Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουνίου 02, 2020

Οι 10 καλύτερες παραλίες στη Γαύδο


Η Γαύδος υπάρχει στο μυαλό μας ως ένα νησί ταυτισμένο με την ηρεμία και την ομορφιά της φύσης και κυρίως ως το νοτιότερο άκρο της χώρας και της Ευρώπης.

Η Γαύδος ή αλλιώς το νησί της Καλυψώς, βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα νότια της Κρήτης στο Λιβυκό Πέλαγος και αποτελεί τόπο μόνιμης κατοικίας για έναν μικρό αριθμό ανθρώπων. Η έκταση του νησιού είναι 29 τετραγωνικά χιλιόμετρα και η πρωτεύουσά του το Καστρί. Άλλοι οικισμοί που δείχνουν την αυθεντικότητα και τον παραδοσιακό χαρακτήρα της Γαύδου είναι η Άμπελος, το Ξενάκι και τα Βατσιανά.

Παρά την μικρή έκταση του νησιού, η φύση το έχει προικίσει με ορισμένες από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας. Οι παραλίες στη Γαύδο έχουν κρυστάλλινα νερά που λούζονται από τον κρητικό ήλιο.

Οι καλύτερες παραλίες στη Γαύδο

Σαρακίνικο



Η ξανθιά αμμουδιά και τα ρηχά νερά σε συνδυασμό με τους θαλασσόκεδρους, συνθέτουν το ονειρικό σκηνικό της παραλίας Σαρακίνικο στη Γαύδο. Το Σαρακίνικο θεωρείται η πιο οργανωμένη παραλία στη Γαύδο αφού σε κοντινή απόσταση βρίσκονται ταβέρνες και μίνι μάρκετ. Τα νερά της παραλίας είναι ρηχά ενώ τα δέντρα προσφέρουν στιγμές δροσιάς κάτω από τον καυτό ήλιο.

Αγιάννης



Η παραλία Αγιάννης στη Γαύδο θεωρείται μια από τις ομορφότερες στον κόσμο, καθώς κατά το παρελθόν ακόμα και το Discovery Channel την έχει αναδείξει ως τη δεύτερη καλύτερη παγκοσμίως. Η χρυσή αμμουδερή παραλία Αγιάννης ή Αγίου Ιωάννη, που οφείλει το όνομά της στο ομώνυμο εκκλησάκι πάνω από την παραλία, θυμίζει τοπίο της Αφρικής, που συμπληρώνεται από θαλασσόκεδρους, πεύκα και ξεχωριστούς γεωλογικούς συνδυασμούς. Κομμάτι της παραλίας φιλοξενεί και γυμνιστές ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ένας μικρός οικισμός που διαθέτει μίνι μάρκετ.

Τρυπητή



Πρόκειται για τη νοτιότερη παραλία του νησιού που έχει πλούσιο φυσικό κάλλος. Η παραλία Τρυπητή στη Γαύδο, έχει βότσαλα και πέτρες ενώ χαρακτηριστικό της γνώρισμα είναι οι τρεις καμάρες, που προσφέρουν ένα μοναδικής ομορφιάς τοπίο. Η πρόσβαση στην παραλία γίνεται μόνο με τα πόδια ή το σκάφος. Εάν επιλέξετε να την επισκεφτείτε με τα πόδια, τα καταγάλανα νερά και οι βράχοι που απλώνονται στο τέλος της παραλίας θα σας αποζημιώσουν.

Νταϊάνα



Η δεύτερη νοτιότερη παραλία στη Γαύδο είναι η Νταϊάνα. Εξαιτίας της μορφολογίας του νησιού στο δυτικό μέρος η παραλία Νταϊάνα βρίσκεται «κρυμμένοι» κάτω από έναν απότομο βράχο, ο οποίος προσφέρει την απαραίτητη δροσιά στους παραθεριστές. Καθώς είναι προσβάσιμη μόνο με σκάφος, δεν συγκεντρώνει πολύ κόσμο, διατηρώντας το σημείο σχεδόν παρθένο. Το ψιλό βοτσαλάκι, τα βαθιά καταγάλανα νερά και ο πελώριος βράχος είναι οι βασικοί λόγοι όπου την είχε επισκεφτεί και η πριγκίπισσα Νταϊάνα πριν πολλά χρόνια με σκάφος συνοδευόμενη από τον Ντόντι Αλ Φαγιέτ.

Λακούδι



Μια ακόμα σχεδόν παρθένα παραλία είναι το Λακούδι. Τα καθαρά νερά είναι χαρακτηριστικό της παραλίας Λακούδι στη Γαύδο που θα μαγέψει τον επισκέπτη. Πρόκειται για μια ήσυχη επιλογή και μια από τις πιο απομονωμένες παραλίες του νησιού καθώς η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο από ένα δύσβατο μονοπάτι.

Ποταμός



Το χρώμα της άμμου είναι σε αποχρώσεις του κεραμιδί ενώ τα νερά είναι καθαρά και κρυστάλλινα. Ακολουθώντας κανείς το μονοπάτι από τον οικισμό της Αμπέλου οδηγείται στην παραλία Ποταμός. Το μονοπάτι δεν έχει κάποια δυσκολία στην πρόσβαση, οπότε αποτελεί μια παραλία που αγαπούν όσοι είναι αρχάριοι στην πεζοπορία. Μια ακόμα δυνατότητα που προσφέρει η παραλία είναι η λασποθεραπεία από άργιλο.

Λαυρακάς



Η δαντελωτή αμμουδιά και τα κρυστάλλινα νερά πρωταγωνιστούν σε μια ακόμα παραλία της Γαύδου, στο Λαυρακά. Η ησυχία, καθώς είναι μια από τις πιο απομονωμένες παραλίες, και η θέα στη θάλασσα την κατατάσσουν σε μια παραλία ιδιαίτερα όμορφη. Κάτι παραπάνω στην ομορφιά της προσθέτει το δάσος από πεύκα και κέδρους που βρίσκεται γύρω-γύρω.

Πύργος





Στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού συναντά κανείς την παραλία Πύργος. Όπως οι περισσότερες παραλίες στη Γαύδο, διαθέτει πεντακάθαρα νερά και χρυσαφένια αμμουδιά. Μερικοί βράχοι στη μέση της παραλίας τη χωρίζουν σε δυο μέρη. Στην παραλία Πύργος στη Γαύδο είναι σχεδόν απαραίτητο να φέρει κάποιος μαζί του ομπρέλα καθώς δεν προσφέρει κάποιο σκιερό μέρος.

Κόρφος



Μια οικογενειακή παραλία της Γαύδου είναι ο Κόρφος με ψιλά βότσαλα και άμμο. Βρίσκεται στον «κόρφο» του κόλπου και σε κοντινή απόσταση μπορεί κανείς να αναζητήσει ενοικιαζόμενα δωμάτια αλλά και ταβέρνες με θέα στη θάλασσα και παραδοσιακά πιάτα.

Καραβέ



Για μια βουτιά κοντά στο λιμάνι, χωρίς να στερείται ομορφιάς, βρίσκεται η παραλία Καραβέ. Οι αποχρώσεις του γαλάζιου κάνουν τα νερά της να μοιάζουν εντυπωσιακά. Δεν είναι οργανωμένη παραλία ενώ τα λίγα σπίτια που βρίσκονται τριγύρω προϋποθέτουν ότι μπορεί κανείς να κάνει βουτιές ακούγοντας μόνο τα κύματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου