Υλικά για 8 κομμάτια
Για τη ζύμη:
115 γρ βούτυρο παγωμένο
225 γρ αλεύρι μαλακό
1 κρόκος αυγού
μια τσιμπιά αλάτι
Για τη γέμιση
115 γρ βούτυρο μαλακό
115 γρ ζάχαρη
1 πορτοκάλι, ξύσμα
2 αυγά
115 γρ αμύγδαλα τριμμένα
30 γρ αλεύρι μαλακό
250 γρ στραγγισμένα βύσσινα από γλυκό κουταλιού
ζαχαρη άχνη για την επικάλυψη
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και το παγωμένο βούτυρο σε κύβους. Με τα δάκτυλά μας δημιουργούμε ένα μείγμα σαν τρίμματα. Σε ένα βαθμονομημένο μπολάκι βάζουμε τον κρόκο αυγού και συμπληρώνουμε με παγωμένο νερό έως τα 100 ml. Το προσθέτουμε στο μπολ με το αλεύρι – βούτυρο και το ενσωματώνουμε στο μείγμα με απαλές κινήσεις. Δημιουργούμε μια μπάλα ζύμης την τυλίγουμε με σελοφάν και τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και με τη βοήθεια ενός πλάστη την απλώνουμε σε φύλλο. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ταρτιέρα διαμέτρου 24 εκατοστών έτσι που να καλύπτονται και τα τοιχώματα. Με τη βοήθεια ενός πιρουνιού τρυπάμε παντού τη ζύμη.
Απλώνουμε πάνω στη ζύμη χαρτί κουζίνας και καλύπτουμε με φασόλια, ρύζι ή τις ειδικές μπίλιες ψησίματος. Τοποθετούμε την ταρτιέρα στο ψυγείο για 30 λεπτά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και αντιστάσεις. Τοποθετούμε στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήνουμε την τάρτα για 20 λεπτά.
Στο διάστημα αυτό ετοιμάζουμε την γέμιση της τάρτας. Στον κάδο του μίξερ (ή σε μπολ προκειμένου για μίξερ χειρός) βάζουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπάμε καλά μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα σε δυνατή ταχύτητα. Προσθέτουμε σιγά σιγά τα τριμμένα αμύγδαλα και το αλεύρι αναδεύοντας πολύ σιγά. Στη συνέχεια ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και αναδεύουμε με μια σπάτουλα.
Βγάζουμε την ταρτιέρα από το φούρνο αφαιρούμε το χαρτί με τα φασόλια και απλώνουμε τη γέμιση. Με τη βοήθεια ενός μικρού κουταλιού μοιράζουμε τα βύσσινα σε όλη την επιφάνεια πατώντας τα ελαφρά να μπουν μέσα στη γέμιση.
Ελαττώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 170 βαθμούς και ψήνουμε την τάρτα για 40 λεπτά στο μεσαίο ράφι του φούρνου. Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε παςπαλίζοντας με ζάχαρη άχνη. Αν θέλουμε συνοδεύουμε με μια μπάλα παγωτού ή με κρέμα σαντιγί.Photo: Ξανθή Μπαξεβάνη
Σημειώσεις
Θα μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε τα βύσσινα με κεράσια γλυκό. Την επόμενη φορά θα τη φτιάξω με φρέσκα βύσσινα βγάζοντας το κουκούτσι.
Για τη ζύμη:
115 γρ βούτυρο παγωμένο
225 γρ αλεύρι μαλακό
1 κρόκος αυγού
μια τσιμπιά αλάτι
Για τη γέμιση
115 γρ βούτυρο μαλακό
115 γρ ζάχαρη
1 πορτοκάλι, ξύσμα
2 αυγά
115 γρ αμύγδαλα τριμμένα
30 γρ αλεύρι μαλακό
250 γρ στραγγισμένα βύσσινα από γλυκό κουταλιού
ζαχαρη άχνη για την επικάλυψη
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και το παγωμένο βούτυρο σε κύβους. Με τα δάκτυλά μας δημιουργούμε ένα μείγμα σαν τρίμματα. Σε ένα βαθμονομημένο μπολάκι βάζουμε τον κρόκο αυγού και συμπληρώνουμε με παγωμένο νερό έως τα 100 ml. Το προσθέτουμε στο μπολ με το αλεύρι – βούτυρο και το ενσωματώνουμε στο μείγμα με απαλές κινήσεις. Δημιουργούμε μια μπάλα ζύμης την τυλίγουμε με σελοφάν και τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και με τη βοήθεια ενός πλάστη την απλώνουμε σε φύλλο. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ταρτιέρα διαμέτρου 24 εκατοστών έτσι που να καλύπτονται και τα τοιχώματα. Με τη βοήθεια ενός πιρουνιού τρυπάμε παντού τη ζύμη.
Απλώνουμε πάνω στη ζύμη χαρτί κουζίνας και καλύπτουμε με φασόλια, ρύζι ή τις ειδικές μπίλιες ψησίματος. Τοποθετούμε την ταρτιέρα στο ψυγείο για 30 λεπτά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και αντιστάσεις. Τοποθετούμε στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήνουμε την τάρτα για 20 λεπτά.
Στο διάστημα αυτό ετοιμάζουμε την γέμιση της τάρτας. Στον κάδο του μίξερ (ή σε μπολ προκειμένου για μίξερ χειρός) βάζουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπάμε καλά μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα σε δυνατή ταχύτητα. Προσθέτουμε σιγά σιγά τα τριμμένα αμύγδαλα και το αλεύρι αναδεύοντας πολύ σιγά. Στη συνέχεια ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και αναδεύουμε με μια σπάτουλα.
Βγάζουμε την ταρτιέρα από το φούρνο αφαιρούμε το χαρτί με τα φασόλια και απλώνουμε τη γέμιση. Με τη βοήθεια ενός μικρού κουταλιού μοιράζουμε τα βύσσινα σε όλη την επιφάνεια πατώντας τα ελαφρά να μπουν μέσα στη γέμιση.
Ελαττώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 170 βαθμούς και ψήνουμε την τάρτα για 40 λεπτά στο μεσαίο ράφι του φούρνου. Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε παςπαλίζοντας με ζάχαρη άχνη. Αν θέλουμε συνοδεύουμε με μια μπάλα παγωτού ή με κρέμα σαντιγί.Photo: Ξανθή Μπαξεβάνη
Σημειώσεις
Θα μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε τα βύσσινα με κεράσια γλυκό. Την επόμενη φορά θα τη φτιάξω με φρέσκα βύσσινα βγάζοντας το κουκούτσι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου