Διαχωρίζοντας τα γεγονότα από τη μυθοπλασία πίσω από τον Μόθμαν του Πόιντ Πλέζαντ, ίσως τον πιο ανατριχιαστικό λαϊκό μύθο στην
αμερικανική ιστορία.
Στις 12 Νοεμβρίου του 1966, στο Clendenin της Δυτικής Βιρτζίνια, ένας νεκροθάφτης που εργαζόταν σε ένα νεκροταφείο εντόπισε κάτι περίεργο. Ξαφνικά, πάνω από το κεφάλι του, εμφανίστηκε μια τεράστια φιγούρα που κινούνταν γρήγορα από δέντρο σε δέντρο. Αργότερα, την περιέγραφε σαν "καφέ άνθρωπος". Ήταν η πρώτη θέαση του πλάσματος που θα γινόταν γνωστό ως Μόθμαν, ένα ασύλληπτο πλάσμα που, αν και σήμερα τιμάται ευρέως στην πόλη που κάποτε τρομοκρατούσε, παραμένει τόσο μυστηριώδες όσο και εκείνη τη νύχτα που το είδαν μερικοί φοβισμένοι μάρτυρες.
Ο μύθος Μόθμαν του Πόιντ Πλέζαντ
Το Πόιντ Πλέζαντ
Μόλις τρεις μέρες μετά από την αναφορά του νεκροθάφτη, στο κοντινό Πόιντ Πλέζαντ της Δυτικής Βιρτζίνια, δύο ζευγάρια παρατήρησαν ένα γκρι φτερωτό πλάσμα, ύψους περίπου έξι με επτά πόδια να στέκεται μπροστά από το αυτοκίνητο τους. Οι αυτόπτες μάρτυρες, Roger Scarberry και Steve Mallett, δήλωσαν στην τοπική εφημερίδα ότι το θηρίο είχε φωτεινά κόκκινα μάτια, με ένα κενό μεταξύ τους έξι ίντσες, με άνοιγμα φτερών δέκα πόδια και φαινόταν να αποφεύγει τα φώτα του αυτοκινήτου. Σύμφωνα με τους μάρτυρες, το πλάσμα μπόρεσε να πετάξει με απίστευτη ταχύτητα, αν και όλοι συμφώνησαν ότι ήταν αδέξιο στο τρέξιμο. Αυτό το ήξεραν επειδή το πλάσμα κυνήγησε το κινούμενο όχημά τους, όπως είπαν, στα περίχωρα της πόλης στον αέρα και μετά χώθηκε σε ένα κοντινό χωράφι και εξαφανίστηκε. Γνωρίζοντας πόσο παράλογο θα ακουγόταν σε μια μικρή κοινότητα των Απαλαχίων τη δεκαετία του 1960, ο Scarberry επέμεινε ότι αυτό που είδε δε θα μπορούσε να ήταν δημιούργημα της φαντασίας του. Μάλιστα τος διαβεβαίωσε ότι, "Αν το είχα δει μόνος μου, δε θα έλεγα τίποτα, αλλά υπήρχαν τέσσερις που το είδαν".
Περισσότερες θεάσεις του Μόθμαν
Σε αυτό το σημείο, οι εφημερίδες αποκαλούσαν -με σκεπτικισμό- το πλάσμα "πουλί" και "μυστηριώδες πλάσμα", αν και ανέφεραν την περιγραφή του Mallette, "Ήταν σαν ένας άνθρωπος με φτερά".
Όμως, τον επόμενο χρόνο, αναφέρθηκαν όλο και περισσότερες θεάσεις στην περιοχή του Πόιντ Πλέζαντ καθώς διαμορφώθηκε ο θρύλος του Μόθμαν. Οι Gettysburg Times ανέφεραν οκτώ επιπλέον θεάσεις μέσα σε τρεις ημέρες, ανάμεσα τους δύο εθελοντών πυροσβεστών που υποτίθεται ότι είδαν αυτό που περιέγραψαν ως "ένα πολύ μεγάλο πουλί με μεγάλα κόκκινα μάτια". Ένας κάτοικος στο Σάλεμ της Δυτικής Βιρτζίνια είπε για περίεργα μοτίβα που εμφανίστηκαν στην τηλεόρασή του ένα βράδυ, ακολουθούμενα από έναν μυστηριώδη ήχο λίγο έξω από το σπίτι του. Φωτίζοντας με έναν φακό προς την κατεύθυνση του θορύβου, υποτίθεται ότι είδε δύο κόκκινα μάτια που έμοιαζαν με ανακλαστήρες ποδηλάτου. Αυτό παραμένει δημοφιλές στους μύθους του Μόθμαν, επειδή είχε ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση του σκύλου του κατοίκου, υποτίθεται από τα νύχια του φοβερού θηρίου.
Μερικές απλές εξηγήσεις του μύθου
Καναδικός γερανός
Ο Δρ Robert L. Smith, αναπληρωτής καθηγητής βιολογίας άγριας ζωής στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Βιρτζίνια, απέρριψε την ιδέα ότι ένα ιπτάμενο τέρας πλανιόταν στην πόλη. Αυτά που ανέφεραν όσοι το είδαν το απόδωσε σε ένα πουλί, έναν καναδικό γερανό (Sandhill crane), ο οποίος έχει ύψος σχεδόν όσο ο μέσος ενήλικος και έχει έντονη κόκκινη σάρκα γύρω από τα μάτια του. Η εξήγηση ήταν συναρπαστική, ειδικά δεδομένου του αριθμού των πρώτων αναφορών που είχαν περιγράψει το πλάσμα ως "πουλί".
Μερικοί μάλιστα υπέθεσαν ότι ο γερανός ίσως παραμορφώθηκε, ειδικά αν έφτασε εκεί μέσω της "περιοχής TNT", μια περιοχή που αποκαλούν έτσι οι ντόπιοι και πρόκειται για αποθήκες που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή πυρομαχικών κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και πιστεύεται ότι έχει διαρρεύσει τοξικό υλικό από τις αποθήκες στο γειτονικό καταφύγιο άγριας ζωής.
Η "περιοχή ΤΝΤ" το 1942
Μια ακόμη εξήγηση του μύθου είναι ότι η δημιουργία του Μοθμαν είναι το έργο ενός αφοσιωμένου φαρσέρ, που κρύφτηκε στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο πυρομαχικών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, εκεί όπου συνέβησαν πολλές από τις θεάσεις.
Η θεωρία αναφέρει ότι όταν ο Τύπος ανέφερε την ιστορία σε εθνικό επίπεδο, διαδίδοντάς την σε όλη τη χώρα, έπιασε πανικό τον κόσμο. Οι ντόπιοι πείστηκαν ότι έβλεπαν τον Μόθμαν σε πουλιά και άλλα μεγάλα ζώα, ακόμα και πολύ μετά που ο φαρσέρ τα παράτησε.
Επίσης, το πλάσμα έχει εντυπωσιακή ομοιότητα με πολλά αρχέτυπα δαιμόνων που βρέθηκαν μεταξύ εκείνων που έχουν βιώσει παράλυση ύπνου, υποδηλώνοντας ίσως ότι τα οράματα δεν είναι τίποτα περισσότερο από την ενσωμάτωση τυπικών ανθρώπινων φόβων, τραβηγμένα από τα βάθη του ασυνείδητου και μπολιασμένα στη θέα ενός πραγματικού πουλιού ή ζώου όταν πανικοβληθεί ο κόσμος.
Τέλος, υπάρχουν και οι παραφυσικές εξηγήσεις, μια σειρά από περίπλοκες θεωρίες που εμπλέκουν εξωγήινους, Α.Τ.Ι.Α. και πρόβλεψη. Αυτές οι εξηγήσεις παρουσιάζουν τον Μόθμαν ως προάγγελο ενός κακού ή, πιο απειλητικά, την αιτία του κακού, έναν θρύλο που έχει τις ρίζες του στην τραγωδία που έπληξε την κοινότητα του Πόιντ Πλέζαντ λίγο μετά από την άφιξη του Μόθμαν.
Η κατάρρευση της Silver Bridge
Πλάκα στη μνήμη της κατάρρευσης της γέφυρας
Στις 15 Δεκεμβρίου του 1967, λίγο περισσότερο από ένα χρόνο μετά από την πρώτη θέαση του Μόθμαν, η κίνηση ήταν ιδιαίτερα κακή. Η Silver Bridge, που χτίστηκε το 1928 για να συνδέσει το Πόιντ Πλέζαντ με την Καλλίπολη του Οχάιο, ήταν γεμάτη με αυτοκίνητα. Είχε κατασκευαστεί σε μια εποχή που τα αυτοκίνητα ήταν ελαφρύτερα. Οι μηχανικοί της δεν προέβλεψαν τι θα συνέβαινε στο μέλλον, ούτε ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί και είχαν κάνει λάθη στον σχεδιασμό της.
Χωρίς καμία προειδοποίηση, έσπασε ένα στύλωμα κοντά στην κορυφή της γέφυρας στην πλευρά του Οχάιο. Έσπασε η αλυσίδα και διαταράχτηκε η ισορροπία της γέφυρας, η οποία έγινε κομμάτια, βυθίζοντας αυτοκίνητα και πεζούς στο παγωμένο νερό του ποταμού Οχάιο από κάτω. Σαράντα έξι πέθαναν, πνίγηκαν ή συνθλίφτηκαν στα συντρίμμια. Μέσα σε ένα χρόνο, ήταν το δεύτερο τρομερό και παράξενο πράγμα που έβαλε τη μικρή κοινότητα του Πόιντ Πλέζαντ στον χάρτη και κάποιοι τα συνδύασαν.
Το 1975, ο συγγραφέας Τζον Κέελ (John Keel) συνδύασε τον Μόθμαν και την καταστροφή της γέφυρας, καθώς και δραστηριότητα Α.Τ.Ι.Α., για να δημιουργήσει το βιβλίο του "The Mothman Prophecies". Η ιστορία του έπιασε και η πόλη έγινε εμβληματικό σημείο μεταξύ θεωρητικών συνωμοσίας, ουφολόγων και οπαδών του παραφυσικού.
Πού είναι ο Μόθμαν σήμερα;
Αφίσα της ταινίας "Ο Χρησμός της Πεταλούδας" - πηγή
Η φήμη του Πόιντ Πλέζαντ ως το σπίτι του θρύλου Μόθμαν δεν έχει εξασθενίσει τα τελευταία χρόνια.
Το 2002, μια ταινία βασισμένη στο βιβλίο του Κέελ αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον για τον Μόθμαν. Στην ταινία με τίτλο "Mothman Prophecies" (Ο Χρησμός της Πεταλούδας, όπως προβλήθηκε στην Ελλάδα) πρωταγωνιστούν ο Ρίτζαρντ Γκιρ και η Λόρα Λίνεϊ. Η ταινία, ένα μεταφυσικού θρίλερ, δεν προσφέρει συμπεράσματα. Απεναντίας, διέδωσε την εικόνα του Μόθμαν ως προάγγελος του κακού.
Η ιδέα ότι οι επισκέψεις του Μόθμαν προβλέπουν κάποια καταστροφή, οδήγησαν ορισμένους πιστούς του μύθου να τον συνδέσουν με την καταστροφή του Τσερνομπίλ του 1986, το ξέσπασμα της γρίπης των χοίρων του Μεξικού το 2009 και την πυρηνική καταστροφή του 2011 στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, μεταξύ άλλων.
Το άγαλμα του Μόθμαν στο Πόιντ Πλέζαντ - πηγή
Σήμερα, στο Πόιντ Πλέζαντ υπάρχει ένα μουσείο για τον Μόθμαν και ως ένα άγαλμα ύψους 12 ποδιών, με τεράστια, ατσάλινα φτερά και κόκκινα μάτια. Εδώ και χρόνια, κάθε Σεπτέμβριο, διεξάγεται ένα φεστιβάλ προς τιμή των επισκέψεων του Μόθμαν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου