Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Μαΐου 26, 2020

Κανένα εμπόδιο δεν δημιουργεί η οδήγηση στη χρήση κινητού τηλεφώνου, σύμφωνα με νέα έρευνα

Ελάχιστα έως ανύπαρκτα είναι τα εμπόδια που προβάλλει η οδήγηση στη χρήση κινητών
τηλεφώνων, καθώς δεν μειώνει σημαντικά την ικανότητα των οδηγών να συμμετέχουν ταυτόχρονα σε τηλεφωνική συνομιλία. Οι οδηγοί που μιλούν στο τηλέφωνο ενώ οδηγούν είναι το ίδιο καλοί ή καλύτεροι συνομιλητές σε σχέση με όταν βρίσκονται εκτός αυτοκινήτου.

Οι βαρυσήμαντες αυτές διαπιστώσεις προκύπτουν από πρόσφατη επιστημονική έρευνα που διεξήγαγε το Transport Research Laboratory του Ηνωμένου Βασιλείου και έρχονται να καταρρίψουν όσα γνωρίζαμε μέχρι πρότινος σχετικά με τους οδηγούς που μιλούν στο τηλέφωνο.

Η έρευνα κατέδειξε ότι η οδήγηση κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας δεν προκαλεί σημαντική απόσπαση της προσοχής του ομιλούντα και δεν αυξάνει παρά ελάχιστα τον κίνδυνο η συνομιλία να πάρει αρνητική τροπή, εκτός της πιθανότητας απώλειας του σήματος λόγω του μεταλλικού αμαξώματος, περίπτωση στην οποία συνιστάται η χρήση εξωτερικής κεραίας.


Οι συμμετέχοντες στην έρευνα χρησιμοποίησαν τον ειδικό εξομοιωτή τηλεφωνικών συνομιλιών TRX ενώ οδηγούσαν στους δρόμους του Λονδίνου και άλλων βρετανικών πόλεων για διάστημα μίας εβδομάδας. Ο εν λόγω εξομοιωτής δημιουργεί τις συνθήκες που μπορεί να υπάρξουν κατά τη διάρκεια μιας πραγματικής τηλεφωνικής συνομιλίας, από συναισθηματική φόρτιση, άγχος, ψυχολογική πίεση μέχρι έντονο γέλιο.

Οι εθελοντές συμμετείχαν σε δοκιμαστικές συνομιλίες τόσο ενώ οδηγούσαν όσο και καθώς κάθονταν αναπαυτικά στον καναπέ τους σπιτιού τους, ενώ κατά τη διάρκεια των συνομιλιών ήρθαν αντιμέτωποι με κάθε είδους συνηθισμένη ή ασυνήθιστη τροπή μιας τηλεφωνικής κλήσης. Οι επιστήμονες δεν μέτρησαν καμία διαφορά στον χρόνο αντίδρασης σε μια νέα πληροφορία, προσβολή ή ενδιαφέρουσα πρόταση ενώ επίσης δεν παρατηρήθηκε καμία μεταβολή στην ικανότητα των οδηγών να διατηρούν μια σταθερή, ευχάριστη ροή συζήτησης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τεκμηριώνεται πως η χρήση κινητού κατά την οδήγηση είναι απολύτως ασφαλής και δεν παρουσιάζει κανέναν επιπλέον κίνδυνο σε σχέση με την απλή χρήση κινητού τηλεφώνου, ενώ τα διάφορα εξαρτήματα bluetooth ή η ομιλία σε ανοιχτή ακρόαση δεν προσφέρουν κάποιο επιπρόσθετο όφελος.

Αντιθέτως, σαφείς είναι οι αρνητικές συνέπειες της οδήγησης στη σύνταξη και αποστολή γραπτών μηνυμάτων, με τους ερευνητές να συνιστούν στους οδηγούς να κρατούν το κινητό τους τηλέφωνο στο ύψος των ματιών τους και να χρησιμοποιούν και τα δυο τους χέρια καθώς πληκτρολογούν για καλύτερα αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου