Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 29, 2020

Το σχέδιο ενός οραματιστή για το μέλλον της ανθρωπότητας


Ο δισεκατομμυριούχος οραματιστής Elon Musk έχει σχέδιo να καταργήσουμε την γλώσσα και να επικοινωνούμε απευθείας με την σκέψη μας. Και αυτό, έχει ξεκινήσει ήδη να το επεξεργάζεται.

Ο Elon Musk πρόκειται σε σύντομο χρονικό διάστημα να γίνει διευθύνων σύμβουλος και άλλης μιας εταιρείας.

Ο άνθρωπος που είναι ήδη ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και της SpaceX, θα αναλάβει και μια νέα εταιρεία που ονομάζεται Neuralink, η οποία στοχεύει σε κάτι τρελό: στη συγχώνευση του ανθρώπινου εγκεφάλου με έναν υπολογιστή!

Ο Μασκ έθεσε έναν μακροπρόθεσμο στόχο για την βελτίωση της ανθρωπότητας, και για αυτό απέκτησε μερικά από τους καλύτερους επιστήμονες – ταλέντα στον κόσμο και έφτιαξε ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο που θα μπορεί να χρηματοδοτήσει τον στόχο του μεγαλόπνοου έργου του.

Η ομάδα περιλαμβάνει μερικούς από τους top επιστήμονες και μηχανικούς σε διάφορους τομείς, που προέρχονται από εταιρίες όπως η IBM, πανεπιστήμια όπως το MIT και το Berkeley και ασφαλώς όλοι έχουν τουλάχιστον ένα διδακτορικό.

Η γενική ιδέα είναι να προωθηθεί η τεχνολογία των νευρικών εμφυτευμάτων, κάτι που προς το παρόν «κολλάει» στην νομοθεσία αφού οι νόμοι απαγορεύουν να

εμφυτεύσουν κάτι στον εγκέφαλο ενός υγιούς ατόμου.

Αυτά τα εμφυτεύματα θα επέτρεπαν την απευθείας επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, χωρίς την ανάγκη της γλώσσας!

Έτσι, αντί να… σπαταλάμε χρόνο για να «μεταφράσουμε» τις σκέψεις σας στη γλώσσα, θα μπορούμε να τις «μεταφορτώσουμε» απευθείας στον εγκέφαλο ενός άλλου ατόμου, γεγονός που θα αυξήσει την ταχύτητα επικοινωνίας!

Αυτό ασφαλώς θα έχει επίσης τεράστιες επιπτώσεις σε όλα όσα κάνουμε και σε όλα όσα είμαστε.

Η στιγμιαία ανάγνωση των σκέψεων κάποιου, θα μπορούσε να μετατρέψει την ανθρωπότητα σε ένα γιγαντιαίο εγκέφαλο, που με τη σειρά του θα μπορούσε να επιταχύνει ανεπανάληπτα την πρόοδο της ανθρώπινης φυλής και ούτω καθεξής και να θέσει νέα όρια στην εξέλιξη!


Προφανώς και όλο αυτό ακούγεται σαν επιστημονική φαντασία, και αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο η Neuralink αντιμετωπίζετε με μεγάλο σκεπτικισμό από την επιστημονική και όχι μόνο κοινότητα .

Και δεν έχουμε ακόμη εξερευνήσει όλη την επιφάνεια των πραγματικών τεχνολογικών και θεωρητικών ζητημάτων που χρειάζεται να ξεπεράσει η Neuralink, προκειμένου να συνδέσει υπολογιστές στον εγκέφαλό μας.

Τα εμπόδια πολλά και μερικά δεν θα είναι καθόλου εύκολο να ξεπεραστούν.

Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε τα επόμενα βήματα της Neuralink, και απλώς θα πρέπει να περιμένουμε μέχρις ότου ο Musk και η ομάδα των υπερ-έξυπνων ανθρώπων του, μας πει τι σκοπεύουν να κάνουν.



Ο Musk πιστεύει ότι είμαστε περίπου μια δεκαετία μακριά από μια «πρώτη έκδοση» του εγχειρήματος και όλοι περιμένουμε με αγωνία για να δούμε αν θα ξαναμιλήσουμε ή απλά θα τα… σκεφτόμαστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου