Το παλαιότερο πέτρινο σπίτι στο Παρίσι χτίστηκε από τον πιο διάσημο αλχημιστή.
Παράξενα σύμβολα κοσμούν την αρχιτεκτονική του σπιτιού στην 51 rue de Montmorency στο Παρίσι. Στην πραγματικότητα, το σπίτι κατασκευάστηκε από τον πιο διάσημο αλχημιστή της πόλης, που πολλοί πιστεύουν ότι πέτυχε μεγάλο πλούτο μέσα από την ανακάλυψη της Φιλοσοφικής Λίθου.
Ο Νικολά Φλαμέλ (Nicolas Flamel) γεννήθηκε τον 14ο αιώνα και εργάστηκε για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ως βιβλιοπώλης. Ωστόσο, πολλοί πιστεύουν ότι βρήκε ένα αποκρυφιστικό κείμενο που του αποκάλυψε τα μυστικά της μετατροπής των απλών μετάλλων σε χρυσό. Η αλήθεια είναι ότι ο Φλαμέλ ήταν μεγάλος φιλάνθρωπος, αλλά αν ο πλούτος αυτός -ή όχι- προέρχεται από την αλχημεία αποτελεί θέμα αμφισβητήσιμων θρύλων. Παρ' όλα αυτά, το όνομά του έχει καταστεί αναπόσπαστο κομμάτι της αλχημείας και θεωρείται -από πολλούς που ενδιαφέρονται για τη μετατροπή των στοιχείων σε άλλες μορφές- ένας από τους μεγαλύτερους αλχημιστές.
Ένας θρύλος, σύμφωνα με τον πρόλογο του βιβλίου Livre des figures hiéroglyphiques που εκδόθηκε στο Παρίσι το 1612 (στο Λονδίνο το 1624 με το όνομα Exposition of the Hieroglyphicall Figures) και αναφερόταν στον Φλαμέλ, λέει ότι, το 1357, παρουσιάστηκε στο όνειρό του ένας άγγελος και του έδειξε ένα βιβλίο μυστικού περιεχομένου, που μόνο εκείνος θα μπορούσε να αποκρυπτογραφήσει. Πράγματι, ο Φλαμέλ μετά από λίγο καιρό ανακάλυψε σε ένα βιβλιοπωλείο ένα φυλλάδιο που το αγόρασε πληρώνοντας δύο φιορίνια. Το περιεχόμενο σε αυτό το φυλλάδιο είχε τρία κεφάλαια και συνολικά επτά σελίδες, και ήταν μια οδηγία χρήσης σε αλληγορική μορφή για την κατασκευή της Φιλοσοφικής Λίθου. Ο Νικολά και η σύζυγός του, Περνέλη (ο Φλαμέλ εργάστηκε σε συνεργασία με την επίσης αλχημίστρια σύζυγό του, αλλά όλα τα έργα που παρήγαγε το ζευγάρι αποδόθηκαν αποκλειστικά σε εκείνον), χρειάστηκαν 21 χρόνια για να αποκρυπτογραφήσουν το κείμενο. Πήγε μάλιστα και στην Ισπανία όπου ζήτησε τα φώτα των εκεί αλχημιστών, αλλά ούτε και αυτοί μπόρεσαν να τον βοηθήσουν. Στον γυρισμό από την Ισπανία, ένας Εβραίος λόγιος συνοδοιπόρος, ο Μετρ Κανς (Maître Canches), του είπε ότι το φυλλάδιο αυτό πρόκειται για το γριμόριο "Το Βιβλίο της Ιερής Μαγείας του Άμπρα Μελίν του Μάγου" (που γράφτηκε με τη μορφή επιστολικού μυθιστορήματος ή αυτοβιογραφίας, στην οποία ο συγγραφέας του, Αβραάμ φον Βορμς, περιγράφει το ταξίδι του από τη Γερμανία στην Αίγυπτο και αποκαλύπτει τα μαγικά και καβαλιστικά μυστικά του Αμπραμελίν του Μάγου στον γιο του Λαμέχ. Η χρονολογία που φαίνεται στο ίδιο το χειρόγραφο είναι το έτος 1458) και του έδωσε λίγες οδηγίες για την αποκρυπτογράφηση του περιεχομένου του. Όμως, ο Κανς απεβίωσε όμως πριν προλάβει να του πει περισσότερα. Τελικά, στις 17 Ιανουαρίου του 1382 -ημέρα Καθαρά Δευτέρα- ο Φλαμέλ κατόρθωσε με την βοήθεια της συζύγου του να μετατρέψει για πρώτη φορά υδράργυρο σε ασήμι. Στις 25 Απριλίου του ίδιου έτους κατόρθωσε με τον ίδιο τρόπο να κάνει χρυσάφι.
Ο Νικολά Φλαμέλ
Αργότερα φημολογήθηκε ότι το βιβλίο που βρήκε ο Φλαμέλ ήταν ένας μυστικός χάρτης που έδειχνε πού ήταν κρυμμένοι οι θησαυροί των Εβραίων που είχαν εκδιωχθεί από την Γαλλία. Το Μέγα Πλήρες Παγκόσμιο Επιστημονικό Λεξικό που εξέδωσε ο Γερμανός Γιόχαν Χάινριχ Γκέντλερ το 1735 λέει ότι ο Φλαμέλ διέδωσε τα περί κατασκευής της Φιλοσοφικής Λίθου μόνο και μόνο για να δικαιολογήσει τα πλούτη του, ενώ στην αλήθεια έκλεβε δημόσιους πόρους.
Ένας άλλος θρύλος θέλει τον Φλαμέλ και την Περνέλη να ανακαλύπτουν το φίλτρο της αιωνιότητας, γι' αυτό και οι τάφοι τους έχουν μείνει άδειοι. Ακόμη και πολύ μετά τον θάνατό τους, κατά διαστήματα, παρουσιάζονταν εκδόσεις εντύπων αλχημείας που έφεραν το όνομά του. Ο Γάλλος έμπορος Paul Lucas διέδωσε στην αρχή του 18ου αιώνα τη φήμη ότι ο Φλαμέλ ζει αιώνια και βρίσκεται στην Ινδία, όπως του είπαν Τούρκοι που τον είχαν συναντήσει εκεί.
Το σπίτι στην οδό Montmorency χτίστηκε από το Φλαμέλ το 1407 και σήμερα είναι το παλαιότερο πέτρινο σπίτι στο Παρίσι. Σε αυτό το σπίτι λέγεται ότι ο Φλαμέλ πραγματοποίησε τα πειράματά του. Ο Φλαμέλ πέθανε τον 15ο αιώνα, αλλά όχι πριν σχεδιάσει την ταφόπλακά του, με τη δική του συμβολογία, που τώρα εκτίθεται στο Musée de Cluny (Εθνικό Μεσαιωνικό Μουσείο της Γαλλίας).
Η επιτάφια στήλη του Φλαμέλ - πηγή
Σήμερα, το σπίτι αυτό είναι ένα εστιατόριο, που ονομάζεται Auberge Nicolas Flamel.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου