Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Νοεμβρίου 25, 2020

Ποιός είναι ο Σουλεϊμάν Ματζήρ και ποιόν ρόλο παίζει στο Διδυμότειχο...

 

Κώστας Καραΐσκος

Η Διαχειριστική Διδυμοτείχου λειτουργεί και ενοχλεί Τουρκία και τουρκόψυχους
Το ποιός είναι ο Σουλεϊμάν Ματζήρ και ποιόν ρόλο παίζει στο Διδυμότειχο δεν είναι εύκολο να το πούμε, αν και πολύ καλά το γνωρίζουμε, καθότι ο νόμος περί... Τύπου μας δεσμεύει. Ας πούμε όμως ευγενικά, πως η δραστηριοποίησή του στα κοινά συνάδει με τη λογική του προξενικού μηχανισμού στον βόρειο Έβρο: υπονομεύεται η λειτουργία της Ελληνικής Πολιτείας και των νομίμων θεσμών της, ενώ οι ντόπιοι μουσουλμάνοι «βαφτίζονται» Τούρκοι (όπως γίνεται αλλού και με τους Πομάκους). Επίσης η ίδια φιλοσοφία και μεθοδολογία εξάγεται όχι μόνο προς τον νότιο Έβρο αλλά και εκτός Θράκης, όπως για παράδειγμα στην κεντρική Μακεδονία, στην Ημαθία, όπου ο Ματζήρ επεκτείνει τις «δραστηριότητές» του.
Η οικογένεια του Ματζήρ έχει ιδρύσει από το 2008, κατά τα λεγόμενά του, το Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Μουσουλμάνων Έβρου, προκειμένου –λέει- να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ομοφύλων και ομοθρήσκων του. Θα είχε πράγματι ενδιαφέρον να μαθαίναμε κάποιες δράσεις του συλλόγου μετά από 12 χρόνια ύπαρξης, ώστε να εκτιμήσουμε κατά πόσον εξυπηρετεί όντως τους σκοπούς που αναφέρει το καταστατικό του. Ας πούμε, θυμάμαι το εορταστικό δείπνο (ιφτάρ) που διοργάνωσε το 2016 καλώντας τον Τούρκο Γενικό Πρόξενο Κομοτηνής Ακιντζί με την κομπανία του, αλλά και με Τούρκους αξιωματούχους από την Αδριανούπολη. Θυμόμαστε το χάτιμ και το σουνέτ που διοργάνωσε το 2018 καλώντας τον Τούρκο υποπρόξενο Ιμπραήμ Σακλί. Άραγε, μιλά το καταστατικό του συλλόγου του για ανάπτυξη σχέσεων με διπλωμάτες ξένης, εχθρικής χώρας; Αυτό που βγαίνει, όμως, εσχάτως προς τα έξω είναι μία επίθεση κατά της Διαχειριστικής Επιτροπής Μουσουλμανικής Περιουσίας Διδυμοτείχου (ΔΕΜΠΔ) με απανωτές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Βλέπουμε λοιπόν ότι ο κύριος Ματζήρ εγκαλεί τη νέα διοίκηση της ΔΕΜΠΔ για απίθανα πράγματα. Την εγκαλεί για μια περίφραξη που ζήτησε η ΔΕΜΠΔ προ δεκαετίας από τον Δήμο Διδυμοτείχου και κείνος την υλοποίησε με κόστος 45.000 ευρώ (σύμφωνα με το Ματζήρ). Όμως το έργο το έκανε ο Δήμος και καμία εμπλοκή δεν είχε η ΔΕΜΠΔ ούτε με το κατασκευαστικό ούτε με το οικονομικό κομμάτι, άρα αν υπάρχει κάτι ύποπτο αυτό αφορά μονάχα το Δήμο. Χώρια που ο νυν πρόεδρος ανέλαβε μόλις προ τριετίας και δεν προκύπτει καμία ανάμιξή του σε πεπραγμένα άλλων. Επίσης, στις αναρτήσεις του ο ίδιος ο Ματζήρ είχε γράψει για «μεγάλο φαγοπότι» προ τριετίας και για έλλειμμα 164.113,60 ευρώ κατά την παράδοση – παραλαβή της ΔΕΜΠΔ, ενώ το ποσό αυτό αναφερόταν στην παράδοση της Μουφτείας Διδυμοτείχου από το Δαμάτογλου. Αλλά και προ ημερών (19-11-2020) ανέβασε νέες προσβολές κατά της ΔΕΜΠΔ με αφορμή έναν απλήρωτο λογαριασμό ΔΕΗ από μειονοτικό σχολείο στην Πολιά Διδυμοτείχου. Κι εδώ παριστάνει ότι δεν γνωρίζει ότι η Πολιά δεν ανήκει στην δικαιοδοσία της ΔΕΜΠΔ, αλλά έχει δική της ξεχωριστή Βακουφική Επιτροπή! Μάλιστα δεν λέει ότι το σχολείο που έχει αναστείλει από χρόνια τη λειτουργία του δεν διέκοψε (κακώς!) την σύνδεση και έτσι έπαιρνε από εκεί ρεύμα το διπλανό τέμενος, που είναι επίσης άσχετο με την ΔΕΜΠΔ.
Τι συμβαίνει, λοιπόν, εδώ; Ποιά μύγα τσίμπησε τον Σουλεϊμάν Ματζήρ (στη φωτογραφία με τον Τούρκο Πρόξενο) και άρχισε τέτοιο παραλήρημα και τέτοιο πόλεμο κατά της τοπικής Διαχειριστικής και του νυν προέδρου της, Ιρφάν Μολλά, ενώ ποτέ πριν δεν είχε ασχοληθεί; Είναι προφανές ότι με τον νέο της πρόεδρο η ΔΕΜΠΔ άρχισε να παράγει έργο, να λειτουργεί προς όφελος των μουσουλμάνων στα πλαίσια της νομιμότητας και της διαφάνειας που επιβάλλει η Ελληνική Πολιτεία και αυτό δεν είναι κάτι που αρέσει στην Τουρκία. Οι διεφθαρμένοι και οι άχρηστοι που έχουν κατά καιρούς βρεθεί σε θέσεις αναγνωρισμένων μειονοτικών θεσμών ήταν ανέκαθεν ό,τι χρησιμότερο για την υπονόμευση του κύρους και της κυριαρχίας του Ελληνικού Κράτους στη Θράκη. Κι όπως αυτήν την «αχρηστία» και τη «διαφθορά» την ενίσχυε ο προξενικός μηχανισμός με διάφορους τρόπους, έτσι και πολεμάει αναλόγως την εντιμότητα και την επάρκεια ανθρώπων σαν τον Ιρφάν Μολλά.
Κι ένα τελευταίο: για να μπορείς να εγκαλείς άλλους σε ζητήματα οικονομικής διαχείρισης και διαφάνειας πρέπει και συ ο ίδιος να είσαι καθαρός. Είμαστε βέβαιοι λοιπόν ότι τα χρήματα που επένδυσε ο Ματζίρ για να στήσει το γραφείο κηδειών του (γραφεία, αυτοκίνητα κτλ) αλλά και τον σύλλογό του τα έχει δικαιολογήσει σε κάθε αρμόδια υπηρεσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου