Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Απριλίου 30, 2020

Το σύρμα καθαρισμού ΔΕΝ αναφλέγεται εξαιτίας μιας εισερχόμενης κλήσης σ’ ένα iPhone

Βίντεο που ανακυκλώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ισχυρίζεται ότι το 5G με την
ακτινοβολία του μπορεί να προκαλέσει φωτιά σε ένα ψιλό σύρμα







Ισχυρισμός

Ένα βίντεο δείχνει ένα σύρμα καθαρισμού να παίρνει φωτιά εξαιτίας μιας εισερχόμενης κλήσης σε ένα iPhone με τεχνολογία 5G.

Συμπέρασμα

Τo βίντεο είναι κατασκευασμένο
Βίντεο που ανακυκλώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ισχυρίζεται ότι το 5G με την ακτινοβολία του μπορεί να προκαλέσει φωτιά σε ένα ψιλό σύρμα (ατσαλόμαλλο) .
Παραδείγματα: χιλιάδες προσωπικοί λογαριασμοί και σελίδες στο facebook όπως σελίδα1σελίδα2σελίδα3σελίδα4σελίδα5
Πηγή
Το αρχικό βίντεο κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2019, από το κανάλι του Youtube “Viral Video Lab”. Μας δείχνει μια κυκλική κατασκευή, ένα στεφάνι από ψιλό σύρμα καθαρισμού όπου στη μέση τοποθετούν ένα iPhone (6 ή 6 plus πιθανότατα).
Στο 29ο δευτερόλεπτο, το τηλέφωνο δέχεται μια εισερχόμενη κλήση κι αυτόματα προκαλείται μια ανάφλεξη στο σύρμα.
Το κανάλι του YouTube που το ανέβασε δεν δίνει πληροφορίες για την αιτία της ανάφλεξης.
Στην περιγραφή του βίντεο αναφέρουν ότι “δεν γνωρίζουμε τον λόγο που η εισερχόμενη κλήση προκάλεσε την ανάφλεξη του σύρματος”. Επίσης προτρέπει οποιονδήποτε έχει “βαθύτερη γνώση φυσικής, να γράψει μια εξήγηση στα σχόλια”. Στη συνέχεια γράφει ότι “δεν γνωρίζουμε αν ένα iPhone μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό λόγω ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Μπορεί ένα smartphone να προκαλέσει τραυματισμό σε άνθρωπο; Χρησιμοποιήσαμε ένα iPhone 6 για αυτό το πείραμα. Η επιλογή “εξοικονόμηση ενέργειας” απενεργοποιήθηκε. Χρησιμοποιήσαμε ατσαλόμαλλο νο12. Η ξύλινη επιτραπέζια πλάκα έχει πάχος περίπου 2 ίντσες. Δεν υπήρχε πηνίο κάτω / μέσα στο τραπέζι “
Βέβαια η βαθιά γνώση φυσικής δεν είναι απαραίτητη για να εξηγήσει το παραπάνω φαινόμενο, αρκούν μόνο βασικές γνώσεις επεξεργασίας βίντεο.
Αν απλά επιβραδύνετε το βίντεο, μπορείτε να δείτε την φωτιά να εισέρχεται σταδιακά στο πλάνο (fade in), υποδεικνύοντας πως δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα απλό ψηφιακό εφέ, όπου η φωτιά ξεκινάει ταυτόχρονα περιμετρικά του κύκλου (από έξω προς τα μέσα!), χωρίς κάποιο εμφανές σημείο εστίας και χωρίς να παραμορφώνει τελικά καθόλου το σχήμα του σύρματος. 
Η λεπτή εσωτερική δομή του ατσαλόμαλλου το καθιστά ιδιαίτερα εύφλεκτο παρουσία οξυγόνου. Πολύ ψιλό ατσαλόμαλλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και σαν προσάναμμα σε απουσία άλλου υλικού, καθότι καίγεται ακόμα και υγρό και μπορεί να αναφλεγεί εύκολα με ένα σπίρτο/αναπτήρα, μια σπίθα ή απλά και μόνο αν ακουμπήσουμε τους 2 πόλους μιας μπαταρίας 9V, για την παραγωγή ωμικής θέρμανσης.
Το “κόλπο” με την μπαταρία συμβαίνει λόγω της μικρής αντίστασης που παρουσιάζει το σύρμα που όταν περνά από μέσα του ρεύμα το θερμαίνει τόσο ώστε αρχίζει να καίγεται. Το φαινόμενο που παρατηρούμε ονομάζεται φαινόμενο Τζάουλ (όταν μέσα από ένα υλικό περνάει ρεύμα πολύ μεγάλης έντασης, τότε το υλικό αυτό θερμαίνεται).
Επομένως, αν και το ατσαλόμαλλο είναι πολύ εύφλεκτο υλικό, παρ’ όλα αυτά μια εισερχόμενη κλήση δεν θα μπορούσε να προκαλέσει φωτιά.
Επίσης είναι ύποπτο πως αυτό το βίντεο από το “Viral Video Lab” είναι το πρώτο που αποκαλύπτει μια επικίνδυνη σχέση μεταξύ κινητού και σύρματος καθαρισμού. Δεν υπάρχει σχετική βιβλιογραφία ή ακόμα και απλή αναφορά σε αυτό το φαινόμενο. Αν οι κλήσεις όντως ανάφλεγαν το σύρμα καθαρισμού, το πείραμα θα μπορούσε να επαναληφθεί και θα το γνωρίζαμε σαφώς πριν το 2020.
Σημαντικό στοιχείο που καταρρίπτει επίσης τον ισχυρισμό είναι ότι τα iPhone -μέχρι την ημερομηνία του βίντεο τουλάχιστον- δεν διέθεταν δυνατότητα 5G (το οποίο 5G φυσικά δεν έχει να κάνει με κλήσεις αλλά με μεταφορά δεδομένων). 
Επιπρόσθετα, το σύρμα αναφλέγεται μόλις δέχεται την κλήση, πριν ακόμη απαντήσει. Αυτό όμως σημαίνει ότι ακόμα δεν εξέρχεται αυξημένο ποσό ακτινοβολίας από το κινητό! Και φυσικά το 5G δεν χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια, αλλά γενικά λιγότερη, γιατί έχει καλύτερη κάλυψη.
Όσοι φυσικά προσπάθησαν να το επαναλάβουν δεν είχε αποτέλεσμα.
Επειδή το πλάνο του βίντεο διακόπτεται σε κάποια στιγμή στο 16ο δευτερόλεπτο και το σχήμα του σύρματος διαφέρει μια ακόμη πιθανή εξήγηση θα μπορούσε να είναι κι η παρακάτω:
Επομένως για όλους τους παραπάνω λόγους θεωρούμε ότι το βίντεο είναι πλαστό κι ο ισχυρισμός που το συνοδεύει ψευδής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου