Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 20, 2020

Η Κίνα είναι η πρώτη σημαντική οικονομία που σημειώνει ανάκαμψη

 

Η κινεζική οικονομία σημείωσε ανάπτυξη της τάξης του 4,9% στο διάστημα μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Βάσει αυτών, η Κίνα καθίσταται η πρώτη μεγάλη οικονομία που σημείωσε ανάκαμψη από τον κοροναϊό.

Η οικονομική διεύρυνση από τη μία χρονιά στην επόμενη παρέμεινε λίγο χαμηλότερη σε σχέση με τις προσδοκίες των αναλυτών. Ωστόσο, εξακολουθεί να αντανακλά μια δραματική αντιστροφή σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, όταν η οικονομία σημείωσε συρρίκνωση της τάξης του 6,8%. Ήταν η πρώτη ύφεση της Κίνας μετά το 1992, όταν οι αρχές της χώρας άρχισαν να τηρούν τριμηνιαία στοιχεία.
«Παραμένουμε ανθεκτικοί»

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Κίνας, Γι Γκανγκ, δήλωσε την Κυριακή ότι οι αρχές προβλέπουν ετήσια ανάπτυξη της τάξης του 2%. «Η κινεζική οικονομία παραμένει ανθεκτική και με εξαιρετικές δυνατότητες. Αναμένεται η συνέχιση της ανάκαμψης, η οποία με τη σειρά της θα επιδράσει θετικά στην παγκόσμια ανάκαμψη», τόνισε.

Η Κίνα αναμένεται να είναι η μοναδική οικονομία των G20 που θα σημειώσει ανάπτυξη για το 2020. Η παγκόσμια οικονομία υπολογίζεται ότι θα καταγράψει συρρίκνωση της τάξης του 4,4% σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στη μεγαλύτερη καθοδική πορεία που έχει καταγράψει μετά τη Μεγάλη Ύφεση.
Οι Κινέζοι επιστρέφουν στην κανονικότητα

Ο κοροναϊός εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην επαρχία Ουχάν της Κίνας τον Δεκέμβριο. Μέχρι τις αρχές Απριλίου, η χώρα ήρε τα μέτρα των lockdown και άρχισε να ανοίγει σταδιακά τα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις, αλλά και να χαλαρώνει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Οι βουλευτές ενέκριναν στοχευμένα μέτρα αναθέρμανσης της οικονομίας, που περιλάμβαναν φοροαπαλλαγές και χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού, μέχρι φθηνότερα δάνεια για τις επιχειρήσεις.

Οι περισσότερες κινεζικές πόλεις έχουν επιστρέψει στην κανονικότητα, με τα σχολεία και τις επιχειρήσεις να λειτουργούν κανονικά. Πριν το τελευταίο ξέσπασμα του ιού στην ανατολική επαρχία Σαντόνγκ, η χώρα είχε περάσει σχεδόν δυο μήνες χωρίς κανένα κρούσμα που να έχει προκύψει από μετάδοση εντός της κοινότητας. Συνολικά, τα επίσημα στοιχεία της χώρας κάνουν λόγο για 4.634 θανάτους και 85.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Σημαντική ανάπτυξη σε αρκετούς τομείς

Τα στοιχεία της Δευτέρας έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε αύξηση 6,9% κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου σε σύγκριση με την ίδια περίοδο για την περσινή χρονιά. Οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν κατά 3,3%. Οι πωλήσεις αυτοκινήτων σημείωσαν επίσης αύξηση τον ίδιο μήνα κατά 12,8%, ενώ τα εγχώρια αεροπορικά ταξίδια ξεπέρασαν τα επίπεδα πριν την πανδημία. Οι καταναλωτικές δαπάνες έχουν αρχίσει και πάλι να σημειώνουν αύξηση, η οποία έγινε εμφανής και από την επάνοδο του τουρισμού κατά την εβδομαδιαία αργία του Οκτωβρίου που είναι γνωστή ως Χρυσή Εβδομάδα.

Οι παρατηρητές αναφέρουν ότι η ισχύς της οικονομικής ανάκαμψης της Κίνας παραμένει αβέβαιη, εξαιτίας των χαμένων θέσεων εργασίας, της δυσανάλογης ανάπτυξης στις επιμέρους περιοχές της χώρας, τα αυξημένα επίπεδα ιδιωτικού και εταιρικού χρέους, αλλά και τα προβλήματα στο εμπόριο, καθώς οι δεσμοί της χώρας με τις ΗΠΑ και άλλους σημαντικούς εταίρους συνεχίζουν να επιδεινώνονται. Άλλοι αμφισβητούν τα επίσημα οικονομικά στοιχεία, τα οποία στο παρελθόν έχουν «μαγειρευτεί» προς τα πάνω από τις τοπικές κυβερνήσεις.
«Διπλής κυκλοφορίας»

Η κινεζική ηγεσία, αναμένοντας βραδύτερη ανάπτυξη και ένα πιο δύσκολο διεθνές περιβάλλον, επιδιώκει μια νέα στρατηγική που είναι γνωστή ως «οικονομία διπλής κυκλοφορίας». Η ιδέα, που προτάθηκε για πρώτη φορά από τον Σι Τζινπίνγκ τον Μάιο, στοχεύει στη μείωση της στήριξης της χώρας σε διεθνείς αγορές και τεχνολογίες και στην ενθάρρυνση της εγχώριας κατανάλωσης και τεχνολογικής προόδου.

«Η παγκοσμιοποίηση αντιμετωπίζει μια αντιστροφή, καθώς ο προστατευτισμός και η μονομέρεια σημειώνουν άνοδο. Η παγκόσμια οικονομία αποδυναμώνεται τη στιγμή που το διεθνές εμπόριο και οι επενδύσεις, η επιστήμη, η τεχνολογία… η ασφάλεια και η πολιτική βιώνουν ταυτόχρονα τεράστιες αλλαγές», ανέφερε ο Σι σε ομιλία του στην Σενζέν την περασμένη Τετάρτη.
«Διαμορφώνουμε ένα νέο μοτίβο ανάπτυξης, με τον εγχώριο οικονομικό κύκλο να διαδραματίζει ηγετικό ρόλο. Η οικονομία μας είναι σε μια κρίσιμη περίοδο αναδιαμόρφωσης».

Στο Weibo, που έχει χαρακτηριστεί «κινεζικό Twitter», οι χρήστες εμφανίστηκαν καχύποπτοι απέναντι στα νέα στοιχεία. Ένας μάλιστα σχολίασε ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι συνάδελφοί του έχουν ήδη εισπράξει τα μπόνους της νέας χρονιάς, τα οποία φυσιολογικά καταβάλλονται πριν το ανοιξιάτικο φεστιβάλ της Κίνας.

«Πώς θα μπορούσαν τα νούμερα να μην φαίνονται θετικά;», έγραψε ο σχολιαστής. «Όλες οι τιμές έχουν ανέβει», τόνισε ένας άλλος. «Όπως πάντα, δεν τους πιστεύω», σχολίασε ένας τρίτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου