Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 14, 2020

Η Τεχνολογία Αναγνώρισης Προσώπου και τα συστήματα AI ....


......ωριμάζουν και αναπτύσσονται ευρέως χωρίς να εξετάζονται οι επιπτώσεις τους στην ιδιωτικότητα του ατόμου και στην επιδείνωση
των κοινωνικών προκαταλήψεων που επιφέρουν




Η Τεχνολογία Αναγνώρισης Προσώπου (facial recognition technology) είναι μια από τις πλέον δημοφιλείς βιομετρικές τεχνολογίες, μαζί με την σάρωση δακτυλικού αποτυπώματος και της ίριδας, που μπορεί να αναγνωρίσει ένα άτομο μέσω της ψηφιακής του απεικόνισης.
Αυτές οι τεχνολογίες αποτελούν όχι μόνο ένα σύγχρονο μέσο ταυτοποίησης του ατόμου με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης αλλά και εργαλείο ερμηνείας της συναισθηματικής του κατάστασης (emotion recognition technology).
για την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου και τη χρήση της σε δημόσιους χώρους, εγείρονται ζητήματα ως προς την ιδιωτικότητα τoυ ατόμου και την προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων του.
η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων CNIL στην Γαλλία, δήλωσε ότι η τεχνολογία παραβιάζει τους κανόνες συγκατάθεσης του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (GDPR).
η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε σχέδιο AI ‘white paper’για την Τεχνητή Νοημοσύνη εξετάζει μέτρα για την προσωρινή απαγόρευση σχετικών τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται τόσο από τους δημόσιους όσο και από τους ιδιωτικούς φορείς, με στόχο να αξιολογηθούν πλήρως οι αρνητικές επιπτώσεις και να αναπτυχθούν μέτρα διαχείρισης των επιμέρους κινδύνων.
η Γερμανία σχεδιάζει να εφαρμόσει τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου σε 134 σιδηροδρομικούς σταθμούς και 14 αεροδρόμια.
σχετικό το λινκ
https://www.euractiv.com/section/digital/news/leak-commission-considers-facial-recognition-ban-in-ai-white-paper/

η γαλλική εταιρία Idemia, αναπτύσσει λογισμικό αναγνώρισης προσώπου με πελάτες τις κρατικές αρχές σε ΗΠΑ, Αυστραλία και Γαλλία. Το συγκεκριμένο λογισμικό χρησιμοποιείται για τον έλεγχο επιβατών σε κρουαζιερόπλοια που καταφθάνουν στις ΗΠΑ κατά παράβαση των κανόνων τελωνειακής και συνοριακής προστασίας. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του FBI παραδέχτηκε το 2017 στο Κογκρέσο ότι το λογισμικό της Idemia σκανάρει 30 εκατ. φωτογραφίες προσώπων
H εταιρία Εmotion Research Lab στην Ισπανία ειδικεύεται στην τεχνολογία αναγνώρισης συναισθημάτων: μπορεί να ανιχνεύσει και να μετρήσει 6 διαφορετικά συναισθήματα, 101 δευτερεύοντα και 8 ψυχολογικές διαθέσεις, ερμηνεύοντας εκφράσεις και ανεπαίσθητες κινήσεις στο πρόσωπό μας,

Ένα Σύστημα Αναγνώρισης Προσώπου είναι μια εφαρμογή των Συστημάτων Αναγνώρισης Προτύπων, που χρησιμοποιείται για αυτοματοποιημένη αναγνώριση ή επιβεβαίωση της ταυτότητας ενός ατόμου από μία ψηφιακή εικόνα ή ένα καρέ από βίντεο. Ένας τρόπος για να γίνει αυτό, είναι η σύγκριση χαρακτηριστικών προσώπου μεταξύ της εισόδου στο σύστημα (στατική εικόνα) και μιας βάσης δεδομένων χαρακτηριστικών.

Συνηθίζεται να χρησιμοποιείται σε συστήματα ασφαλείας και μπορεί να συγκριθεί με άλλες βιομετρικές μεθόδους όπως η αναγνώριση δαχτυλικών αποτυπωμάτων ή αναγνώριση αμφιβληστροειδούς χιτώνα.
Ωστόσο..."Η αναγνώριση προσώπου πηγαίνει πολύ καλά με πρόσωπα στραμμένα στο φακό έως και 20 μοίρες διαφορετικά, αλλά όσο μετακινείσαι προς το προφίλ, υπάρχουν προβλήματα"
Παρόμοια προβλήματα εμφανίζονται όταν δεν υπάρχει επαρκής φωτισμός, όταν τα πρόσωπα φέρουν γυαλιά ηλίου, όταν τα μαλλιά του προσώπου εμπλέκονται στο πρόσωπο και γενικά οτιδήποτε μπορεί να ελαττώσει τα χαρακτηριστικά που αντιλαμβάνεται το πληροφοριακό σύστημα για το πρόσωπο. Μειώνοντας τα χαρακτηριστικά, το σύστημα χάνει την ευστάθειά του και δεν μπορεί να λάβει απόφαση με την ίδια σιγουριά, όπως αν είχε όλες τις παραμέτρους.
από το σχετικό λινκ
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%8D%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1_%CE%91%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%BD%CF%8E%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B7%CF%82_%CE%A0%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%8E%CF%80%CE%BF%CF%85

Η ανεξέλεγκτη αναγνώριση προσώπου είναι πλέον ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία αστυνόμευσης.

το αυτοματοποιημένο λογισμικό αναγνώρισης προσώπου χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη, μηχανική μάθηση και άλλες μορφές σύγχρονου υπολογιστή για να συλλάβει τις λεπτομέρειες των προσώπων και συγκρίνει αυτές τις πληροφορίες με τις υπάρχουσες βάσεις δεδομένων φωτογραφιών με στόχο τον εντοπισμό, την επαλήθευση, την κατηγοριοποίηση και τον εντοπισμό ατόμων.
Βασίζεται σε απαξιωμένες θεωρίες ψευδοεπιστήμης και ρατσιστικής ευγονικής που ισχυρίζονται ότι χρησιμοποιούν τη δομή του προσώπου και το σχήμα του κεφαλιού για να εκτιμήσουν την ψυχική ικανότητα και το χαρακτήρα
Ενώ οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου χρησιμοποιούν συγκεκριμένα την τεχνολογία για να παρακολουθούν τις αντιληπτές απειλές και να προβλέπουν εγκληματική συμπεριφορά, οι δυνατότητες αναγνώρισης προσώπου είναι πολύ πιο εκτεταμένες. Το λογισμικό μπορεί να παρακολουθεί το σώμα σας μέσω ενός συνδυασμού βιομετρικών (μετρήσεις φυσικών και συμπεριφορικών χαρακτηριστικών), ανθρωπομετρίας (μετρήσεις σωματικής μορφολογίας) και φυσιομετρίας (μετρήσεις σωματικών λειτουργιών όπως καρδιακός ρυθμός, αρτηριακή πίεση και άλλες φυσικές καταστάσεις). Η Αμερική έχει από καιρό χρησιμοποιήσει την επιστήμη και την τεχνολογία για να κατηγοριοποιήσει και να διαφοροποιήσει τους ανθρώπους σε ιεραρχίες που, ακόμη και σήμερα, καθορίζουν ποιος είναι ικανός και ανίκανος , άξιος και ανεπιθύμητος , νόμιμος και εγκληματικός.
η αναγνώριση προσώπου δεν εντοπίζει απλά απειλές.
η αναγνώριση προσώπου και οι βιομετρικές τεχνολογίες θα χρησιμοποιηθούν ίσως για την υπερφόρτιση των αστυνομικών καταχρήσεων εξουσίας και την επιδείνωση των φυλετικών διακρίσεων.
Το πεδίο αυτής της τεχνολογίας και η επιρροή της στην αστυνόμευση είναι συγκλονιστικά.
Αυτή η τεχνολογία έχει επίσης εμφανιστεί σε σχολεία και αεροδρόμια και στις συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά.
εταιρείες όπως το Facebook και η Apple έχουν ενσωματώσει την αναγνώριση προσώπου στις πλατφόρμες και τις συσκευές τους για να επιτρέψουν στους χρήστες να ξεκλειδώσουν τηλέφωνα και να προσθέσουν ετικέτες σε φωτογραφίες.
Αν και η Amazon και η Microsoft ανακοίνωσαν ότι δεν θα πουλούσαν προϊόντα και υπηρεσίες αναγνώρισης προσώπου σε τοπικές αρχές επιβολής του νόμου, οι εταιρείες δεν ανέφεραν ότι δεν θα πουλούσαν αυτά τα επικίνδυνα προϊόντα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση ή στο εξωτερικό σε διεθνείς πελάτες επιβολής του νόμου. Εκτός από την IBM, η οποία έχει δηλώσει ότι εγκαταλείπει τις υπηρεσίες αναγνώρισης προσώπου για πάντα, καμία άλλη εταιρεία δεν έχει δεσμευτεί για μορατόριουμ ή απαγόρευση πώλησης της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες επιβολής του νόμου, όπως η CBP, η ICE και η Διοίκηση επιβολής ναρκωτικών, μεταξύ άλλων.
Η Google ευνόησε ένα μορατόριουμ για την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου ήδη από τον Ιανουάριο, ανακοινώνοντας ότι δεν θα πουλήσει την τεχνολογία της χωρίς « επίλυση σημαντικών ζητημάτων τεχνολογίας και πολιτικής ».
Επιφανειακά, η αναγνώριση προσώπου μπορεί να μοιάζει με μια απίστευτη τακτική για την προσαγωγή των παραβατών στη δικαιοσύνη. Αλλά αυτά τα εργαλεία δεν είναι καθόλου αξιόπιστα ακόμη.
================
Η Clearview AI, μία από τις πιο αμφιλεγόμενες εταιρείες αναγνώρισης προσώπου που συνεργάζονται με την επιβολή του νόμου, δεν έχει κάνει καμία δήλωση που να υποστηρίζει μορατόριουμ ή απαγόρευση της τεχνολογίας τους.
Το Clearview AI ιδρύθηκε από τον Αυστραλό επιχειρηματία Hoan Hon-That και έχει τον δηλωμένο στόχο «να κάνει τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος» παρέχοντας στην επιβολή του νόμου ισχυρό λογισμικό αναγνώρισης προσώπου.

Το λογισμικό του υποστηρίζεται από μια βάση δεδομένων εικόνων προσώπου - που έχουν
αποσπαστεί από το Διαδίκτυο - και έχει μεταφερθεί σε υπηρεσίες επιβολής του νόμου σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας όπου η αστυνομία δοκίμασε το εργαλείο.
"Το Clearview AI αναζητά διαθέσιμες στο κοινό φωτογραφίες από το Διαδίκτυο σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους. Χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στον εντοπισμό εγκληματιών υπόπτων"
Οι παρατηρητές απορρήτου στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία εξετάζουν την αμφιλεγόμενη εταιρεία αναγνώρισης προσώπου Clearview AI για το χειρισμό βιομετρικών πληροφοριών χωρίς τη συγκατάθεση του χρήστη.
τα συστήματα AI εμφανίζουν ρατσιστικές ή σεξιστικές προκαταλήψεις
Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που εκπαιδεύονται σε τέτοια προκατειλημμένα δεδομένα όχι μόνο χρησιμοποιούνται στη λήψη προγνωστικών αποφάσεων (αστυνόμευση, συνεντεύξεις εργασίας κ.λπ.), αλλά και για τη δημιουργία ή ολοκλήρωση δεδομένων που δεν έχουν καθοριστεί πλήρως (π.χ., για τη βελτίωση μιας εικόνας χαμηλής ανάλυσης μέσω δειγματοληψίας ).
για παράδειγμα, ένα σύστημα που εκπαιδεύεται σε εικόνες μελών της σχολής μηχανικών θα φανταστεί πιο εύκολα ένα αρσενικό πρόσωπο από ένα θηλυκό.
Καθώς η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης ωριμάζει και αναπτύσσεται ευρέως, υπάρχει αυξημένη συνειδητοποίηση - στην ερευνητική κοινότητα, εταιρείες, κυβερνήσεις και κοινωνία - για τη σημασία της εξέτασης των επιπτώσεών της.
Οι επίτροποι απορρήτου αντιδρούν με οργή για τη μέθοδο Clearview AI για τη συλλογή δεδομένων που περιελάμβαναν μαζική λήψη φωτογραφιών από ιστότοπους κοινωνικών μέσων και μηχανές αναζήτησης.
οι γίγαντες των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης καταδίκασαν τις ενέργειές της εταιρείας , λέγοντας ότι η τεράστια απόσυρση δεδομένων χρηστών παραβίασε τις πολιτικές τους.
Το Twitter, το LinkedIn και το YouTube έστειλαν ακόμη και ειδοποιήσεις παύσης και απόσυρσης στην εταιρεία, αν και τα επίσημα έγγραφά της επιμένουν ότι χρησιμοποιεί «δημόσιες πληροφορίες».
οι τεχνολογικοί γίγαντες δεν μπόρεσαν να σταματήσουν το Clearview AI,
Υπάρχουν κορυφαία ακαδημαϊκά συνέδρια αφιερωμένα στην επιστημονική κατανόηση του αντίκτυπου της τεχνολογίας AI στην επιδείνωση των κοινωνικών προκαταλήψεων.
Φυσικά, δεν υπάρχει μαγική σφαίρα για την άρση της κοινωνικής προκατάληψης από τα συστήματα AI.
=========================
Η καναδική εταιρεία Trulioo EmbedID κυκλοφόρησε μια νέα τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου ( facial recognition tool) για προστασία από απάτες
Η νέα τεχνολογία είναι ένα σύστημα επαλήθευσης εγγράφων και αναγνώρισης προσώπου που έχει αναπτυχθεί για να βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη μάχη τους ενάντια σε διάφορες μορφές οικονομικού εγκλήματος.
Ο στόχος ήταν να αναπτυχθεί τεχνολογία που θα προσφέρει ισοδύναμο επίπεδο διαδικτυακής προστασίας σε μικρές επιχειρήσεις σε σύγκριση με πολυεθνικούς οργανισμούς.
Πολλά μέτρα είναι ιδιαίτερα σημαντικά στην εποχή του COVID-19, δεδομένης της αύξησης της απάτης.
Η τεχνολογία Trulioo διαθέτει το EmbedID, το οποίο είναι ένα εργαλείο προγραμματισμού χαμηλού κώδικα που έχει ρυθμιστεί ώστε να λειτουργεί με το GlobalGateway API. Αξιοποιώντας ανεξάρτητες πηγές δεδομένων και ολοκληρωμένες υπηρεσίες ταυτότητας παγκοσμίως, το EmbedID βοηθά τις επιχειρήσεις να επαληθεύουν τους χρήστες κατά τη διαδικασία δημιουργίας λογαριασμού. Η τεχνολογία βοηθά τις εταιρείες να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του Καναδά σε σχέση με τις απαιτήσεις συμμόρφωσης του A nti-Money Laundering (AML) και του Know Your Customer (KYC) .
Χρησιμοποιώντας το EmbedID, οι εταιρείες μπορούν να αντιγράψουν ένα απόσπασμα κώδικα και να το επικολλήσουν στον ιστότοπό τους για να δημιουργήσουν αυτόματα μια στυλιζαρισμένη φόρμα εγγραφής που είναι προ-προγραμματισμένη στο GlobalGateway προκειμένου να επαληθεύσουν τα προσωπικά στοιχεία αναγνώρισης.
Η λειτουργικότητα επιτρέπει επαλήθευση τεκμηρίωσης ταυτότητας και βιομετρικό έλεγχο ταυτότητας ως μέτρα ασφαλείας. Αυτό επιτρέπει στις εταιρείες να ελέγχουν την αυθεντικότητα των εγγράφων ταυτότητας που εκδίδονται από την κυβέρνηση και να χρησιμοποιούν την αναγνώριση προσώπου με ανίχνευση ζωτικότητας για να διασφαλίσουν ότι το άτομο που δημιουργεί τον λογαριασμό ταιριάζει με τη φωτογραφία στο έγγραφο ταυτότητας.
Η τεχνολογία αναγνωρίζει ότι πολλές μικρές εταιρείες έχουν περιορισμούς στον προϋπολογισμό, πράγμα που σημαίνει ότι η πρόσβαση σε τεχνολογίες ποιότητας και λύσεις ασφαλείας συχνά δεν είναι εφικτή. Αυτό καθιστά τις μικρότερες εταιρείες έναν εύκολο στόχο για κακούς παράγοντες (ένα σημείο που τέθηκε σε πρόσφατη έκθεση Accenture ). Η νέα τεχνολογία αντιμετωπίζει αυτές τις ανησυχίες.
από το λινκ
http://www.digitaljournal.com/tech-and-science/technology/new-facial-recognition-tool-for-fraud-protection/article/574548
=====================
Ισραηλινή εταιρεία συγκέντρωσε 5 εκατομμύρια δολάρια για να αναπτύξει την αναγνώριση προσώπων που καλύπτονται από μάσκα .
Η Ισραηλινή εταιρεία Corsight AI έχει ήδη στα σκαριά μία τεχνολογία για την αναγνώριση προσώπων που κρύβονται με μάσκα, γυαλιά και πλαστικές ασπίδες. Πρόσφατα συγκέντρωσε 5 εκατομμύρια δολάρια από την Awz Ventures, μία Καναδική εταιρεία που επικεντρώνεται στις τεχνολογίες πληροφοριών και ασφάλειας.

Η Corsight δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια για την εμπορική εκμετάλλευση της τεχνολογίας και την συνέχιση της ανάπτυξη της.

Μία αντίστοιχη τεχνολογία ανακοινώθηκε το Μάρτιο από την Hanwang Technology Ltd της Κίνας, που είχε δηλώσει ότι κατέχει μια τεχνολογία που μπορεί να αναγνωρίσει τους ανθρώπους όταν φορούν μάσκα, όπως γίνεται σήμερα λόγω του κοροναϊού.

Η εταιρεία Corsight, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, είπε ότι προσφέρει ένα σύστημα αναγνώρισης προσώπου ικανό να επεξεργάζεται πληροφορίες που έχουν ληφθεί από βιντεοκάμερες και μπορεί να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που προκύπτουν όταν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού κινείται με το πρόσωπο μερικώς καλυμμένο.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την έκδοση ειδοποιήσεων για άτομα που παραβιάζουν την καραντίνα και έχουν βγει έξω σε δημόσιους χώρους, ενώ καλύπτουν τα πρόσωπά τους με μάσκες. Εάν ένα άτομο διαπιστωθεί ότι έχει COVID-19, το σύστημα μπορεί γρήγορα να συντάξει μια αναφορά ατόμων που ήταν κοντά στο άρρωστο άτομο.

Η εταιρεία Corsight ανάφερε ότι διαθέτει μόνιμα συστήματα σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια και νοσοκομεία, ασιατικές πόλεις, αστυνομικά τμήματα της Νότιας Αμερικής και διέλευσης συνόρων, καθώς και αφρικανικά ορυχεία και τράπεζες.

Η Corsight με έδρα το Τελ Αβίβ ιδρύθηκε στα τέλη του 2019 και απασχολεί 15 υπαλλήλους. Είναι θυγατρική του Ομίλου Cortica, που έχει συγκεντρώσει πάνω από 70 εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης.
από το λινκ
https://iguru.gr/2020/04/26/maska-covid-19-kai-anagnorisi-prosopou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου