Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 10, 2020

Σε αναμονή για έγκριση από Βρυξέλλες για το αντλητικό φράγμα στην Πετρώνα Βάλτου

Ερωτηματολόγιο με πλήθος ερωτήσεων, οι οποίες ωστόσο δεν περιλαμβάνουν αντιρρήσεις δομικού χαρακτήρα, απέστειλε η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ως πρώτη απάντηση στο σχέδιο και στο φάκελο τεκμηρίωσης για την υιοθέτηση ειδικού πλαισίου στήριξης του μεγάλου αντλησιοταμιευτικού έργου 680 Μεγαβάτ που σχεδιάζει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην περιοχή του Βάλτου του δήμου Αμφιλοχίας.

Η ένταξη του συγκεκριμένου έργου αποθήκευσης ενέργειας στη ηλεκτρικό σύστημα, με βάση τις μελέτες που έχουν γίνει, με πλέον πρόσφατη αυτή του ΕΜΠ για τη ΡΑΕ, αξιολογείται ως απαραίτητη αλλά και οικονομικά συμφέρουσα ακόμα και με αυξημένη ενίσχυση λόγω των ιδιαιτεροτήτων των έργων αυτών. Πολλώ μάλλον με τις αυξημένες ανάγκες για εφεδρείες και αποθήκευση ενέργειας που συνεπάγεται η αυξημένη διείσδυση των ΑΠΕ.
Στο πλαίσιο αυτό το ΥΠΕΝ κατάρτισε το ειδικό καθεστώς στήριξης, το οποίο έχει υποβληθεί στις Βρυξέλλες προς έγκριση.
Το έργο που προγραμματίζεται στις περιοχές Αλευράδας και Κατσιάδων (Πετρώνα) είναι ενταγμένο από το 2012 στα Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (PCI), οι μελέτες του έχουν χρηματοδοτηθεί από το πακέτο Γιούνκερ, και αφορά την κατασκευή δύο ανεξάρτητων άνω ταμιευτήρων. Του Πύργου (ωφέλιμος όγκος 2 εκατ. κ.μ.) και του Αγίου Γεωργίου (ωφέλιμος όγκος 5 εκατ. κ.μ.), ενώ η υφιστάμενη λίμνη Καστρακίου (ιδιοκτησίας ΔΕΗ) θα λειτουργήσει ως κάτω ταμιευτήρας.
Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του συστήματος είναι περίπου 680 MW (παραγωγή) / 730 MW (άντληση) και η καθαρή ετήσια παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια είναι 816 GWh. O συνολικός προϋπολογισμός του έργου αναμένεται να ξεπεράσει το ποσό των 500 εκ. ευρώ.


Θοδωρής Παναγούλης-


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου