Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουνίου 01, 2020

Όταν υποβιβάζεις την Αγία Σοφία σε "μνημείο Ουνέσκο"

Το να υποβιβάζεις την Αγία Σοφία σε "μνημείο Ουνέσκο", που ανήκει στην ανθρωπότητα και δεν σέβεται η Τουρκία είναι επίσης ασεβές εκτός από ανιστόρητο και προκλητικό για τους Έλληνες. Όλα τα μνημεία ανήκουν εν πρώτοις σε αυτούς που τα έφτιαξαν, οι οποίοι εν προκειμένω ήταν οι Βυζαντινοί πρόγονοι μας, κομμάτι του ελληνισμού.
Ελένη Παπαδοπούλου


Κάποια έχουν ιδιαίτερα σημαντικούς συμβολισμούς και σαφώς δεν μπορούν να εξομοιώνονται με άλλα μνημεία Unesco σε μία λογική ισοπέδωσης και υποτίμησης της αξίας τους και του συμβολισμού τους. Η Αγία Σοφία δεν είναι γνωστή ως μνημείο Unesco, ούτε περίμενε την Unesco για να γίνει σημαντική και να την μάθει η ανθρωπότητα.


Εάν ανοίξει κανείς την wikipedia θα δει πλήθος μνημείων Unesco, άγνωστα ως αδιάφορα, με τα οποία εξισώνεται η καρδιά του Βυζαντινού πολιτισμού και της ορθοδοξίας. Ηφαίστεια, εθνικά πάρκα, κοιλάδες, απομεινάρια της πρωτεύουσας του Κογκό, χώρος του φύλαρχου τάδε, νήσοι, χώροι που δεν σημαίνουν τίποτα για την πλειοψηφία του κόσμου, τόποι χωρίς καμία συνεισφορά στον πολιτισμό είναι επίσης μνημεία Unesco.


Ποιό το νόημα να εξομοιωθεί η Αγία Σοφία με αυτούς τους τόπους; Μήπως μειώνοντας την σημασία της μειώνουμε και τον συμβολισμός της, την ιστορία της, που κατά την ΠτΔ είναι και μία υβριδική ιστορική και πολιτισμική εμπειρία; Μήπως αυτό είναι τελικά ο νέος πατριωτισμός;


Ο δε Ερντογάν που χτες για μία ακόμη φορά τη βεβήλωσε, δεν απευθύνθηκε σε καμία ανθρωπότητα, δηλαδή σε κανένα Κινέζο, Αφρικανό ή Αμερικάνο, προκειμένου να τον προσβάλλει. Απευθύνθηκε στους Έλληνες στοχεύοντας στην καρδιά του Έθνους και της θρησκείας του. Το μήνυμα δεν αφορούσε καμία Unesco για να την επικαλούμαστε. Αφορούσε εμάς τους ίδιους, το Έθνος και το Κράτος μας. Ως εκ τούτου έπρεπε να απαντήσουμε ως Έλληνες και όχι ως εκπρόσωποι του ΟΗΕ, εργαζόμενοι στο τμήμα της Unesco.


Ντροπή!Κατώτεροι των περιστάσεων!







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου