Το BBC, προσπάθησε να απαντήσει το ερώτημα “ποιος είναι ο γηραιότερος ζωντανός οργανισμός στον πλανήτη;’” και το έπαθλο φαίνεται πως
πηγαίνει σε ένα είδος φυκιών, τα επονομαζόμενα “Posidonia Oceanica”, τα οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων υπολογίζονται στα 100.000 χρόνια ζωής. Ο Carlos Duarte του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας μελέτησε το DNA των θαλάσσιων φυκών Posidonia oceanica σε 40 διαφορετικές τοποθεσίες σε όλη την Ισπανία και την Κύπρο.
Ο λόγος για τον οποίο το Posidonia oceanica έχει ζήσει τόσο καιρό είναι λόγω του τρόπου με τον οποίο αναπαράγεται, αφού αυτό γίνεται ασυμπτωματικά, με κλωνοποίηση. Επιπλέον, δεν έχει πολλούς εχθρούς, κάτι που του επιτρέπει να βλαστήσει κατά μήκος του θαλάσσιου βυθού. Παράγει συνεχώς νέα φυτά, καλύπτοντας μεγάλες περιοχές, ενώ αποθηκεύει θρεπτικά συστατικά μέσα στα φύλλα του, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης στα βάθη των ωκεανών.
Ωστόσο, η αλλαγή του κλίματος αποτελεί απειλή για το Posidonia oceanica. Εκτιμάται ότι το νερό στη Μεσόγειο θερμαίνεται τρεις φορές γρηγορότερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, γεγονός που σημαίνει ότι τα λιβάδια Posidonia oceanica μειώνονται περίπου 5% ετησίως. Τα φύκια, κατάφεραν να επικρατήσουν επί ενός δέντρου με το παρατσούκλι Pando στην Utah, το οποίο υπολογίζεται στα 80.000 χρόνια, ενώ στους υποψηφίους ήταν ακόμη ένα κυπαρίσσι στη Χιλή κοντά στα 3.500 χρόνια, γιγαντιαίες σεκόγιες στην Καλιφόρνια 3.200 χρόνων και αρκετά δέντρα ακόμη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου