Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Νοεμβρίου 30, 2020

Γιατί η παροιμία λέει: “Έχε τα πόδια σου ζεστά, την κεφαλή σου κρύα”; Ισχύει;

 

“Έχε τα πόδια σου ζεστά, την κεφαλή σου κρύα και την κοιλιά σου αλαφρή (ή τον στόμαχόν σου

ελαφρύ), γιατρού δεν έχεις χρεία”, λέει η γνωστή ελληνική παροιμία. Είναι σοφή αυτή η λαϊκή ρήση; Υπάρχει επιστημονική εξήγηση;


Γιατί πόδια ζεστά;

Πολλοί άνθρωποι – κυρίως γυναίκες – έχουν κρύα πόδια, ιδιαίτερα κατά τη χειμερινή περίοδο. Εφόσον δεν συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας, αυτό είναι φυσιολογικό. Διότι όταν πέφτει η θερμοκρασία στο περιβάλλον, ο οργανισμός μας σπεύδει να μειώσει τη ροή του αίματος προς τα άκρα για να την αυξήσει στα εσωτερικά όργανα (καρδιά, πνεύμονες κλπ.) προκειμένου να διατηρήσει τη σωστή θερμοκρασία τους.

Επιπλέον, τα άκρα είναι πιο εκτεθειμένα και απ΄ αυτά υπάρχει απώλεια θερμότητας. Επομένως, για να είναι όλο το σώμα μας ζεστό, πρέπει να φροντίζουμε να τα έχουμε κι αυτά ζεστά. Και επειδή τα χέρια μας ζεσταίνονται πιο εύκολα, όλη την προσοχή μας πρέπει να τη δίνουμε στα πόδια μας.


Γιατί κεφαλή κρύα;

Από την άλλη, το κεφάλι μας είναι καλό να διατηρείται δροσερό, καθότι “φιλοξενεί” τον εγκέφαλό μας. Σύμφωνα με επιστημονική έκθεση που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση “Medical Hypotheses”, ο εγκέφαλός μας είναι εξαιρετικά ευαίσθητος στη θερμότητα και πρέπει να παραμένει σε χαμηλή θερμοκρασία για να λειτουργεί σωστά. Είναι σαν τον σκληρό δίσκο του υπολογιστή, ο οποίος λειτουργεί καλύτερα σε χαμηλές θερμοκρασίες.


Γιατί αλαφρή κοιλιά;

Όσο για την αλαφρή κοιλιά, προφανώς η παροιμία εννοεί ότι όποιος τρώει συνετά και σωστά έχει πολλές ελπίδες να χαίρει άκρας υγείας, χωρίς να χρειάζεται γιατρό. Διότι η βαρυστομαχιά οδηγεί σε δυσπεψία και γενικότερα προβλήματα του πεπτικού συστήματος.





πηγη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου