Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 22, 2020

Σπάνιες φωτογραφίες του Τιτανικού από τον άνθρωπο που ανακάλυψε το ναυάγιο.

 



Για 73 χρόνια ο Τιτανικός ήταν χαμένος στα βάθη του ωκεανού. Πολλοί ερευνητές και εξερευνητές προσπάθησαν να τον ανακαλύψουν αλλά μόνο ένας στάθηκε τυχερός.

Το όνομά του είναι Δρ Ρόμπερτ Μπάλαρντ και είναι ο υπεύθυνος για όλα όσα γνωρίζουμε σήμερα για το διασημότερο ναυάγιο όλων των εποχών. Η ιστορία του είναι πραγματικά ενδιαφέρουσα και συναρπαστική.

Ο Δρ Ρόμπερτ Μπάλαρντ καθοδήγησε την ομάδα που ανακάλυψε το ναυαγισμένο κουφάρι του Τιτανικού. Για να δει το ναυάγιο για πρώτη φορά, το οποίο κείτονταν σε βάθος 6000 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, χρησιμοποίησε ένα μη επανδρωμένο υποβρύχιο το οποίο είχε εξοπλίσει με μια φωτογραφική μηχανή. Για να αποκτήσει το υποβρύχιο ζήτησε τη βοήθεια του Πολεμικού Ναυτικού.

Το Πολεμικό Ναυτικό δεν ενθουσιάστηκε ιδιαίτερα με την πρόταση του Μπάλαρντ αλλά υποστήριξαν την ιδέα του για άλλο σκοπό. Οι στρατιωτικοί ήθελαν να χρησιμοποιήσουν το μη επανδρωμένο υποβρύχιο για να εντοπίσουν δύο χαμένα πυρηνικά υποβρύχια.

Το Πολεμικό Ναυτικό αποφάσισε να έρθει σε συμφωνία με τον Μπάλαρντ: Αν έβρισκε τα υποβρύχια θα τον άφηναν να χρησιμοποιήσει το μη επανδρωμένο υποβρύχιο για να αναζητήσει τον Τιτανικό. Ο Μπάλαρντ είχε μόλις 12 ημέρες για να βρει το διάσημο πλοίο.

Συνεργάστηκε με ένα γαλλικό ερευνητικό ινστιτούτο. Η τεχνική που χρησιμοποιούσαν οι Γάλλοι για να εντοπίσουν συντρίμμια στο σόναρ δεν είχε επιτυχία. Έτσι ο Μπάλαρντ αποφάσισε να χρησιμοποιήσει μια καινούργια τεχνική την οποία είχε μάθει όσο αναζητούσε τα δυο πυρηνικά υποβρύχια.



Μετά από αρκετές ημέρες αναζήτησης με τη καινούργια μέθοδο, η ομάδα εντόπισε έναν από τους λέβητες του Τιτανικού.

«Ήμασταν πολύ χαρούμενοι και γιορτάζαμε. Ξαφνικά όμως συνειδητοποιήσαμε ότι δεν θα πρέπει να χορεύουμε πάνω στους τάφους άλλων ανθρώπων», είπε ο Μπάλαρντ. Στη συνέχεια βρήκαν και άλλα συντρίμμια τα οποία τους οδήγησαν στο βυθισμένο πλοίο.

Τους είχαν μείνει λίγες μέρες μόνο πριν χτυπήσει την περιοχή μια ισχυρή καταιγίδα και έτσι βιάστηκαν να τραβήξουν όσες περισσότερες φωτογραφίες μπορούσαν. Όταν η καταιγίδα πέρασε, ο Μπάλαρντ επέστρεψε στο σημείο για περισσότερες φωτογραφίες.





Κάποιοι ειδικοί τον συμβούλεψαν ότι ο Τιτανικός θα πρέπει να ανασυρθεί στην επιφάνεια. Ωστόσο, ο Μπάλαρντ διαφώνησε.




«Κατά κάποιον τρόπο», τους είπε, «αυτό το σημείο είναι σαν νεκροταφείο και πρέπει να το αφήσουμε ανενόχλητο».


Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πως έτσι έμοιαζε το πλοίο λίγο πριν το παρθενικό του ταξίδι.

Εκείνη τη μοιραία νύχτα χτύπησε στο παγόβουνο και βυθίστηκε στον Ατλαντικό. Από τότε βρίσκεται στο ίδιο σημείο.

Το πλοίο, όπως ζήτησε ο Μπάλαρντ, παρέμεινε στον βυθό. Αυτό δεν σήμαινε όμως ότι οι εμπειρογνώμονες δεν θα έπρεπε να εξερευνήσουν την περιοχή.

Είναι εκπληκτικό πόσο καλοδιατηρημένα είναι μερικά τμήματα του πλοίου.

Η θάλασσα έχει κρατήσει ένα μεγάλο μέρος της δομής ανέπαφο.


Κάποια τμήματά του πλοίου μοιάζουν απόκοσμα.

Ένα υποβρύχιο νεκροταφείο όπως είπε και ο Μπάλαρντ. Εκατοντάδες ήταν οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους όταν βυθίστηκε.


Αλλά ακόμα κι αν είναι στο βυθό της θάλασσας, μπορείτε ακόμα να διακρίνετε σημάδια από την αρχική του μεγαλοπρέπεια.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πως θα μοιάζει ο Τιτανικός σε 100 χρόνια από σήμερα.

Αλλά ελπίζουμε να παραμείνει στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου