Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Φεβρουαρίου 17, 2020

Ο τάφος του θρυλικού βασιλιά των Βίκινγκ Μπιόρν Σιδηρόπλευρου


Όταν σκεφτόμαστε τη Σκανδιναβία, είναι δύσκολο να μην σκεφτούμε την εποχή των Βίκινγκ
που κάλυψαν όλη την Ευρώπη. Εκείνη την εποχή, γεννήθηκαν πολλοί διάσημοι πολεμιστές, ονόματα που δεν έχουν ξεχαστεί ακόμη και σήμερα. Τοπικοί θρύλοι, τηλεοπτικές εκπομπές και ταινίες κρατούν τη μνήμη και την λατρεία αυτών των μορφών ζωντανή ακόμη και σήμερα. Παρ' όλα αυτά, όλο και κάποια ιστορία που περιβάλλει αυτούς τους ήρωες μπορεί να αμφισβητηθεί καθώς, συχνά, αρχαίες ιστορίες και άνθρωποι γίνονται με τον καιρό ένα μυθικό πρόσωπο.

Γνωστός ως ένας από τους πιθανούς μυθικούς βασιλιάδες Βίκινγκ της Σουηδίας, ο Μπιόρν ήταν γιος του βασιλιά Ράγκαναρ Λόθμπροκ, ο οποίος ίσως και αυτός ήταν ένα συνονθύλευμα πολλών ιστορικών μορφών των Βίκινγκ. Σύμφωνα με πηγές, ο Μπιόρν κυβέρνησε τη Σουηδία κατά τον 9ο αιώνα και ίσως ξεκίνησε τον Οίκος του Μούνσο. Το κλασικό παρατσούκλι του προήλθε από την πεποίθηση ότι σπάνια τραυματιζόταν στη μάχη και θεωρήθηκε ότι ήταν άτρωτος.

Ένας σπασμένος ρούνος που υπάρχει στην περιοχή και που πιθανώς αναφέρεται στον Μπιόρν τον Σιδηρόπλευρο

Το μεγαλύτερο ανάχωμα στο νησί Μούνσο (Munsö), που βρίσκεται στη λίμνη Μέλαρεν (Mälaren), η τρίτη μεγαλύτερη λίμνη της Σουηδίας, λέγεται ότι είναι η τελική θέση ανάπαυσης αυτού του θρυλικού Βίκινγκ. Το ανάχωμα είναι μέρος μιας παλιάς συλλογής τάφων που αποτελείται από περίπου 45 μικρότερα ανάχωμα. Συνολικά, 150 λείψανα βρέθηκαν στα ανάχωμα, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων τιμαλφών και αντικειμένων.

Σε αντίθεση με ορισμένα από τα πιο γνωστά αναχώματα στη Σκανδιναβία, ο Björn Järnsidas hög, όπως λέγεται, δεν διατηρείται σε καλή κατάσταση. Κατά κύριο λόγο είναι κατάφυτο από δέντρα και στερείται οποιασδήποτε σήμανσης. Ωστόσο, ο μύθος αυτού του βασιλιά δεν έχει ξεχαστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου