Η Αρκτική είναι πολύ ευαίσθητη στις αλλαγές κλίματος, γι’ αυτό και θεωρείται από τους επιστήμονες ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης.
Η Αρκτική είναι ακόμα ένα μέρος με απίστευτα μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου αλλά και πετρελαίου.
Υπολογίζεται ότι στο βυθό του Αρκτικού Ωκεανού βρίσκονται περίπου 90 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου -περίπου το 14% των πετρελαϊκών αποθεμάτων του κόσμου που δεν έχουν ανακαλυφθεί και εξορυχτεί ακόμα ενώ κατέχει το 30% του ανεκμετάλλευτου φυσικού αερίου του πλανήτη, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας.
Πριν από έναν αιώνα, αυτός ο τεράστιος ορυκτός πλούτος θα ήταν απρόσιτος, γιατί δεν υπήρχε η τεχνολογία για να τον εκμεταλλευτεί.
Όλα τα παραπάνω κάνουν την Αρκτική ένα σημείο κλειδί για την πορεία της ανθρωπότητας και δεδομένου αυτού σίγουρα κάποιοι θα θελήσουν να χουν δικαιώματα σε αυτά τα μέρη.
Έτσι, λοιπόν, τον Αύγουστο του 2019, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε αίσθηση όταν εξέφρασε ενδιαφέρον για την αγορά της Γροιλανδίας, του μεγαλύτερου νησιού του κόσμου, το οποίο βρίσκεται στην άκρη του παγωμένου Αρκτικού Ωκεανού.
Όπως αποδεικνύεται, η Γροιλανδία δεν είναι προς πώληση, οπότε ο Τραμπ γελοιοποιήθηκε ευρέως για τις διπλωματικές γκάφες του.
Ωστόσο, πολλοί αναρωτήθηκαν τι θα μπορούσε να κρύβεται πίσω από αυτή την πρωτοφανή κίνηση -και αν θα μπορούσε να έχει κάτι να κάνει με το αυξανόμενο ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών για την ιδιοκτησία ενός τμήματος της Αρκτικής.
Αυτό το κύμα ενδιαφέροντος για την περιοχή έχει βαπτιστεί το “αγωνίζομαι για την Αρκτική,” ή πιο εντυπωσιακά, “ο νέος Ψυχρός Πόλεμος,” επειδή η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μεγάλοι παίκτες.
Δείτε την συνέχεια στο βίντεο από το ελληνικό κανάλι Lab of History:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου