Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Φεβρουαρίου 23, 2021

Στους προϊστορικούς χρόνους του 21ου αιώνα

 Κι έμεινε ο εναερίτης της υπέροχης φωτογραφίας – η οποία

πλέον περνάει στην κατηγορία του μνημείου – να ενσαρκώνει τη γενναιότητα, τη λεβεντιά, το σθένος, την αυταπάρνηση των εργαζόμενων αυτού του τόπου. Γιατί, μέχρι αυτή τη στιγμή αν σταδιακά τα σπίτια αρχίζουν να φωτίζονται είναι χάρη σε αυτόν τον εναερίτη και τους συναδέλφους του και όχι χάρη στους ακριβοπληρωμένους CEO ή όπως αλλιώς τους λένε.


Εφημερίδες, ενημερωτικοί ιστότοποι, δελτία ειδήσεων και ενημερωτικές εκπομπές κάλυψαν με πολλά ρεπορτάζ υπό τον ήχο δραματικών μουσικών και με ριψοκίνδυνα σάλτα των ρεπόρτερ πάνω από πεσμένους κορμούς δέντρων και κομμένα καλώδια της ΔΕΗ.


Υπάρχει, όμως, και η αθέατη πλευρά. Εκείνη που κρύβεται πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας. Εκείνη που δεν βρίσκει ποτέ χώρο να μιλήσει και να εκφραστεί. Εκείνη που ντροπιάζει το γένος των ανθρώπων.


Αλήθεια, πόσα δευτερόλεπτα, λεπτά, ώρες τηλεοπτικού χρόνου απασχόλησαν οι εξαθλιωμένοι, πεινασμένοι, παγωμένοι κάτοικοι των αντίσκηνων στην Ελαιώνα, στην Αμυγδαλέζα, στη Μαλακάσα;


Αλήθεια, σε πόσα δελτία ειδήσεων μίλησε η μάνα με το μωρό στην αγκαλιά που πετάχτηκε στο δρόμο επειδή έληξε η σύμβαση της ΜΚΟ, άρα έληξε και ο «ανθρωπισμός» της;


Ποιος κρατικός μηχανισμός φρόντισε, ενόσω τάχα «συνεδρίαζε», να εξασφαλίζει ζεστή διαμονή, ζεστά ρούχα, ζεστό φαγητό για τους πρόσφυγες, τους μετανάστες, τους άστεγους; Αν και για αυτούς τους τελευταίους (τους άστεγους) φροντίζει να κόβει πρόστιμα για μη αποστολή sms… Εξαιρετικά αντανακλαστικά των οργάνων την τάξης!


Διότι, ξέρετε, στα σπίτια που δεν είχαν ρεύμα και που ίσως εξακολουθούν να μην έχουν, κάποτε το ρεύμα θα επιστρέψει. Αλλά σε εκείνους δεν θα επιστρέψει το ρεύμα ποτέ διότι κατ’ αρχήν δεν έχουν σπίτι. Είχαν σκηνή… και τώρα δεν έχουν ούτε καν αυτό το κομμάτι πανί. Και εδώ που τα λέμε, δεν έχουν καν ζωή.


Αλήθεια, αν ξεχάσουμε την κακοκαιρία των ημερών, πόσες χιλιάδες οικογένειες μένουν χωρίς ρεύμα ή ζουν με το φόβο της «φιλάνθρωπης» ΔΕΗ, η οποία έχει εντυπωσιακά αντανακλαστικά να εντοπίζει τους «κακοπληρωτές», αλλά όχι να συντηρεί το δίκτυό της; Η οποία ΔΕΗ, ειρήσθω εν παρόδω, αν ευαρεστηθεί θα εξετάσει την πρωθυπουργική πρόταση να μειώσει το λογαριασμό κατά το «υπέρογκο» ποσοστό του 10% για τα νοικοκυριά που έμειναν χωρίς ρεύμα. Αν θέλει… αφού οι πρωθυπουργοί δεν πρωθυπουργεύουν, απλώς υπηρετούν την οικονομική ολιγαρχία. Και όχι αυτό δεν είναι ειρωνεία, είναι πραγματικότητα.


Πόσες χιλιάδες οικογένειες δε μπορούν να γεμίσουν το ψυγείο τους; Πόσες χιλιάδες οικογένειες δεν έχουν κανένα εισόδημα; Και πόσος τηλεοπτικός ή άλλος χρόνος τους αναλογεί σε μία κανονική ημέρα, πέρα από τις έκτακτες των έκτακτων περιστατικών; Καθόλου, ελάχιστος;


Αν, όμως, αν σε ένα από όλα τα σπίτια που θα επιστρέψει το ρεύμα – και ευχόμαστε να γίνει γρήγορα – κάποιος, έστω ένας μόνο, σκεφτεί ότι εκεί έξω ένα παιδί δεν έχει και θα συνεχίζει να μην έχει στέγη, κουβέρτα και ζεστό γάλα, τότε θα είναι μια καλή αρχή να περάσουμε από την προϊστορία, στην ιστορία του Ανθρώπου



Πηγή : ημεροδρόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου