Ιανουαρίου 27, 2021
Ακραία καιρικά φαινόμενα : όταν η φύση αποφασίζει να γίνει καταστροφική
Καταρρακτώδεις βροχές, σφοδρές χαλαζοπτώσεις, θερμικές καταιγίδες, ακραίες θερμοκρασίες είναι λίγα από τα φαινόμενα που μπορούν να απειλήσουν ανθρώπινες ζωές, αποδεικνύοντας ότι η φύση είναι μια υπέρτατη δύναμη που απέναντί της η ανθρωπότητα μοιάζει σαν τους κόκκους της άμμου που τις σκορπάει ο άνεμος.
Όσες φορές κι αν έχει προσπαθήσει ο άνθρωπος να τιθασεύσει τη φύση, πάντα αυτή βρίσκει τον τρόπο να του αποδείξει ότι έχει και θα έχει πάντα το πάνω χέρι σε αυτόν τον πλανήτη.
Παγκοσμίως πλέον βλέπουμε ότι τα φαινόμενα όλο και γίνονται πιο επικίνδυνα και πιο ακραία, αναζητώντας πλέον την αιτία που μπορεί η φύση να έχει αρχίσει να δείχνει την άγρια πλευρά της.
Ακόμα και στη Ελλάδα τα καιρικά φαινόμενα αποκτούν όλο και πιο συχνά ακραία χαρακτηριστικά σε σχέση με το παρελθόν.
Αν όμως γυρίσουμε τις σελίδες του παρελθόντος και στη χώρα μας, θα διαπιστώσουμε ότι έχουν καταγραφεί θανατηφόρα καιρικά φαινόμενα και τον προηγούμενο αιώνα. Πάμε να τα δούμε λοιπόν συνοπτικά μερικά από τα πιο ακραία φαινόμενα του παρελθόντος.
1. Το ημερολόγιο έγραφε 21 Ιουλίου 1983. Άνεμοι έντασης 12 μποφόρ χτυπούν με σφοδρότητα τις ακτές της Χαλκιδικής σαρώνοντας τα πάντα στο πέρασμά τους. Η ταχύτητά τους υπολογίστηκε ότι ξεπέρασε τα 150 χλμ την ώρα με αποτέλεσμα 9 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Όλες οι δυνάμεις ( αεροπορία, πολεμικό ναυτικό και λιμενικό σώμα ), έλαβαν μέρος στη διάσωση των ανθρώπων που πάλευαν με τα κύματα, σώζοντας ένα 16χρονο κορίτσι που πάλευε 5 ώρες με τα κύματα και έναν 40χρονο ψαρά που επιβίωσε μετά από 26 ώρες μέσα στη θάλασσα. Εξαιτίας των υπεράνθρωπων προσπαθειών αυτών των δυνάμεων δεν υπήρξαν περισσότερα θύματα στην περιοχή.
2. Το 1935 ένα μπουρίνι που προκάλεσε κατακλυσμιαίες βροχές στην περιοχή της Χαλάστρας, γίνεται η αιτία να βρουν το θάνατο 50 άνθρωποι που στην πλειοψηφία τους ήταν ψαράδες, παραμένοντας έως τώρα το πιο θανατηφόρο μπουρίνι στην ιστορία της Ελλάδας.
3. Αύγουστος 1958 : Το θερμόμετρο σκαρφαλώνει στους 47,2 βαθμούς κελσίου στην πόλη των Τρικάλων με αποτέλεσμα να χάσουν 600 άνθρωποι τη ζωή τους καθώς δεν υπήρχαν και τα μέσα ώστε να γλυτώσουν από το καμίνι αυτό. Παρόμοιες θερμοκρασίες έχουν καταγραφεί σε Λαμία κι Ελευσίνα το 1973, όπως και στο Άργος και την Νέα Φιλαδέλφεια το 2007 ( 46,4 βαθμούς κελσίου ).
4. Ο φονικότερος καύσωνας στην ιστορία : συνέβη τον Ιούλιο του 1987 με τα 45αρια να επιμένουν για ολόκληρες μέρες, μετατρέποντας τα τσιμεντένια κτίρια του Λεκανοπεδίου σε μια πύρινη κόλαση που στοίχισε τη ζωή σε 4000 ανθρώπους.
5. Ιανουάριος 1963 : Το θερμόμετρο κατρακυλάει σε θερμοκρασίες που θύμιζαν Σιβηρία, με την Πτολεμαΐδα να φτάνει στους - 27,6 βαθμούς κελσίου, στην περιοχή των Σερρών στους - 22,8 και στην περιοχή της Καστοριάς στους - 25,1 βαθμούς κελσίου.
6. Ιανουάριος 1977 : Πρωταγωνίστρια αυτού του έτους ήταν η Κόρινθος όπου μέσα σε 36 ώρες έπεσαν 344 χιλιοστά βροχής, με αποτέλεσμα 6 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας των χειμάρρων που είχαν μετατρέψει σε μια απέραντη λίμνη σχεδόν όλη την περιοχή.
7. Ρεκόρ ανομβρίας : Συνεχίζει να το διατηρεί η Αττική, καθώς το 1993 από τις 5 Ιουνίου μέχρι και τις 4 Νοεμβρίου δεν έπεσε ούτε μια σταγόνα βροχής ( 150 ολόκληρες ημέρες ).
Όπως βλέπουμε λοιπόν, η φύση πάντα θα μας δείχνει με τον τρόπο της ότι δεν θα μπορέσει ποτέ να καταφέρει ο άνθρωπος να τα βάλει μαζί της κι ότι παρά το γεγονός ότι η τεχνολογία πλέον μας σώζει από την μανία της σε σχέση με τον παρελθόν, όπως και η πρόοδο της Μετεωρολογίας που έχει κάνει σημαντικά άλματα στην πρόγνωση αυτών των φαινομένων.
Πάντα η ατμόσφαιρα θα παραμένει απρόβλεπτη και επικίνδυνη, δίχως να μας δείχνει όλα της τα μυστικά και τους κρυφούς κινδύνους της που μπορεί να απειλήσουν μια ανθρώπινη ζωή.
Μαρία Φραγκούλη
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου