Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Φεβρουαρίου 09, 2021

Γηροκομεία και θεραπευτήρια στο στόχαστρο των επενδυτών

Στο στόχαστρο ισχυρών παικτών του real estate αρχίζουν και μπαίνουν τα γηροκομεία και τα παντός είδους θεραπευτήρια καθώς διαβλέπουν

περιθώρια για μεγάλα κέρδη στο άμεσο μέλλον.


Παρόμοιες δυνατότητες εκτιμάται πως υπάρχουν και στη χώρα μας, παρά τους περιορισμούς που υφίστανται και εμποδίζουν την ανάπτυξή της. Καταλυτικό ρόλο παίζει η γήρανση του πληθυσμού αλλά και η πανδημία του κορωνοϊού, η οποία δίνει νέα ώθηση στις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας και θα καταστήσει επιτακτική την ανάγκη για σύγχρονες υποδομές υγείας, «μαγνητίζοντας» το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Δεν είναι τυχαίο το μπαράζ «εξαγορών» που πραγματοποίησε το fund CVC Capital τα τελευταία χρόνια σε εμβληματικά θεραπευτήρια της χώρας (π.χ. Metropolitan Hospital, Μητέρα, Metropolitan General, Λητώ).


Τα γηροκομεία βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της Premia (πρώην Pasal Development). Η εταιρεία real estate ενδιαφέρεται να επεκταθεί στην κατηγορία των λεγόμενων κοινωνικών κτιρίων, στα οποία ανήκουν τα γηροκομεία, προσφέροντας αναβαθμισμένες υπηρεσίες.



Οι συγκεκριμένες δομές υγείας έχουν απασχολήσει και την εταιρεία Dimand, η οποία εμφανίζεται πεπεισμένη για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές τους. «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα αναπτυχθούν τέτοιου είδους δομές… τα επόμενα χρόνια», αναφέρει ο επικεφαλής της εταιρείας Δημήτρης Ανδριόπουλος.


Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates Θεμιστοκλή Μπάκα, έντονο ενδιαφέρον για τη δημιουργία σύγχρονων μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων έχει εκδηλωθεί και από ξένους επενδυτές, οι οποίοι ήθελαν να αγοράσουν ακίνητα στα προάστια της Αττικής (Βάρη, Μαρκόπουλο, Πόρτο Ράφτη, Παλλήνη), προκειμένου να κατασκευάσουν γηροκομεία διττού χαρακτήρα (να λειτουργούν δηλαδή παράλληλα και ως κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων όσο και ως κέντρα αποθεραπείας – αποκατάστασης έπειτα από ορθοπεδικές ή/και άλλες επεμβάσεις).


Η ζήτηση για ανέγερση γηροκομείων, επισημαίνει ο Θεμιστοκλής Μπάκας στα Νέα, επικεντρώνεται κυρίως σε οικόπεδα όπου μπορούν να χτιστούν περισσότερα από 3.000 τ.μ. και τα οποία βρίσκονται κοντά στα αστικά κέντρα, ώστε να υπάρχει εύκολη πρόσβαση για τους επισκέπτες αλλά και εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας.


Για τον Θεμιστοκλή Μπάκα, οι επιχειρήσεις του ευρύτερου ιατρικού κλάδου θα αποτελέσουν πόλο έλξης ξένων επενδυτών μόλις αρθεί η αβεβαιότητα και επιστρέψει η οικονομία στην κανονικότητα. Εξάλλου, όπως λέει, υπάρχουν πληροφορίες πως πολλές ασφαλιστικές εταιρείες εδώ και χρόνια στην ΕΕ σχεδιάζουν και πωλούν ήδη συνταξιοδοτικά ασφαλιστικά προγράμματα που σχετίζονται άμεσα με μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου