Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 22, 2020

Γκάγκα: Πιθανό να φτάσουμε τα 1.000 κρούσματα ημερησίως - Μάχη για να αντέξει το σύστημα



Το σενάριο να καταγράφονται 1.000 κρούσματα κορονοϊού ημερησίως στη χώρα μας, σχολίασε η Μίνα Γκάγκα, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Υγείας και επικεφαλής της Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ.



Ερωτηθείσα για το κατά πόσο πιθανή θεωρεί μία τέτοια πρόβλεψη, η κ. Γκάγκα τόνισε πως “εάν υπάρχουν 2.000 ενεργά κρούσματα και το καθένα μπορεί να μολύνει 4-5 άτομα και δεν προσέχουμε, λογικό δεν είναι να οδηγηθούμε σε έναν ημερήσιο αριθμό 1.000 κρουσμάτων; Οι αριθμοί μεγαλώνουν από τη μία μέρα στην άλλη, είναι εύκολη η απότομη αύξηση. Και όσο θα κλεινόμαστε σε εσωτερικούς χώρους λόγω κρύου, θα χειροτερεύει η κατάσταση. Το αν θα φτάσουμε στα 1.000 κρούσματα την ημέρα, εξαρτάται από το πόσο προσέχει ο καθένας μας. Θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε όλοι σαν να είμαστε πιθανά κρούσματα και να προσέχουμε τους γύρω μας σαν να είμαστε φορείς”.

Η κ. Γκάγκα αναφέρθηκε επίσης στην πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας. Όπως εξήγησε, “στο Σωτηρία έχουμε δύο μονάδες, το καλοκαίρι ήταν η μία μόνο ανοιχτή και δεν είχε πληρότητα. Την Τετάρτη χρειάστηκε να ανοίξει και η δεύτερη και έχει ήδη γεμίσει, αυτήν την στιγμή έχουμε 27 άτομα σε ΜΕΘ στο νοσοκομείο. Υπάρχουν μόνο δύο ελεύθερα κρεβάτια στην μονάδα ενδιάμεσης φροντίδας. Υπάρχουν βέβαια αλλού νοσοκομεία, αλλά σίγουρα υπάρχει θέμα. Και δημιουργείται πρόβλημα και για τις άλλες παθήσεις. Επειδή βλέπουμε τον μεγαλύτερο αριθμό των πνευμονολογικών περιστατικών στο λεκανοπέδιο, αυτή τη στιγμή η δύναμή μας για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα περιστατικά έχει πέσει στο μισό. Είναι και αυτό μία πίεση”.

Σχετικά με την αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών, η σχολίασε πως: “Οι ασθενείς που χρήζουν διασωλήνωσης είναι ένα ποσοστό του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων και βέβαια του συνολικού αριθμού όσων χρήζουν νοσηλείας. Όσο έχουμε πολλά κρούσματα, κάποιο ποσοστό, γύρω στο 20%, ή στο 10% στις καλύτερες προϋποθέσεις, θα χρειαστεί νοσηλεία και κάποιοι από αυτούς θα χρειαστούν μονάδα. Όσο περισσότερα είναι τα κρούσματα, ο κίνδυνος για εισαγωγή σε μονάδα αυξάνεται και οι άρρωστοι που μπαίνουν στη μονάδα μένουν αρκετές ημέρες, ή και εβδομάδες”. Τόνισε, δε, ότι δεν χρήζουν μόνο οι ηλικιωμένοι νοσηλείας για Covid-19: “Η πλειοψηφία των νοσηλευόμενων είναι μεγάλοι σε ηλικία, ωστόσο όσο αυξάνονται τα κρούσματα, θα αυξάνονται οι περιπτώσεις νέων ανθρώπων που θα χρήζουν νοσηλείας. Μία από τις πρώτες ασθενείς που είχαμε ήταν 26 ετών, είχαμε ασθενή 19χρονη, είχαμε πολλούς σαραντάρηδες, είχαμε θανάτους σε 35άχρονο και 40χρονο. Η Αμερική είχε πάρα πολλούς θανάτους σε ηλικίες μεταξύ 18 και 40, και κάποιοι δεν είχαν κανένα υποκείμενο νόσημα”, είπε χαρακτηριστικά.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου