Ήταν μια πολιτική απόφαση που έβγαλε τους οικογενειακούς γιατρούς στη Γερμανία κυριολεκτικά από τα ρούχα τους. Στις αρχές Μαρτίου, όταν ξεκίνησε να εξαπλώνεται ο κορονοϊός στη Γερμανία, αποφασίστηκε ότι ένας ασθενής με ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα δεν χρειάζεται να πηγαίνει πλέον στο ιατρείο για να πάρει αναρρωτική άδεια. Αρκούσε ένα τηλεφώνημα. Στόχος ήταν να αποσυμφορηθούν τα ιατρεία και να προστατευθούν γιατροί και ασθενείς από άλλους ασθενείς που πιθανόν να είχαν νοσήσει από τον Covid 19.
Ένα μήνα αργότερα, στα μέσα Απριλίου, ξαφνικά αποφασίστηκε η άρση του μέτρου. «Μια Παρασκευή απόγευμα πληροφορηθήκαμε ότι από τη Δευτέρα ισχύουν νέοι κανόνες», δήλωσε ο Χάνες Μπλάκενφελντ, οικογενειακός γιατρός στο Μόναχο σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle. «Μας εξόργισε αυτή η απόφαση. Ποιοι είναι τώρα αυτοί οι άνθρωποι με τα ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα; Ίσως είναι επίσης ασθενείς με κορονοϊό», συμπληρώνει.
Η προσέλευση τους στα ιατρεία δεν θα έθετε σε κίνδυνο μόνο τους χρόνια πάσχοντες, αλλά και τους ίδιους τους γιατρούς, οι οποίοι έχουν ελάχιστα μέσα για να προστατευθούν. «Θα καταναλώνουμε τα λίγα μέσα που έχουμε για ασθενείς που πιθανώς να μην χρειάζονται καν γιατρό» λέει και πάλι ο Χάνες Μπλάκενφελντ.
Γυμνή φωτογράφιση
Ο Χάνες Μπλάκενφελντ ανήκει σε ένα παγγερμανικό δίκτυο γιατρών, οι οποίοι ήθελαν να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους. «Μας ήταν σαφές πως αν γράφαμε μια απλή ανακοίνωση διαμαρτυρίας θα είχαμε πολύ μικρή απήχηση. Έτσι πήραμε σαν πρότυπο τον Γάλλο γιατρό Αλαιν Κολομπέ, ο οποίος με μια γυμνή φωτογραφία του έξω από το ιατρείο του θέλησε να διαμαρτυρηθεί».
Έτσι και οι Γερμανοί γιατροί πόζαραν μέσα ή έξω από τα ιατρεία τους γυμνοί ή μόνο με μάσκες, στηθοσκόπια ή μηχανήματα που μετράνε την πίεση. Εντελώς γυμνοί δεν ήταν πάντως. Οι ευαίσθητες περιοχές καλύπτονταν από ένα τραπέζι, μια καρέκλα ή κάτι άλλο. Το κείμενο που συνοδεύει τις φωτογραφίες γράφει: «Όταν μας τελειώσουν και τα λίγα που διαθέτουμε, τότε θα μείνουμε έτσι». Χωρίς προστασία νιώθουν ευάλωτοι.
Ο Χάνες Μπλάκενφελντ κατανοεί ότι οι μάσκες και γενικότερα το προστατευτικό υλικό είναι δύσκολο να βρεθούν εφόσον ολόκληρος ο πλανήτης τα έχει ανάγκη. Αυτό που τον εξοργίζει είναι ότι οι ελλείψεις είναι γνωστές εδώ και εβδομάδες και παρόλα αυτά ελήφθη η απόφαση να μην παραμείνει το μέτρο για αναρρωτικές άδειες από το τηλέφωνο. Η απόφαση αυτή δεν εξόργισε μόνο το δίκτυο των γιατρών που διαμαρτυρήθηκαν με την επωνυμία «Γυμνές Σκέψεις» αλλά και μια σειρά ιατρικών συλλόγων και πολιτικών. Το αποτέλεσμα ήταν να παραταθεί το μέτρο μέχρι τις 18 Μαΐου.
Ημίμετρα που δεν ικανοποιούν
Στους γιατρούς ωστόσο δεν αρκεί αυτή η μικρή παράταση. Θέλουν να παραταθεί το μέτρο μέχρι το τέλος της πανδημίας. Το να παρατείνεται ένα τέτοιο μέτρο μόνο για τόσο μικρό χρονικό διάστημα «δεν προδίδει ένα λογικό και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό».
Οι γιατροί έχουν στο πλευρό τους και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο Αντρέας Στομ, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ασφαλιστικού φορέα DAK σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει πως καλό θα ήταν ο νέος κανονισμός να διατηρηθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Forsa διαφαίνεται ότι οι εργαζόμενοι διαχειρίζονται με υπευθυνότητα αυτή τη ρύθμιση. Μόνο ένας στους δέκα εργαζόμενους χρησιμοποίησε αυτή τη δυνατότητα, την οποία σε άλλη περίπτωση δεν θα έκανε χρήση. Το τελευταίο αυτό στοιχείο είναι κάτι που δημιουργεί μεγάλες ανησυχίες και στους εργοδότες. Θεωρούν δηλαδή ότι οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν ενδεχομένως να εκμεταλλευτούν αυτή τη ρύθμιση και να κάνουν κατάχρηση. Στα μέσα Απριλίου ο Σύνδεσμος Γερμανών Εργοδοτών χαιρέτισε τον τερματισμό της ρύθμισης.
Ο Χάνες Μπλάκενφελντ θεωρεί ότι τα συμφέροντα των εργοδοτών έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο γεγονός ότι η εξαίρεση παρατάθηκε για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Η δική του εμπειρία πάντως στο ιατρείο του είναι ότι οι εργαζόμενοι με μικρές ενοχλήσεις προτιμούν να πηγαίνουν στη δουλειά παρά να κάθονται σπίτι. «Μόνο από φόβο ότι μπορεί να δοθούν εύκολα αναρρωτικές άδειες δεν μπορούμε να δημιουργούμε μια τέτοια κατάσταση. Αυτό είναι σκάνδαλο» καταλήγει.
Η εκστρατεία τους πάντως με τις γυμνές φωτογραφίες βρήκε πολύ μεγάλη απήχηση. Το σημαντικό όμως δεν είναι οι φωτογραφίες, όπως λέει ο Μπλάκενφελντ αλλά να αποκτήσουν προστατευτικό υλικό και πολιτική υποστήριξη.
Πηγή: DW
Δείτε τις φωτογραφίες:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου