Η ζωή μας έχει αλλάξει ραγδαία από τότε που ο Π.Ο.Υ. δήλωσε τον COVID-19 ως πανδημία στις 11 Μαρτίου του 2020. Καθώς ο νέος
κοροναϊός που προκαλεί την ασθένεια έχει εξαπλωθεί, οι επιχειρήσεις έχουν κλείσει, οι δημόσιοι χώροι έχουν εκκενωθεί και οι αξιωματούχοι ωθούν τον κόσμο να μένει στο σπίτι του όσο το δυνατόν περισσότερο. Ξαφνικά, πολύς κόσμος βρέθηκε με περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Σε όλη την παγκόσμια ιστορία, υπήρξαν άνθρωποι που ενώ ήταν σε καραντίνα ήταν πολύ παραγωγικοί. Για παράδειγμα, ο Σαίξπηρ δεν ήταν ο μόνος που παρήγαγε μερικά από τα καλύτερα έργα του κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας.
Σαίξπηρ
"Ο Σαίξπηρ έγραψε τον βασιλιά Λιρ όντας σε καραντίνα" είναι ακριβώς ο τύπος της υπερβολικής ιστορίας που θα περίμενε κανείς να δει να γίνεται viral, αλλά έχει τις ρίζες του σε αληθινό γεγονός. Στις αρχές του 17ου αιώνα, όταν η πανούκλα ανάγκασε τα θέατρα του Λονδίνου να κλείσουν, ο Σαίξπηρ ήταν ηθοποιός και μέτοχος στο Θέατρο The King's Men. Μετά από εβδομάδες που ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τους 30, αποφασίστηκε να κλείσουν τα δημόσια θέατρα. Αυτό παρέλυσε την βιομηχανία του θεάτρου για μεγάλο μέρος του 1606 όταν η πανούκλα επέστρεψε στην πόλη. Ξαφνικά, ο Σαίξπηρ βρέθηκε χωρίς σταθερή δουλειά και αρκετό ελεύθερο χρόνο. Οπότε, αποφάσισε να αρχίσει να γράφει. Πριν να τελειώσει η χρονιά, είχε γράψει το Βασιλιάς Λιρ, το Μάκβεθ και το Αντώνιος και Κλεοπάτρα.
Ισαάκ Νεύτων
Λίγες δεκαετίες μετά από τον απομονωμένο Σαίξπηρ που έγραψε μερικά από τα πιο διάσημα έργα του, στη θέση του βρέθηκε ο Νεύτων ο οποίος έπρεπε να αποφεύγει την ασθένεια στην Αγγλία. Το 1665, ο Νεύτων ήταν στα πρώτα χρόνια της δεύτερης δεκαετίας της ζωής του και ένα από τα τελευταία μεγάλα κύματα της πανούκλας έπληξε τη χώρα. Τα μαθήματα στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ ακυρώθηκαν, οπότε ο Νεύτων πήγε στο οικογενειακό του κτήμα, περίπου 60 μίλια μακριά, για να συνεχίσει τα μαθήματά του εκεί. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς, ο νεαρός μαθηματικός δημιούργησε μερικά από τα καλύτερα έργα του, όντας σε καραντίνα, γράφοντας όσα θα γινόντουσαν αργότερα οι θεωρίες του σχετικά με την οπτική ενώ έπαιζε με πρίσματα στην κρεβατοκάμαρά του. Εκείνη την εποχή αναπτύχθηκε και η θεωρία της βαρύτητας.
Έντβαρτ Μουνκ
Ο Νορβηγός ζωγράφος της Κραυγής όχι απλά είδε την πανδημία της ισπανικής γρίπης να αλλάζει τον κόσμο γύρω του, αλλά προσβλήθηκε και ο ίδιος στις αρχές του 1919, ενώ ζούσε στη Νορβηγία. Όμως, αντί να γίνει ένα από τα πολλά θύματά της, ο Μουνκ έζησε για να συνεχίσει να δημιουργεί έργα. Μόλις αισθάνθηκε σωματικά ικανός, συγκέντρωσε τα σύνεργά του και άρχισε να καταγράφει την φυσική του κατάσταση. Η αυτοπροσωπογραφία του όντας ασθενής τον δείχνει με αδύναμα μαλλιά και γκρίζο πρόσωπο να κάθεται μπροστά από το κρεβάτι του.
Thomas Nashe
Ο Thomas Nashe ήταν θεατρικός συγγραφέας της ελισαβετιανής εποχής που απέκτησε φήμη περίπου την ίδια εποχή με τον Σαίξπηρ. Όταν το 1592 η βουβωνική πανώλη έπληξε το Λονδίνο, ο Nashe έφυγε στην αγγλική ύπαιθρο για να αποφύγει τη μόλυνση. Εκείνη την εποχή έγραψε το Summer's Last Will and Testament, ένα έργο που αντικατοπτρίζει τις εμπειρίες του ζώντας με την πανδημία.
Βοκάκιος
Ο Φλωρεντίνος συγγραφέας και ποιητής Τζιοβάνι Μποκκάτσιο, γνωστός με το εξελληνισμένο Ιωάννης Βοκάκιος, χτυπήθηκε από την βουβωνική πανώλη. Όταν το 1348 η ασθένεια χτύπησε την Φλωρεντία, οι γονείς του πέθαναν από αυτήν. Ο Βοκάκιος επέζησε από την έξαρση φεύγοντας από την πόλη και παραμένοντας στην ύπαιθρο της Τοσκάνης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, έγραψε το Δεκαήμερο, μια συλλογή μυθιστορημάτων όπου μερικοί φίλοι, απομονωμένοι σε μια βίλα κατά τη διάρκεια της πανώλης, λένε ο ένας τον άλλον ιστορίες.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου