Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 07, 2020

«Πηγές Βαρβάρου»: Ο κρυμμένος παράδεισος με τους καταρράκτες και τα ορμητικά νερά της Αιτωλοακαρνανίας



Ήταν ληστής, έγινε ασκητής, στο όνομά του φτιάχτηκαν μέχρι και ιαματικά λουτρά και σήμερα οι πηγές του αποτελούν έναν μικρό, κρυμμένο παράδεισο.



Ο λόγος για τις πηγές του Αγίου Βαρβάρου, περίπου 4 χλμ. από τη διασταύρωση πριν από το χωριό Τρύφος και 27 χλμ. από τη Βόνιτσα (22 χλμ. από την Αμφιλοχία).





Ο Άγιος Βάρβαρος λοιπόν ήταν ένας Άραβας ληστής (πολύ πριν γίνει άγιος), που περίπου τον 9ο αι. κατατρομοκρατούσε την περιοχή με τη συμμορία του, λεηλατώντας και αρπάζοντας ό,τι έβρισκε. Κάποια στιγμή αποφάσισε να ασκητέψει, εγκατέλειψε τα εγκόσμια και την «ένοπλη» ζωή και για 18 χρόνια ασκήτεψε σε ένα σπήλαιο των Ακαρνανικών Ορέων.



Σήμερα η περιοχή που αποκαλείται «Πηγές Αγίου Βαρβάρου» είναι ένας υπέροχος κρυμμένος παράδεισος, με καταρράκτες και ορμητικά νερά.


Αποτελούν σημείο επίσκεψης γι’ αυτούς που κυνηγούν τις αποδράσεις και τις εξορμήσεις σε εξωτικές τοποθεσίες με άγνωστες απρόσμενες ομορφιές.



Μπορεί τα ιαματικά λουτρά που λειτουργούσαν πριν από χρόνια να έχουν εγκαταλειφθεί αλλά ο κρυμμένος αυτός προορισμός παραμένει εκεί για να μας θυμίσει το πόσο ξεχωριστός και προικισμένος είναι ο νομός Αιτωλοακαρνανίας.


Πολλοί είναι αυτοί που λένε κατά καιρούς ότι αν ήταν αλλού σε άλλο νομό ή σε άλλη χώρα θα ήταν παγκοσμίως γνωστό και θα προσέλκυε χιλιάδες τουρίστες και επισκέπτες απ΄όλο τον κόσμο.



Καθώς πλησιάζει κανείς προς τις πηγές του Αγίου σε πρώτη φάση θα έχει τη δυνατότητα να διαλέξει να ακολουθήσει το πρώτο πλακόστρωτο μονοπάτι που βρίσκεται στην δεξιά πλευρά του κεντρικού δρόμου.



Εκεί υπάρχει η γαλαζοπράσινη λιμνούλα που θυμίζει πισίνα όπου μπορεί να κάτσει κάποιος να ξεκουραστεί και να κάνει το μπάνιο κάτω από τον ίσκιο των πλατανιών.



Σε δεύτερη φάση μπορεί κάποιος να ανηφορίσει προς το παλιό ξενώνα των ιαματικών Λουτρών και να ακολουθήσει ένα μονοπάτι, περίπου 2 χιλιομέτρων. Η θέα κατά τη διάρκεια της διαδρομής είναι εντυπωσιακή ανακαλύπτοντας τις ομορφιές της ακαρνανικής γης.




Εκεί που τελειώνει το μονοπάτι και με λίγη προσπάθεια παραπάνω μπορεί κάποιος να προσεγγίσει το εσωτερικό του φαραγγιού. Ένας δεύτερος καταρράκτης με μικρές λιμνούλες σχηματίζουν ένα εντυπωσιακό ειδυλλιακό τοπίο…



Μια από τις καλύτερες επιλογές για πεζοπορία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και όχι μόνο.Ας ελπίσουμε στη προστασία και την ανάδειξη αυτού του μοναδικού σημείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου