Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Απριλίου 27, 2020

"Μπαράζ" κυβερνοεπιθέσεων από χάκερς-Αναζητούν την αλήθεια για τον κορονοϊό


Χιλιάδες έγγραφα διέρρευσαν. Ανησυχία στους οργανισμούς.

Τεράστια ανησυχία έχει προκαλέσει η συντονισμένη κυβερνοεπίθεση στον ΠΟΥ, στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, στο Ίδρυμα Γκέιτς, στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC) και σε άλλους οργανισμούς γίνεται στη σκιά της πανδημίας του νέου κορονοϊού, αλλά και των κατηγοριών που εξαπολύει η κυβέρνηση Τραμπ κατά του Πεκίνου ότι το κακό ξεκίνησε από τα κινεζικά εργαστήρια.

Σύμφωνα με την «Washington Post», έχουν διαρρεύσει 25.000 έγγραφα από τους χάκερ, οι οποίοι παραβίασαν e-mails και κωδικούς πρόσβασης. Το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, βρίσκεται στο επίκεντρο των φημών πως έχει την υπαιτιότητα για την εξάπλωση αλλά και την προέλευση του Covid-19, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ανοιχτά πως έχει πληροφορίες ότι από εκεί βρίσκεται η αρχή της πανδημίας.

Η επίσημη λειτουργία του Ινστιτούτου ιολογίας της Ουχάν ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2018 αφότου πέρασε όλα τα απαραίτητα τεστ ασφαλείας. Χρειάστηκαν 15 χρόνια για να ολοκληρωθεί το έργο ενώ οι Γάλλοι βοήθησαν στον σχεδιασμό του τετραώροφου κτιρίου. Οι Κινέζοι αξιωματούχοι αποφάσισαν να ιδρύσουν το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν μετά την επιδημία του SARS (2002- 2003), που είχε προκαλέσει το θάνατο 775 ανθρώπων και πάνω από οκτώ χιλιάδες κρούσματα παγκοσμίως.

Αν και οι περισσότεροι επιστήμονες θεωρούν ότι ο ιός μεταδόθηκε στον άνθρωπο από κατανάλωση άγριων ζώων που πωλούνταν σε υπαίθρια αγορά της κινεζικής πόλης, ένας μέλος της Cobra, της βρετανικής επιτροπής έκτακτης ανάγκης με επικεφαλής τον Μπόρις Τζόνσον, δηλώνει ότι, ενώ οι τελευταίες πληροφορίες δεν αμφισβητούν ότι ο ιός είναι «ζωονόσος» – δεν αποκλείεται να έχει εξαπλωθεί μολύνοντας τον άνθρωπο μετά από διαρροή σε εργαστήριο της Ουχάν.

Επίθεση δέχτηκε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες δέχεται τα πυρά των ΗΠΑ, που προχώρησαν μάλιστα στη διακοπή χρηματοδότησής του. Παράλληλα, σημειώθηκε και τρίτη κυβερνοεπίθεση, με στόχο το Ιδρυμα Γκέιτς.

Η γνωστή ομάδα χάκερ Αnonymous εξέδωσε και μήνυμα κατά του ιδρυτή της Microsoft, ο οποίος είναι το κεντρικό πρόσωπο στις θεωρίες συνωμοσίας. Όπως αναφέρεται από τις πληροφορίες που διέρρευσαν, οι χάκερ έδρασαν με σκοπό να αποκαλύψουν τι κρύβεται πίσω από τις θεωρίες συνωμοσίας για τον κορονοϊό.

Το Ίδρυμα Γκέιτς στην ανακοίνωσή του αναφέρει: «Παρακολουθούμε την κατάσταση μέσω των πολιτικών ασφαλείας μας. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν κλαπεί δεδομένα». Έγγραφα που έχουν διαρρεύσει και είναι ήδη διαθέσιμα στο διαδίκτυο με τίτλο «Gates Hack» περιέχουν -μεταξύ άλλων- και λίστες από εταιρίες και επιχειρηματίες που έχουν κάνει δωρεές στο Ιδρυμα Γκέιτς.

Αυθεντικά τα έγγραφα που διέρρευσαν;
Το άρθρο της «Washington Post» επικαλείται την ιστοσελίδα SITE Intelligence Group, σελίδα που ασχολείται με την παρακολούθηση τρομοκρατικέλων οργανώσεων και τον εξτρεμισμό στο διαδίκτυο. Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα, φαίνεται πως δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει κατά πόσο τα e-mails και οι κωδικοί πρόσβασης που έχουν διαρρεύσει είναι αυθεντικά. Το SITE Intelligence Group δήλωσε ότι τα στοιχεία διακινήθηκαν την Κυριακή και τη Δευτέρα, και σχεδόν αμέσως χρησιμοποιήθηκαν για να υποκινηθούν νέες κυβερνοεπιθέσεις και παρενοχλήσεις από ακροδεξιούς εξτρεμιστές.

Ένας Αυστραλός εμπειρογνώμονας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, ο Ρόμπερτ Πότερ, δήλωσε ότι μπόρεσε να επαληθεύσει πως οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και οι κωδικοί πρόσβασης του ΠΟΥ ήταν αυθεντικοί. Οι λίστες, των οποίων η προέλευση είναι ασαφής, φαίνεται ότι δημοσιεύτηκαν αρχικά στο 4chan, ιστοσελίδα διαμοιρασμού αρχείων και εικόνων, γνωστή για τη ρητορική μίσους, καθώς και στο Pastebin, στο twitter και σε ακροδεξιά εξτρεμιστικά κανάλια στο Telegram.

«Οι νεοναζί και οι υπερασπιστές της λευκής ανωτερότητας εκμεταλλεύτηκαν τις λίστες και τις δημοσίευσαν στους χώρους τους» δήλωσε η Ρίτα Κατζ, εκτελεστική διευθύντρια του SITE. «Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα, ακροδεξιοί εξτρεμιστές ζητούσαν εκστρατείες παρενόχλησης, ενώ αναπαρήγαγαν θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού.

Η διανομή αυτών των υποτιθέμενων διαπιστευτηρίων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ήταν απλώς ένα άλλο μέρος μιας πρωτοβουλίας, διάρκειας ενός μήνα, της Ακροδεξιάς, να εργαλειοποιήσει την πανδημία Covid-19».

Επίσης, ο CEO της αυστραλιανής εταιρίας Internet 2.0 δήλωσε πως στο παρελθόν πολύ εύκολα κατάφερε να εισέλθει στο σύστημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, χρησιμοποιώντας διευθύνσεις και κωδικούς που βρήκε στο διαδίκτυο. Κάτι τέτοιο αμφισβητεί την ασφάλεια των δεδομένων του οργανισμού. Όπως είπε, «48 άτομα είχαν ως κωδικό τη λέξη “password”».



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου