Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Φεβρουαρίου 27, 2020

Ο άνθρωπος που μετέτρεψε το σπίτι του σε "παλάτι μωσαϊκών"


Ο Yossi Lugasi πέρασε δεκαετίες φτιάχνοντας πορτρέτα διάσημων από κομμάτια κεραμικών.

Τους τελευταίους μήνες της ζωής

του, ο Yossi Lugasi ήταν κουρασμένος. Με δυσκολία σηκωνόταν από το κρεβάτι, κινούνταν ή έρωγε. Η σύζυγός του, Yaffa, τον παρακάλεσε να τελειώσει το πορτρέτο του Τραμπ που είχε αρχίσει όταν αισθανόταν ακόμα καλά. Ο Lugasi σηκώθηκε, πήγε με δυσκολία μέχρι τον πάγκο που δούλευε, κόλλησε μερικά πορτοκαλί, ροζ και κίτρινα κομμάτια και πήγε ξανά στο κρεβάτι.

Ο Lugasi πέθανε πριν από ένα χρόνο. Το μικρό πορτραίτο του Τραμπ κρέμεται σε μια γωνιά του καθιστικού στο διαμέρισμά του, στην ισραηλινή πόλη του Γιάφα. Είναι κρυμμένο ανάμεσα σε εκατοντάδες τέτοια πορτρέτα, κυρίως Σιωνιστών ηγετών, Εβραίων ιστορικών προσωπικοτήτων και Ισραηλινών της ποπ κουλτούρας. Τα πορτρέτα καλύπτουν τους τοίχους, τις πόρτες, τα πλαίσια των πορτών και τα δάπεδα του διαμερίσματος. Καλλιτέχνες, ηθοποιοί, πρωθυπουργοί, πρόεδροι, φιλόσοφοι, μάρτυρες του Ολοκαυτώματος, ήρωες πολέμου, μέλη αποτυχημένων αμερικανικών ειρηνευτικών διασκέψεων, αλλά και ο κατάσκοπος Ελί Κοέν (τον υποδύεται ο Σάσα Μπαρόν Κοέν στη σειρά του Netflix "The Spy") βρίσκονται παντού. Τα πορτρέτα κρέμονται στους τοίχους της οροφής, με θέα το λιμάνι της Γιάφα, ανάμεσα σε ηλιακούς θερμοσίφωνες και σχοινιά για άπλωμα ρούχων.

Υπάρχουν πάνω από 600 μωσαϊκά στο διαμέρισμα των Lugasi

Για πάνω από τέσσερις δεκαετίες, ο Lugasi -ο οποίος παράτησε το σχολείο στην 5η τάξη, ήταν ελάχιστα μορφωμένος και δεν σπούδασε ποτέ τέχνη- δημιούργησε 1.090 μωσαϊκά.

Η Yaffa Lugasi, η οποία συνταξιοδοτήθηκε πριν από μερικά χρόνια, κάνει περιηγήσεις στο σπίτι της -με ένα μικρό τέλος- οι οποίες περιλαμβάνουν και μια ταινία για τη ζωή του συζύγου της. Λέει ότι το σπίτι είναι το μεγαλύτερο μωσαϊκό στον κόσμο. Σύμφωνα με την ίδια, η οικογένεια ήρθε σε επαφή με τα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες για να το συμπεριλάβει στα ρεκόρ του, αλλά, όπως τους είπαν από το Γκίνες, το σπίτι ανήκει σε μια νέα κατηγορία, την οποία δεν έχουν ακόμη καθορίσει.

Η Yaffa Lugasi στο σπίτι στο Τελ Αβίβ, το "Mosaic House", την κληρονομία του Yossi Lugasi

Η Yaffa γνώρισε τον Yossi το 1977, και απέκτησαν τρία παιδιά. "Ο Yossi δεν είχε ποτέ κανονική δουλειά", λέει. "Έτσι μεγάλωσε. Εγώ έγινε ο κουβαλητής και εκείνος έμενε στο σπίτι και μαγείρευε".

Ο Yossi πήγαινε τα παιδιά στο σχολείο και μετά καθόταν να δουλέψει σε ένα μικρό δωμάτιο στο σπίτι. Δημιούργησε ψηφιδωτά με μια τεχνική που ανέπτυξε ο ίδιος: έκανε σχέδια με μολύβι σε ένα προστατευτικό δίχτυ εντόμων που καλύπτεται με μια ειδική ουσία. Στη συνέχεια, κολλούσε τις ψηφίδες, οι οποίες στην πραγματικότητα ήταν κομμάτια κεραμιδιών, κεραμικών και οικοδομικών μπάζων που συγκέντρωνε και έσπαζε.

Ο Lugasi είχε γεννηθεί στο Μαρόκο το 1949 και είχε ακόμη επτά αδέρφια. Το 1954, κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης των Εβραίων από τις ισλαμικές χώρες στο Ισραήλ, η οικογένειά του έφτασε σε ένα στρατόπεδο μεταναστών στην κοιλάδα Beit She’an. Η μητέρα του δούλευε ως μοδίστρα και ο πατέρας του έβαφε σπίτια. Στο εργαστήριό του υπάρχει μια ελαιογραφία ενός λόφου καλυμμένου από σκηνές. Στο μπροστινό μέρος φαίνεται μια γυναίκα που είναι καθισμένη σε ένα σωρό βαλίτσες και βλέπει τα παιδιά που παίζουν στις λάσπες.

Ο Yossi Lugasi σε νεαρή ηλικία

Το 1963 οι Lugasi μετακόμισαν στην Γιάφα γιατί τους θύμιζε την Καζαμπλάνκα, μια πόλη με μικτό πληθυσμό, θάλασσα, ψάρια. Ο Lugasi αφιέρωσε έναν από τους τοίχους του διαμερίσματός, σε Άραβες αστέρες της μουσικής. "Είχε Άραβες φίλους και τους ήθελε στο μουσείο", εξηγεί ο γιος του.

Πορτρέτα στην οροφή στο σπίτι στην Γιάφα

Η Γιάφα δεν ήταν εύκολο μέρος για να ζήσει κανείς. Ο Lugasi εγκατέλειψε το σχολείο νωρίς και άρχισε να δουλεύει. "Μια μέρα, περνούσε έξω από ένα μπακάλικο, έκλεψε κάτι να φάει, τον έπιασαν και τον πήγαν στο Γραφείο της Πρόνοιας", λέει η Yaffa. "Ένας κοινωνικός λειτουργός του έδωσε ένα μολύβι και ένα χαρτί και άρχισε να ζωγραφίζει". Από τότε, δε σταμάτησε ποτέ.

Ο γιος, Avi, και η σύζυγος, Yaffa

"Πήγαινε με τα πόδια από την Γιάφα στο Τελ Αβίβ και στεκόταν για ώρες μπροστά από ένα κατάστημα με είδη τέχνης για να 'γεμίσει με έμπνευση'", λέει η Yaffa. Στα 13 του, σαν δώρο για το μπαρ μιτσβά (τελετή ενηλικίωσης) του, πήγε να επισκεφτεί τους φίλους του από το στρατόπεδο μεταναστών στη δεκαετία του 1950. Οι φίλοι είχαν μετακομίσει στην φτωχή "πόλη ανάπτυξης" του Beit She'an. Το στρατόπεδο είχε διαλυθεί και από κάτω του βρέθηκαν τα ερείπια της μεγάλης Ρωμαϊκής και Βυζαντινής πόλης Σκυθόπολης και τα πολλά ψηφιδωτά της.

Σήμερα, κάτω από τον καυτό ήλιο της Γιάφα, συμβαίνουν απίστευτες συναντήσεις: Ο Ισραηλινός πολιτικός, ο κύριος ιδρυτής και ο πρώτος πρωθυπουργός του Ισραήλ Νταβίντ Μπεν Γκουριόν βλέπει τον Κλίντον και ο Έλβις κοιτάζει τον Ισραηλινό πολιτικό και στρατηγό Γιτζάκ Ράμπιν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου