έγιναν τον Αύγουστο, ο Macri έχασε και οι επενδυτές ακολούθησαν τον Mobius…
Η χρηματιστηριακή αγορά της Αργεντινής υποχώρησε περισσότερο από 30% στις ημέρες που ακολούθησαν, ενώ το πέσο έχασε το 15% της αξίας του έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.
Αυτό καθιστά τα δάνεια σε δολάρια ακριβότερα.
Η χώρα έχει χρέος αξίας 80 δισ. δολαρίων που λήγει το 2019 και το 2020 – αυξάνοντας την προοπτική η χώρα να χρεοκοπήσει για τρίτη φορά μέσα σε λιγότερο από 20 χρόνια.
Η χώρα θα επιβάλει ελέγχους συναλλάγματος μέχρι το τέλος του 2019 για να εμποδίσει τις απώλειες και ενώ ζητά από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να χαλαρώσει τις πληρωμές του χρέους.
Ο Andrea Iannelli, διευθυντής επενδύσεων της Fidelity International, δήλωσε στο CNBC τον Αύγουστο ότι ανέμενε ότι «θα μεταδοθεί κάποιας μορφής κρίσης» και σε άλλες χώρες, ενώ η Aberdeen Standard Investments είναι επίσης bearish στην Αργεντινή και έχουν μειωμένη έκθεση.

Η πτώση του «αγαπημένου δικτάτορα» του Trump

Τον περασμένο μήνα, διάφορα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης ανέφεραν διαδηλώσεις εναντίον της αιγυπτιακής κυβέρνησης σε διάφορες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Αλεξάνδρειας και του Καΐρου.
Οι διαδηλώσεις στην Αίγυπτο είναι παράνομες χωρίς έγκριση από το κράτος από το 2013, όταν ο Πρόεδρος Abdel Fattah el-Sisi προχώρησε σε στρατιωτικό πραξικόπημα κατά του Mohamed Morsi της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Ο Morsi πέθανε στη δίκη του τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.
Οι διαμαρτυρίες είχαν άμεση επίδραση στην χρηματιστηριακή αγορά EGX 30 της Αιγύπτου, προκαλώντας πτώση κατά 11%, που εξάλειψε όλα τα κέρδη που συσσωρεύτηκαν το 2019.
Ο αναλυτής της Goldman Sachs, Farouk Soussa, ανέφερε σε σημείωμα του ότι η αρνητική επίπτωση στα περιουσιακά στοιχεία του κινδύνου από την Αίγυπτο θα μπορούσε να διατηρηθεί περισσότερο εάν συνεχιστεί η πολιτική αστάθεια.
Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι οι άμεσες επενδύσεις των ΗΠΑ στην Αίγυπτο ήταν 21,8 δισ. δολάρια και, επιφανειακά, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν βελτιωθεί πρόσφατα.
Ο Πρόεδρος Donald Trump σε μια αποστροφή του λόγου του είπε: «Πού είναι ο αγαπημένος μου δικτάτορας;» όταν περιμένει να συναντηθεί με το Sisi στη σύνοδο κορυφής G-7 τον Αύγουστο.




πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου