Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Δεκεμβρίου 23, 2020

Γιατί ο πρώτος σπόνδυλος στην σπονδυλική μας στήλη ονομάζεται Άτλας;

Γιατί ο πρώτος σπόνδυλος στην σπονδυλική μας στήλη ονομάζεται Άτλας;

Η σπονδυλική μας στήλη είναι ο σύνδεσμος μεταξύ του εγκεφάλου και του σώματός μας.

Αποτελείται από 33 σπονδύλους, οι οποίοι – ανάλογα με τη θέση τους – διακρίνονται σε: αυχενικούς (7), θωρακικούς (12), οσφυϊκούς (5), ιερούς (5), και κοκκυγικούς (4-5).


Ο πρώτος πάνω-πάνω σπόνδυλος, οποίος στηρίζει το κρανίο μας, ονομάζεται Άτλας. Και αυτό το όνομα το πήρε από τον μυθικό γίγαντα Άτλαντα.

Στην ελληνική μυθολογία, σύμφωνα με τον Ησίοδο, ο Άτλας ήταν γιος του Τιτάνα Ιαπετού και της Ωκεανίδας Κλυμένης. Κατά την Τιτανομαχία, υπήρξε αρχηγός των Τιτανιδών (υιών των Τιτάνων) και μάλιστα ο δυνατότερος και ο πλέον επιδέξιος. Ο Δίας όμως μετά τη νίκη του τιμώρησε για πάντα τον Άτλαντα, υποχρεώνοντάς τον να φέρει στους ώμους του τον Ουράνιο θόλο.

Όπως λοιπόν η μυθική φιγούρα, έτσι κι ο δικός μας Άτλας κρατάει το κεφάλι μας στους “ώμους” του.

Βεβαίως ο συγκεκριμένος σπόνδυλος δεν στηρίζει μόνο το κρανίο, αλλά αποτελεί και το σημείο ανάρτησης, ισορροπίας και διεύθυνσης της σπονδυλικής στήλης και του ανθρώπινου σκελετού. Επιπλέον, μαζί με τον δεύτερο αυχενικό σπόνδυλο, ο οποίος ονομάζεται άξονας (γιατί όντως μοιάζει με άξονα), επιτρέπει στο κεφάλι να στρίβει και να κάνει κάμψη και έκταση.




πηγη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου