Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουνίου 09, 2020

Παραπληροφόρηση για τους κινδύνους από τη χρήση μάσκας για την προστασία από τον SARS-CoV-2

Viral έχει γίνει ανάρτηση στο Facebook για τους υποτιθέμενους σοβαρούς κινδύνους από τη
χρήση μάσκας για την προστασία από τον SARS-CoV-2.







Ισχυρισμός

Η χρήση μάσκας μπορεί να προκαλέσει υπερκαπνία, οξέωση και καρκίνο

Συμπέρασμα

Η χρήση μάσκας για προστασία από τον SARS-Cov-2, δεν μπορεί να προκαλέσει αναπνευστική οξέωση και καρκίνο.
Viral έχει γίνει ανάρτηση στο Facebook για τους υποτιθέμενους σοβαρούς κινδύνους από τη χρήση μάσκας για την προστασία από τον SARS-CoV-2.
Σύμφωνα με τον ισχυρισμό που κυκλοφόρησε πρώτα στο εξωτερικό, η χρήση μάσκας μπορεί να προκαλέσει υπερκαπνία, κατόπιν οξέωση και στη συνέχεια καρκίνο.
Η υπερκαπνία είναι η παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από αυξημένη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στο αίμα. Kατά την διαδικασία του μεταβολισμού, τα κύτταρα παράγουν διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο όταν το σώμα λειτουργεί φυσιολογικά, απελευθερώνεται στο αίμα και με την κυκλοφορία μεταφέρεται στους πνεύμονες.
Ο οργανισμός μας είναι ικανός να αντιμετωπίσει μεγάλες ποσότητες οξέων εφόσον λειτουργεί σωστά. Στη περίπτωση που οι πνεύμονες δεν λειτουργούν σωστά οδηγώντας σε αύξηση της οξύτητας του αίματος έχουμε “αναπνευστική οξέωση” ενώ όταν αυτό συμβαίνει λόγω δυσλειτουργίας των νεφρών έχουμε “μεταβολική οξέωση”.
Η αναπνευστική οξέωση και η υπερκαπνία εγκαθίσταται ως συνέπεια διαταραχής αερισμού, έτσι, ώστε η παραγωγή διοξειδίου του άνθρακος στους ιστούς να είναι μεγαλύτερη από την απαγωγή του μέσω της αναπνοής. Οξεία αναπνευστική οξέωση αναγνωρίζεται σε περιπτώσεις αιφνίδιας κάμψεως του αερισμού. Ο τύπος αυτός αναπνευστικής ανεπάρκειας (οξεία ανεπάρκεια αερισμού) μπορεί να προκληθεί [α] μετά καταστολή του κεντρικού κέντρου της αναπνοής, λόγω εγκφαλοπάθειεας ή λήψεως κατασταλτικών φαρμάκων, [β] λόγω επαρκούς αερισμού απότοκου νευρομυικών διαταραχών (π.χ., Μυασθένεια Gravis, μυοτροφική πλαγία σκλήρωση, Σύνδρομο Guillain–Barré, μυϊκή δυστροφία Duchenne) ή [γ] απόφραξη των αεραγωγών λόγω άσθματος, ή χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας.
Στην περίπτωση χρήσης απλής χειρουργικής/πάνινης μάσκας, ο κίνδυνος για αναπνευστική οξέωση είναι ουσιαστικά ανύπαρκτος σύμφωνα με το Snopes. Ο Δρ Abrar Ahmad Chughtai, επιδημιολόγος και λέκτορας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Κοινοτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία, λέει ότι ο κίνδυνος υποξίας και υπερκαπνίας είναι απίθανο να συμβεί με πανίνες και χειρουργικές μάσκες, επειδή δεν προσαρμόζονται σφιχτά στο πρόσωπο.
Μερικά άτομα με προϋπάρχουσες αναπνευστικές ασθένειες (όπως άσθμα, ΧΑΠ), μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολία στην αναπνοή με τη χρήση ορισμένων τύπων σφιχτά τοποθετημένων μασκών, που ονομάζονται αναπνευστήρες (πχ Ν95). [Υπάρχουν] λιγότερες πιθανότητες υποξίας, καθώς ενδέχεται να διακόψουν τη χρήση μάσκας σε αυτήν την περίπτωση. Ο κίνδυνος είναι πολύ χαμηλός με ύφασματινες και χειρουργικές μάσκες καθώς δεν είναι σφιχτά προσαρμοσμένες στο πρόσωπο“.
Σύμφωνα με το Reuters, ένας εκπρόσωπος του CDC δήλωσε:
Το CO2 θα συσσωρευτεί αργά στη μάσκα με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, το επίπεδο του CO2 που ενδέχεται να συσσωρευτεί στη μάσκα είναι κυρίως ανεκτό σε άτομα που εκτίθενται σε αυτό. Μπορεί να έχετε πονοκέφαλο, αλλά πιθανότατα δεν θα υποφέρετε από τα συμπτώματα που παρατηρήθηκαν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα CO2. Η μάσκα μπορεί να είναι άβολη για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της ευαισθησίας στο CO2 και το άτομο θα παρακινηθεί να αφαιρέσει την αφαιρέσει. Είναι απίθανο η χρήση μάσκας να προκαλέσει υπερκαπνία“.
Τέλος, ο ισχυρισμός ότι “οι καρκίνοι ωφελούνται από την οξέωση” είναι μια πλήρως αόριστη δήλωση η οποία στο πλαίσιο της εν λόγω συζήτησης δεν έχει νόημα. Το μικρο-περιβάλλον πολλών καρκινικών όγκων, δηλαδή η περιοχή γύρω από τον όγκο τείνει να έχει χαμηλό pH, δηλαδή όξινο περιβάλλον. Επομένως πολλοί θιασώτες εναλλακτικών αγωγών και θεωριών συνωμοσίας σχετικά με το καρκίνο διατείνονται πως κάθε καρκίνος είναι απλώς αποτέλεσμα επιβλαβών συνηθειών οι οποίες καθιστούν “τον οργανισμό μας όξινο” καθιστώντας τον ευάλωτο για την ανάπτυξη καρκινικού όγκου. Ωστόσο αυτοί οι ισχυρισμοί έχουν καταρριφθεί αρκετές φορές στο παρελθόν σε σχετικά άρθρα μας.
Σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι μάσκες θα πρέπει να φοριούνται σε δημόσιους χώρους όπου η κοινωνική αποστασιοποίηση δεν είναι δυνατή. Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ Τεντρος Αντχανομ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε την Παρασκευή ότι «υπό το πρίσμα των αποδεικτικών στοιχείων που βρίσκονται σε εξέλιξη, ο ΠΟΥ συμβουλεύει τις κυβερνήσεις να ενθαρρύνουν το κοινό να φορά μάσκες όπου υπάρχει ευρεία μετάδοση και η φυσική απόστασιοποίηση είναι δύσκολη, όπως στις δημόσιες συγκοινωνίες, καταστήματα ή σε άλλα περιορισμένα ή πολυσύχναστα περιβάλλοντα“.
Συνοψίζοντας, η χρήση μάσκας για προστασία από τον SARS-Cov-2, είναι απίθανο να προκαλέσει υπερκαπνία και δεν μπορεί να προκαλέσει αναπνευστική οξέωση και καρκίνο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου