Ελεύθερα στο διαδίκτυο 60.000 έργα τέχνης από το Μουσείο Τέχνης του Κλίβελαντ.
Απεριόριστη πρόσβαση προσφέρει πλέον σε
περισσότερο από το μισό της συλλογής τέχνης του το Μουσείο Τέχνης του Κλίβελαντ, αφού απελευθέρωσε στο ιντερνέτ περίπου 30.000 έργα τέχνης, τα οποία μαζί με τα προηγούμενα φτάνουν τα 60.000 έργα ελεύθερα για κάθε χρήση. Ανοιξε τα ψηφιακά του αρχεία στο κοινό μέσω μιας συνεργασίας με το Creative Commons Zero (CC0), ένα μη κερδοσκοπικό κέντρο αφιερωμένο στην ελεύθερη διανομή εικόνων που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.
Το ολέθριο λάθος του μουσείου είναι πως έχει τα Αρχαία Ελληνικά έργα τέχνης μαζί με τα ύστερα Ρωμαϊκά, ενώ τα δεύτερα είναι απλώς κακέκτυπες αντιγραφές των πρώτων κι άνευ αξίας. Παραβλέποντας αυτήν την (σκόπιμη άραγε;) προπαγανδιστική προβολή, μπορείς να περιηγηθείς στο μουσείο. Προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία για να βάλουν στο παιχνίδι και λαούς που τότε δεν υπήρχαν (Αλβανούς, Ιουδαίους, Σκοπιανούς, Τούρκους κλπ)
Οι πανέμορφες εικόνες είναι διαθέσιμες και οι ψηφιακοί χρήστες μπορούν μέσω αυτών να ερευνούν, να εμπορευθούν, να εκτυπώνουν και να εξερευνούν. Το μουσείο ενθαρρύνει τους επισκέπτες του να καταγράψουν με δικές τους ακίνητες και κινητές εικόνες την επίσκεψή τους στο μουσείο.
Είναι ευχάριστο ότι όλο και περισσότερα μουσεία και συλλογές σε όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους το Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγου, το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, η Βιβλιοθήκη του Newberry, η Πινακοθήκη Walters, το Μουσείο Σχεδίου Cooper Hewitt Smithsonian, έχουν ανοίξει τις συλλογές τους σε δημόσια πρόσβαση και χρήση των συλλογών τους.
***
Οι Θεοί Ερμής και Αρης. 200 π.κ.ε. Ενα κλασσικό Ελληνιστικό έργο απαράμιλλης τέχνης του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού
Ασημένιο Αθηναϊκό Τετράδραχμο. 400 π.κ.ε. 5ος αιώνας π.κ.ε. Εγκαταλείψαμε ένα πανάρχαιο Ελληνικό νόμισμα για το ελεεινό ευρώ.
Χρυσό Ελληνικό Μακεδονικό Νόμισμα 336 π.κ.ε.
Το βάζο του 400 π.κ.ε. περιλαμβάνει σκηνές που συνδέονται με δύο αθηναϊκές τραγωδίες που ασχολούνται με την διάσημη τραγωδία Μήδεια, που γράφτηκε από τον Ευριπίδη και πρώτο παίχτηκε στην Αθήνα το 431 π.κ.ε. Πλαισιωμένη στο κέντρο από ένα φωτοστέφανο, η μάγισσα Μήδεια πετάει σε ένα άρμα που τραβάνε δύο δράκοι. Επιδιώκοντας εκδίκηση εναντίον του συζύγου της Ιάσονα, ηγέτη των Αργοναυτών, η Μήδεια μόλις σκότωσε τα παιδιά τους και φαίνονται στον βωμό κάτω δεξιά.
Κουτί καθρέφτη με το κεφάλι της Θεάς Αθηνάς. περίπου 400-375 π.κ.ε. Αυτά τα κάτοπτρα θήκης ή κουτιού, κατασκευασμένα ακριβώς όπως τα μοντέρνα, αρθρωτά για συμπαγή μακιγιάζ, ήταν πολύ μοντέρνα από τον 5ο αιώνα έως τον 4ο αιώνα. Η διακόσμηση του καλύμματος ήταν πάντα σε αναπαράσταση. Συχνά υπήρχε ένας άλλος δίσκος μέσα σε αυτό το κάλυμμα με χαραγμένη διακόσμηση μυθολογικής μορφής. Ο πραγματικός καθρέφτης είναι η εξαιρετικά γυαλισμένη κορυφή στο κάτω μισό του κουτιού. Ενας βρόχος στο μεντεσέ επιτρέπει την ανάρτηση του καθρέφτη ως διακόσμηση τοίχου όταν δεν χρησιμοποιείται.
Μπρούντζος Καθρέφτης. 470-460 π.κ.ε. Ελλάδα.
Ο Νεαρός Θεός Απόλλωνας 100 π.κ.ε. Ελλάδα, Μακεδονία. Χάθηκαν στον χρόνο αυτά που πιθανόν να κραtούσε στα χέρια του, ίσως ένα βέλος ή ένα τόξο.η στάση του θυμίζει το στυλ του Πραξιτέλη γλύπτη του 4ου αιώνα π.κ.ε.
Λευκού πηλού – Λέκυθος (δοχείο ελαίου): Αταλάντη και Ερωτες. 470 π.κ.ε.
Γνωστό ως «λευκό έδαφος» λόγω της λευκής πήλινης επικάλυψης που εφαρμόζεται στην επιφάνεια για εικονική διακόσμηση, αγγεία αυτού του τύπου δίνουν μια ιδέα για την εμφάνιση τοιχογραφιών μεγάλης κλίμακας που γιορτάστηκαν από αρχαίους συγγραφείς αλλά τώρα χάθηκαν. Σ’ αυτό το βάζο, ο καλλιτέχνης έχει διαδώσει αριστοτεχνικά την σύνθεσή του σε όλη την περιφέρεια. Η Αταλάντα, η παρθένα κυνηγός που φημίζεται τόσο για την ταχύτητά της όσο και για την αντίθεσή της στο γάμο, αγωνίζεται προς τα δεξιά κοιτάζοντας πίσω τον Ερωτα, τον φτερωτό Θεό που κρατάει ένα στεφάνι μυρτιάς στο ένα χέρι και ένα ανθισμένο φύλλο στο άλλο. Αυτός ο Ερωτας, οριοθετώντας προς τα εμπρός, προσπαθεί να την στεφανώσει, ενώ δύο επιπλέον Ερωτες (που ονομάστηκαν επίσης) την στεφάνωσαν.
Μαύρου σχήματος φιγούρες σε πήλινο δοχεί0 αποθήκευσης. Ο Ηρωας Ηρακλής με το λιοντάρι της Νεμέας (Α) Διόνυσος, Σάτυροι και Μαινάδες (Β) 515-510 π.κ.ε. Ο αμφορέας ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή σχήματα αγγείων στα τέλη του 6ου αιώνα π.κ.ε. Η εκτεταμένη κοιλιά αυτού του αγγείου ταιριάζει στις πιο ενεργές και ογκώδεις μορφές που παρουσιάστηκαν τον 6ο αιώνα. Πλευρά Α: Ο Ηρακλής παλεύει με το λιοντάρι της Νεμέας, ενώ η Αθηνά κοιτάζει. Στα αριστερά βρίσκεται ο ανιψιός του, ο Ιόλαος, που κρατά το ξύλινο όπλο του θείου του. Πλευρά Β: Ο Θεός Διόνυσος γιορτάζει με ένα χαρούμενο και θορυβώδη θίασο (σκηνή) με σάτυρους και μαινάδες.
Μπρούντζινη Υδρία 425-400 π.κ.ε. που χρησιμοποιείται για την μεταφορά κι αποθήκευση νερού. Το σχήμα στην λαβή είναι μια σειρήνα, ένα πουλί με ανθρώπινο κεφάλι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου