Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιανουαρίου 10, 2022

Σαν μέλισσα της θάλασσας, το πλαγκτόν γονιμοποιεί τα φυτά των ωκεανών

Στην ξηρά τα λουλούδια γονιμοποιούνται από ένα ευρύ φάσμα ζώων και εντόμων, από τις
μέλισσες και τις νυχτερίδες στους λεμούριους και τις σαύρες, ενώ κάτω από τη θάλασσα τα πράγματα λειτουργούν λίγο διαφορετικά. Ανθοφόρα φυτά που αναπτύσσονται στον ωκεανό συνήθως γονιμοποιούνται από το ίδιο το νερό. Οι επιστήμονες μελέτησαν ένα είδος γνωστό ως turtlegrass το οποίο γονιμοποιείται το βράδυ από μικροσκοπικά καρκινοειδή, κωπήποδα και άλλα ζώα που δρουν σαν τις μέλισσες.



“Επισκέπτονται και τα θηλυκά και τα αρσενικά άνθη και μεταφέρουν κόκκους γύρης στο σώμα τους”, γράφουν οι ερευνητές στη μελέτη τους, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Communications. Αυτό δείχνει ότι τα θαλάσσια ασπόνδυλα μπορεί να είναι επικονιαστές. Οι ερευνητές τοποθέτησαν ασπόνδυλα και λουλούδια μαζί σε ενυδρεία. Εκείνα πήγαν στα λουλούδια και με φωτεινές παγίδες οι επιστήμονες έδειξαν ότι φεύγοντας είχαν γύρη επάνω τους την οποία μετέφεραν στη συνέχεια στα θηλυκά. Μέσα σε μόλις 15 λεπτά οι κόκκοι γύρης είχαν εμφανιστεί σε πολλά από τα λουλούδια, κάτι που οδήγησε σε επιτυχή επικονίαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου