Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Δεκεμβρίου 23, 2020

Τι «ταμείο» έκαναν κάποιοι το 2020! Η πανδημία ξεσκέπασε πολλά

 Του Δημήτρη Λιάτσου

Το δίσεκτο 2020 φεύγει αλλά μας κληροδοτεί το τεράστιο φορτίο της πανδημίας. Ένα παγκόσμιο πρόβλημα που έγινε καταλύτης μέσα από τον οποίο διαφάνηκαν οι αντοχές των συστημάτων Υγείας σε Δύση και Ανατολή. Κάποιοι θεωρούν ότι η Κίνα έβαλε «γυαλιά» σε όλους...

Στο τέλος κάθε χρονιάς συνηθίζεται να γίνεται αυτό που κάποιοι το εκφράζουν με τον αδόκιμο, κατά τη γνώμη μου, λογιστικό όρο: ταμείο!

Έστω και έτσι, «ταμείο» στον έναν ή τον άλλον βαθμό κάνουν σε όλες τις χώρες. Και το «ταμείο» παντού φέτος περιέχει σίγουρα τα τεκταινόμενα γύρω από την πανδημία. Μόνο που σε πολλές περιπτώσεις, κυρίως των αναπτυγμένων χωρών, τα πεπραγμένα στο θέμα αντιμετώπισης της πανδημίας μάλλον συνάδουν με την έκφραση ότι το «ταμείο» ήταν... μείον!

Η... ρίζα της ευρωπαϊκής εστίας του κορονοϊού, η Βόρεια Ιταλία, τις πρώτες εβδομάδες βρέθηκε σχεδόν σε κατάρρευση, οι «σύντροφοι» της Ε.Ε. σφύριζαν... κλέφτικα στις εκκλήσεις για βοήθεια. Αυτή ήρθε για την Ιταλία, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, από τη... Ρωσία!

Βοήθεια σε τέτοιο βαθμό και μέγεθος που μέσα σε διάστημα 35-40 ημερών κατόρθωσαν να τιθασεύσουν την ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιού, και πολλοί κάτοικοι του Μπέργκαμο έβγαζαν στους δρόμους, πλακάτ, με επιγραφές: «VIVA Russia!» Η ρωσική βοήθεια ήταν τέτοια που θορυβημένοι ευρωγραφειοκράτες βυσσοδομούσαν και κάκιζαν τη Μόσχα ότι επιχειρεί να... εισβάλει στο ΝΑΤΟ!

Το πρώτο εξάμηνο του 2020 ανέδειξε τα όρια αντοχής του συστήματος Υγείας κάθε χώρας. Αλλά και ξεδίπλωσε διάπλατα τον φαρισαϊσμό των λόγων περί ευρωπαϊκής αλληλεγγύης!

  • Όταν η Γερμανία έκλεινε τα σύνορά της σε άλλους Ευρωπαίους αρνούμενη βοήθεια...
  • Όταν οι ΗΠΑ, ως σύγχρονοι πειρατές, άρπαζαν φορτία με μάσκες και ιατρικό υλικό που προορίζονταν για τη Γαλλία, Γερμανία κ.ά. στα ανοικτά της Κίνας και τα... ιδιοποιούνταν στέλνοντάς τα στην Αμερική!
  • Όταν το ΝΑΤΟ άδειαζε τις βάσεις του στην Ιταλία μεταφέροντας ιατρικά αποθέματα στις ΗΠΑ αφήνοντας βασικό σύμμαχό της στο έλεος της πανδημίας...
  • Όταν ο Τραμπ, ακολουθώντας την προσφιλή αμερικανική πολιτική ότι για όλα φταίνε «οι άλλοι», με χυδαίο και άξεστο τρόπο επαναλάμβανε συνεχώς τη λέξη... κινεζοϊός, επιρρίπτοντας έτσι τις ευθύνες στην Κίνα!
Σε εκείνο το στάδιο αντιμετώπισης της πανδημίας, τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία αποδείχτηκε ότι διαθέτουν συστήματα Υγείας πολύ πιο αποδοτικά όσον αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης ενός φαινομένου που αγγίζει την υγεία του πληθυσμού συνολικά.

Η Κίνα κατάφερε να... απονεκρώσει πλήρως τη ζωή σε μια πόλη 15 και πλέον εκατ. κατοίκων και μέσα σε δύο μήνες να την καθαρίσει, ενώ σήμερα στη Γιουχάν έστησαν ακόμα και... μουσείο καταπολέμησης του κορονοϊού!

Στη Ρωσία, το σύστημα υγείας αντέδρασε άμεσα και αποτελεσματικά στην εξάπλωση του κορονοϊού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ρώσος Πρόεδρος, στήθηκαν άμεσα 277.000 επιπλέον κρεβάτια, μερικές δεκάδες ιατρικά κέντρα πλήρως εξοπλισμένα με τον απαραίτητο μηχανισμό, η παραγωγή των αναγκαίων φαρμάκων διπλασιάστηκε, η δε παραγωγή μάσκας τριπλασιάστηκε!

Για αναχαίτιση του κορονοϊού, τη στιγμή που άλλοι αντί να βοηθήσουν... έκλεβαν, η Ρωσία έστειλε υποστηρικτική βοήθεια, εκτός της Ιταλίας, σε Σερβία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Αρμενία, Καζακστάν, Κιργιζία και συνολικά σε 13 χώρες που τη ζήτησαν...


Το σύστημα υγείας της χώρας αποδείχτηκε πολύ πιο αποδοτικό από πολλών άλλων χωρών, πιστοποιεί ο Πούτιν.

Για να κατανοήσει κανείς τη γιγάντια κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού πρέπει να έχει υπόψιν το γεγονός ότι η Ρωσία έχει μεθοριακή γραμμή με την Κίνα 6.000 χιλιόμετρα, όμως στη Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη και σε άλλες περιοχές βρίσκονταν, στις αρχές του 2020, πάνω από ένα εκατομμύριο Κινέζοι τουρίστες!

Η μάχη για το εμβόλιο!

Η προεργασία για παραγωγή εμβολίου είχε αρχίσει πριν την εμφάνιση της πανδημίας. Αμέσως μετά, δύο δεκάδες ανάλογα Ινστιτούτα πέρασαν στην επεξεργασία εμβολίου με πρωτοπόρο το Ινστιτούτο Γκαμαλέγια. Όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ, και ως απάντηση σε αιτιάσεις ότι οι Ρώσοι «βιάστηκαν» να το βγάλουν για λόγους εντυπωσιασμού, το Ινστιτούτο στηρίχτηκε πάνω στη μεθοδολογία του μεγάλου Ρωσογάλλου ιολόγου Ιλία Μέλνικοφ, που έζησε και μεγαλούργησε στα τέλη του 19ου αρχές του 20ού αιώνα, αφιερώνοντας όλη του τη ζωή στην αντιμετώπιση των ιώσεων! Ο Μέλνικοφ τιμήθηκε με το βραβείο ΝΟΜΠΕΛ το 1908... Να σημειωθεί ότι η πλατφόρμα πάνω στην οποία δημιουργήθηκε το εμβόλιο Sputnik V, είναι ανάλογη με αυτή που έγινε το εμβόλιο κατά του ιού Έμπολα πριν λίγα χρόνια. Η βάση ανάπτυξης των εμβολίων στη σοβιετική περίοδο ήταν στο ανώτερο δυνατό επίπεδο. Συνδυαζόταν άλλωστε με το πρόγραμμα αντιμετώπισης επίθεσης κατά της ΕΣΣΔ με χημικά και βακτηριδιακά όπλα!

Στην εκπνοή του 2020 το εμβόλιο Sputnik V, θα το έχουν κάνει πάνω από 200.000 άνθρωποι στη Ρωσία και μερικές χιλιάδες σε χώρες που ήδη το προμηθεύτηκαν: Λευκορωσία, Αργεντινή, Ουγγαρία, Ινδίες, Βενεζουέλα, Καζακστάν κ.ά.

Για θέματα συμπαραγωγής γράψαμε και θα επανέλθουμε αμέσως μετά τον νέο χρόνο. Το 2020 βγαίνει αφήνοντας πίσω του πληγές αλλά και ελπίδες για το ξεπέρασμα της πανδημίας, αν συνεταιριστούν μεταξύ τους οι μεγάλες δυνάμεις.

Η πληροφόρηση ως... εργαλείο καθυπόταξης;

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπισε η παγκόσμια κοινότητα το 2020, εκτός της πανδημίας, ήταν και η έξαρση των κυρώσεων. Κυρώσεις για τους πάντες και επί παντός επιστητού από τις ΗΠΑ. Για «συμμάχους» και μη...

Μια πολιτική συγκράτησης εκείνων που «απειλούν» την πανθομολογούμενη απώλεια της αμερικανικής μονοκρατορίας! Η πολιτική κυρώσεων και αποκλεισμών που ακολουθούν οι ΗΠΑ θυμίζει αυτό που οι φίλαθλοι εκτιμούν ως... καταστροφικό ποδόσφαιρο όταν μια ομάδα είναι αδύναμη να αντισταθεί στην υπεροχή της άλλης.

Οι Αμερικανοί κινούν συνεχώς τα νήματα ενός γιγάντιου μηχανισμού σε όλους τους χώρους των διεθνών εξελίξεων και επιδιώκουν να επιβάλλουν τα της αρεσκείας τους. Με μεγάλη δυσκολία, αλλά καταφέρνουν μερικώς να το πετυχαίνουν!

Έχουν μετατρέψει έναν τεράστιο μηχανισμό της Ε.Ε. σε... παράρτημά τους και τον χρησιμοποιούν ως εργαλείο πίεσης σε άλλους. Κάτι που όμως στρέφεται και εναντίον χωρών της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ, αν κάποιοι δεν ακολουθούν πιστά τις εντολές. Από εκεί πηγάζει και η παντελής έλλειψη, σήμερα, ηγετών μεγάλου βεληνεκούς, όπως παλιότερα. Μια θλιβερή αναγνώριση που πριν απ' όλα αφορά την Ευρώπη.

Μάλλον αυτή είναι και η αιτία του σχολίου του Βλαντίμιρ Πούτιν όσον αφορά τον Ερντογάν«Συχνά οι απόψεις μεταξύ μας διαφέρουν, μερικές φορές είναι εντελώς αντίθετες. Αλλά πρόκειται για έναν άνθρωπο που κρατά τον λόγο του... Δεν κουνάει την ουρά του πέρα δώθε».

Μάλλον ο Πούτιν έχει βαρεθεί πλέον τις διάφορες, ευρωπαϊκές «ουρές» που μόνο πέρα δώθε κάνουν χωρίς κυρίαρχο λόγο!

Διαβάζοντας κάτω από τις γραμμές, διαφαίνεται η έλλειψη κοινής στρατηγικής προοπτικής Ρωσίας-Τουρκίας, παρά την καλή εμπορική και οικονομική συνεργασία.

Είναι και η ρωσική ατάκα στις πρόσφατα δημοσιοποιημένες αμερικανικές κυρώσεις κατά της Άγκυρας επειδή αγόρασε το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400!

Δεν είναι του παρόντος, αλλά ας μην προτρέξουν να «χειροκροτήσουν» κάποιοι υπέρμαχοι της αμερικανικής μας «προστασίας» ότι τάχα, για χάρη μας, οι ΗΠΑ... τιμωρούν την Τουρκία! Εκεί που πήγαμε εμείς με πρόθεση για κυρώσεις κατά της Άγκυρας (Ε.Ε.), το τι... πήραμε, είναι κοινώς γνωστό.




 sputniknews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου