Ενώ το 2020 θα μπορούσε να είναι ένα έτος για τα βιβλία ρεκόρ, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν μια
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP), Ντέιβιντ Μπέσλεϊ, προκάλεσε συναγερμό σε συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών την Παρασκευή σχετικά με την επανεμφάνιση της πανδημίας του ιού και την επακόλουθη ανθρωπιστική κρίση, ανέφερε η RT News .
Ο Μπέσλεϊ είπε ότι μια ανθρωπιστική καταστροφή αναπτύσσεται για να οδηγήσει περίπου 270 εκατομμύρια ανθρώπους στο δρόμο προς την «πείνα».
"Το 2021 θα είναι κυριολεκτικά καταστροφικό, με βάση αυτό που βλέπουμε σε αυτό το στάδιο του παιχνιδιού ... επειδή έχουμε ξοδέψει 19 τρισεκατομμύρια δολάρια, αυτά τα χρήματα μπορεί να μην είναι και πιθανότατα δεν θα είναι διαθέσιμα για το 2021," είπε.
Πρόσθεσε, "Τώρα εξετάζουμε κυριολεκτικά το 2021 ως τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση έτος από την αρχή των Ηνωμένων Εθνών και θα πρέπει να εντείνουμε την προσπάθειά μας.
Ο Μπέσλεϊ είπε ότι η πανδημία του ιού και οι συνακόλουθες κρατικές διαταραχές διαταράσσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού και την παγκόσμια οικονομία - δηλώνοντας ότι «η θεραπεία θα μπορούσε να είναι χειρότερη από την ασθένεια λόγω του οικονομικού κυματισμού». Ανέφερε επίσης ότι "ανθρωπογενείς συγκρούσεις" προσθέτουν στις συνεχιζόμενες ανθρωπιστικές προκλήσεις στον κόσμο, αναφέροντας συγκεκριμένα τη Συρία, την Υεμένη και το Νότιο Σουδάν.
«Πρέπει να τερματίσουμε μερικούς από αυτούς τους πολέμους. Πρέπει να τερματίσουμε αυτούς τους πολέμους, ώστε να μπορέσουμε να επιτύχουμε τους στόχους αειφόρου ανάπτυξης που θέλουμε τόσο», είπε, αναφερόμενος στις συγκρούσεις, την κρίση της υγείας και την επικείμενη πείνα ως "παγόβουνα μπροστά από τον Τιτανικό."
Ο Μπέσλεϊ έκανε παρόμοια προειδοποίηση τον Αύγουστο. Εκείνη την εποχή, ζήτησε ανθρωπιστική βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων για να αποτρέψει έναν «λιμό βιβλικών διαστάσεων» που θα απειλούσε το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου.
Η δραματική αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που δεν έχουν τα μέσα να τρέφονται λόγω της κατάθλιψης της ανεργίας, των διακοπών της αλυσίδας εφοδιασμού και των αποτυχιών των καλλιεργειών υπήρξαν μερικοί από τους καταλύτες φέτος που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια παγκόσμια κρίση πείνας ήδη από το επόμενο έτος.
Ακόμα και στις ΗΠΑ, μια ανεπτυγμένη παγκόσμια οικονομία, η επισιτιστική ανασφάλεια αυξάνεται καθώς δεκάδες εκατομμύρια είναι άνεργοι και τώρα παρατάσσονται στις τράπεζες τροφίμων κατά τη διάρκεια της περιόδου του κλειδώματος.
Σε μια ξεχωριστή έκθεση για την επισιτιστική ανασφάλεια από τον Ιούνιο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres, προειδοποίησε ότι ο κόσμος βρίσκεται στο χείλος της χειρότερης επισιτιστικής κρίσης που υπήρξε ποτέ μετά την περίοδο του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.
Κάνοντας τα πράγματα χειρότερα, οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων αυξάνονται ραγδαία, με τον δείκτη του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας να φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2015.
Ο FAO δήλωσε σε μια ανακοίνωση ότι "η πανδημία επιδεινώνει και εντείνει τις ήδη εύθραυστες συνθήκες που προκαλούνται από συγκρούσεις, παράσιτα και καιρικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένων πρόσφατων τυφώνων στην Κεντρική Αμερική και πλημμυρών στην Αφρική".
Εκτός από την άνοδο των τιμών των τροφίμων, η παγκόσμια οικονομία υποχωρεί για άλλη μια φορά.
Και εάν αυτό δεν ήταν αρκετό, ένα φαινόμενο φυσικού καιρού που ονομάζεται La Nina, διαταράσσει την παγκόσμια γεωργική βιομηχανία, προκαλώντας ξηρό καιρό σε ορισμένες περιοχές και έντονες βροχοπτώσεις σε άλλες, μειώνοντας τις αποδόσεις των καλλιεργειών και αυξάνοντας τις τιμές .
Ενώ οι κεντρικές τράπεζες έχουν εκτυπώσει τρισεκατομμύρια δολάρια για τη διάσωση χρηματοπιστωτικών αγορών - το μόνο πράγμα που δεν μπορούν να κάνουν είναι τα έντυπα τρόφιμα - ο κόσμος είναι πιθανότατα στα πρόθυρα μιας τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου