Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 10, 2020

Το χειμερινό θέρετρο του Δία. Το χωριό που αν και το κατέστρεψαν εντελώς, σήμερα είναι ένα από τα ωραιότερα της Ελλάδας




Θέα προς τον Όλυμπο που κόβει την ανάσα και οργιαστική φύση που απογειώνει τις αισθήσεις.. Το Ελατοχώρι είναι ένας από τους ωραιότερους προορισμούς ολόκληρης της Ελλάδας!



Η Πιερία έχει το, σπάνιο για την βόρεια Ελλάδα, προνόμιο να αποτελεί προορισμό παντός καιρού. Όλυμπος, Παλαιός Παντελεήμωνας, Λιτόχωρο.. Το σπουδαιότερο χειμερινό αξιοθέατο της όμως είναι το Ελατοχώρι και το ομώνυμο χιονοδρομικό του κέντρο.






Στο Ελατοχώρι θα βρεθεί κανείς αν από Κατερίνη κατευθυνθεί ανατολικά προς Βέροια.



Βρίσκεται στους πρόποδες των Πιερίων Ορέων, σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο χιλίων μέτρων, και πρόκειται για ένα πολύ μικρό, καταπράσινο χωριό με πανέμορφη φύση, πυκνή βλάστηση, μαγικά μονοπάτια, γραφικό οικισμό και φιλόξενους κατοίκους.



Ό,τι πρέπει δηλαδή για μερικές μέρες χαλάρωσης, περιήγησης στην ύπαιθρο αλλά και αθλητικών δραστηριοτήτων, καθώς το χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου, σε απόσταση μερικών λεπτών με το αυτοκίνητο, διαθέτει αρκετά οργανωμένες εγκαταστάσεις.






Το σημείο που βρίσκεται το χωριό σύμφωνα με τον μύθο δεν είναι τυχαίο. Εδώ λέγεται ότι κατέβαινε συχνά ο Δίας από τον Όλυμπο για να ερωτοτροπήσει με τις Πιερίδες Μούσες, τις ιέρειες των τεχνών και των γραμμάτων. Δεν τον αδικούμε.



Η καταπράσινη φύση, η πυκνή βλάστηση, η μαγευτική θέα στον επιβλητικό Όλυμπο από την μία και στο απέραντο γαλάζιο του Θερμαϊκού από την άλλη, δε μπορούν παρά να ξετρελάνουν τον επισκέπτη, καλώντας τον ξανά και ξανά εκεί.






Ο δε οικισμός του χωριού, αποτελούμενος από το Παλιό Ελατοχώρι αλλά και σύγχρονα οικήματα, επιβιώνει μέσα από την δική του ιστορία, η οποία δεν ήταν πάντα ανθόσπαρτη. Στις 27 Ιανουαρίου του 1994 ολόκληρο το χωριό καταστράφηκε από τους Γερμανούς κατακτητές.



Τα Σκουτέρνα, όμως, όπως ονομαζόταν τότε το χωριό λόγω των «σκουτιών» -χοντρά, μάλλινα υφάσματα που κατασκευάζονταν εκεί-, κατάφεραν να αναδυθούν από τις στάχτες τους και σιγά-σιγά να χτίσουν νέα σπίτια, να δημιουργήσουν νέα ζωή. Το δε μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου (14ος αιώνας) στην Ρητίνη και του Αγίου Νικολάου (17ος αιώνας) στο Παλαιό Ελατοχώρι με το υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο, όχι μόνο επέζησαν αλλά αποτελούν και σημαντικότατα αξιοθέατα του χωριού σήμερα.








Αν είστε λάτρεις της ιστορίας, ενδιαφέρον θα σας φανεί το αρχαίο λατομείο μαρμάρου στα δυτικά της Βρυάς και φυσικά ο αρχαιολογικός χώρος της Βεργίνας. Αξιόλογη είναι και η λαογραφική συλλογή του Λαογραφικού Ομίλου Ελατοχωρίου στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του Δημοτικού Καταστήματος, όπου με μία σύντομη περιήγηση θα ενημερωθείτε επαρκώς για την ιστορία, τα ήθη και τις παραδόσεις του χωριού.





Κατά την διαμονή σας στο Ελατοχώρι, πέρα από τις αθλητικές δραστηριότητες που έχει να προσφέρει το χιονοδρομικό του κέντρο, αξίζει να επισκεφθείτε και το ορειβατικό καταφύγιο της Σαρακατσάνας, σε υψόμετρο 1.850μ., το οποίο καιρού επιτρέποντος δέχεται επισκέπτες-ορειβάτες είτε για διαμονή ή για φαγητό. Η διαδρομή από την Ρητίνη μέχρι το καταφύγιο διαρκεί περί τα 45 λεπτά με τζιπ και περί τις 3 ώρες πεζή –εφόσον καταφέρει κανείς να ξεκολλήσει το βλέμμα του από τον γιγαντιαίο Όλυμπο, την κοιλάδα της Πιερίας και τον απέραντο Θερμαϊκό.





Σε χαμηλότερο υψόμετρο, στα 1.000μ. περίπου, υπάρχει και το ορειβατικό καταφύγιο της Άνω Μηλιάς, το οποίο φημίζεται για το όμορφο περιβάλλον του. Ενώ, στα πλαίσια των φυσιολατρικών εξορμήσεών σας, μην αμελήσετε να επισκεφθείτε και τον περίφημο καταρράκτη «Κρεμαστό», στην διαδρομή προς Σαρακατσάνα, ο οποίος κυλά από ύψος εξήντα μέτρων μέσα σε ένα καταπράσινο φαράγγι, καθώς και την τεχνητή λίμνη Πολυφύτου που δημιουργείται από το φράγμα της ΔΕΗ και τον ποταμό Αλιάκμονα.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου