Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Νοεμβρίου 30, 2020

Θα σώσουν οι Ευρωπαίοι τον ''πρωταθλητή κυβίστησης'' Ερντογάν με αντάλλαγμα ''φθηνά εργατικά χέρια'';

Της Λιάνας Μυστακίδου


Εάν υπήρχε βραβείο κυβίστησης για ηγέτες ο Ερντογάν θα το κέρδιζε επάξια και με μεγάλη απόσταση από τους υπόλοιπους.


Χιλιάδες παραδείγματα μπορεί να επικαλεστεί κανείς. Θα περιοριστούμε μόνο σε δυο περιπτώσεις. Μετά τις άριστες σχέσεις με την Σαουδική Αραβία , τις συζητήσεις για τη δημιουργία ισλαμικού στρατού , την κήρυξη τριήμερου πένθους για το θάνατο του Σαουδάραβα βασιλιά, η κατάσταση άλλαξε άρδην μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Κασόγκι. Ο σουλτάνος κατηγόρησε ευθέως τον πρίγκιπα διάδοχο Σαλμάν ως υπεύθυνο του εγκλήματος κι έκτοτε οι σχέσεις του κλονίστηκαν.


Οι Σαουδάραβες επιχειρηματίες μετά τις ύβρεις του Ερντογάν απέσυραν ή πάγωσαν τις επενδύσεις τους στην Τουρκία. Πρόσφατα επέβαλαν εμπάργκο στα τουρκικά προϊόντα . Μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα οι τουρκικές επιχειρήσεις έχασαν 3 δι$ εξαιτίας του εμπάργκο. Βλέποντας την κατάσταση αυτή ο Ερντογάν επιχείρησε με αφορμή τη Σύνοδο των G20 να προσεγγίσει τη Σαουδική Αραβία για να αναθερμάνει τις σχέσεις των δυο χωρών.


Μετά από διαπραγματεύσεις οκτώ ετών 10 ασιατικές χώρες σχημάτισαν το μεγαλύτερο μπλοκ ελεύθερου εμπορίου . Ο περιφερειακός οικονομικός συνασπισμός με την ονομασία Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) κατάφερε να ενώσει χώρες με έντονες πολιτικές διαφορές και διαφωνίες. Η περιφερειακή αυτή ένωση καλύπτει έναν γεωγραφικό χώρο μεταξύ Κίνας, Αυστραλίας, Νότιας Κορέας, Ιαπωνίας, Νέας Ζηλανδίας. Σύντομα αναμένεται και η ένταξη της Ινδίας , η οποία αποχώρησε από τις συνομιλίες πριν ένα χρόνο.




Η συμφωνία αναμφισβήτητα προσδίδει στην Κίνα μια εμπορική υπεροχή έναντι των ΗΠΑ. Η Τουρκία , επίσης, θα είναι μια από τις χώρες που θα θιγούν πολύ αφού τα προϊόντα της δεν θα είναι ελκυστικά σε αυτή την τεράστια αγορά.


Ένας από τους λόγους που ανάγκασαν τον σουλτάνο να στραφεί ξανά στη Δύση, ίσως, είναι και η αναζήτηση νέων αγορών για τα προϊόντα της χώρας του.


Υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία έκανε αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1959 κι έκτοτε ακολουθεί μια διαδρομή με πολλά ζικ ζακ. Ο Ερντογάν το 1990 χαρακτήριζε την Ε.Ε Χριστιανικό κλαμπ και δήλωνε ότι δεν σκέπτεται να εντάξει την Τουρκία σε αυτή την Ένωση.


Όταν επισκέφθηκε το 2003 τη Γερμανία δήλωσε στους πολίτες ότι το αργότερο σε οκτώ χρόνια η Τουρκία θα γίνει πλήρες μέλος της Ε.Ε.


Μετά την επιστροφή του από τις συνομιλίες των Βρυξελλών το 2004 ο λαός τον υποδέχθηκε με πανό που έγραφαν “ο Πορθητής της Ευρώπης”.


Ο πρωθυπουργός της χώρας Νταβούτογλου δήλωσε το 2016 ότι σε τρία χρόνια θα καταργηθεί η βίζα εισόδου των Τούρκων στην Ε.Ε. Και πάλι ο κόσμος πανηγύριζε.


Την ίδια χρονιά ο Ερντογάν τα χάλασε με την Ευρώπη. “Εσείς το δρόμο σας κι εμείς τον δικό μας¨, ήταν η χαρακτηριστική έκφραση της ρήξης.


Βέβαια, ποτέ δεν επιθυμούσε την ένταξη της χώρας του στην Ε.Ε. ήθελε την Ευρώπη, όπως δήλωσε , μόνο για τα χρήματα της και την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών της, με σκοπό να σκορπίσει τους τρομοκράτες του σε όλη την γηραιά ήπειρο και να σκοτώσει εκατοντάδες αμάχους.


Λίγους μήνες πριν κατηγόρησε την Ευρώπη για βαρβαρότητα, φασισμό και εγκληματικότητα. Χρησιμοποίησε αγοραίους χαρακτηρισμούς για τον Γάλλο Πρόεδρο και εξύβρισε τους πάντες . Πριν λίγες μέρες, όμως, πιεζόμενος από τα αδιέξοδα που ο ίδιος δημιούργησε έστειλε τον Καλίν να εκλιπαρήσει την Ε.Ε για να μην του επιβληθούν κυρώσεις. Οραματίζεται όπως, είπε το μέλλον της χώρας του δίπλα στην Ευρώπη.


Με όλες αυτές τις αλλαγές και τα σκαμπανεβάσματα ο σουλτάνος θεωρείται ο πιο αναξιόπιστος ηγέτης σε Δύση και Ανατολή. Μοναδικός φίλος του ο Εμίρης του Κατάρ, ο οποίος τον χρηματοδοτεί φυσικά με το αζημίωτο.


Ο Ερντογάν και ο Εμίρης του Κατάρ υπέγραψαν δέκα συμφωνίες με τις οποίες ξεπουλιούνται όσα περιουσιακά στοιχεία της χώρας δεν έχουν πουληθεί ακόμα. Ο Εμίρης αγόρασε το 10% του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, το λιμάνι της Αττάλειας και το μεγάλο εμπορικό κέντρο Istinye Park έναντι 1 δις$.


Αναφερόμενος στις συμφωνίες αυτές, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κιλιτσντάρογλου , είπε:”Άγνωστο το ποσό με το οποίο πουλήθηκε το 10% του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης. Τι είναι αυτός ο έρωτας με το Κατάρ; Έσβησαν με μια μονοκονδυλιά χρέη 90 εκατομ.$ κάποιου επιχειρηματία από το Κατάρ. Ξεπουλιούνται τα πάντα. Να μην εκπλαγείτε αν αύριο ανακοινώσουν ότι πούλησαν και το μισό σαράι στο Κατάρ”.


Η Τουρκία χάρη στον “ιδιοφυή” σουλτάνο μοιάζει με καράβι που κλυδωνίζεται μεσοπέλαγα και οσονούπω θα τσακιστεί στα βράχια. Εκτός αν της δώσουν χείρα βοηθείας οι καλοί φίλοι της που την στηρίζουν στην Ευρώπη, γιατί έχουν ανάγκη τα φθηνά εργατικά χέρια και την ανυπαρξία εργατικού δικαίου και δικαιωμάτων των εργαζομένων στην νέα οθωμανική αποικία.
Πηγή: militaire.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου