Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Φεβρουαρίου 08, 2021

JOHN VIDAL γιατί οι ζωονόσοι κάνουν μετάβαση στο ανθρώπινο είδος, πως προβλέπουμε μια πανδημία

 



Ο "environment editor" JOHN VIDAL (ΓΙΑ ΤΟ DAILY MAIL) υποστηρίζει ότι οι ασθένειες που μεταδίδονται από ζώα σε ανθρώπους αποτελούν τόσο μεγάλη απειλή για την ανθρωπότητα όσο ο πυρηνικός πόλεμος ή η κλιματική αλλαγή.

[John Vidal was the Guardian's environment editor. He is the author of McLibel: Burger Culture on Trial]

Εάν αποτύχουμε να εκτιμήσουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης, η πανδημία covid-19 μπορεί να είναι μόνο πρόδρομος για κάτι ακόμα πιο χειρότερο.

οικολόγοι στο University College London (UCL) αναφέρουν ότι, από το 1940, 335 νέες και δυνητικά θανατηφόρες ασθένειες έχουν εμφανιστεί παγκοσμίως

εκ των οποίων περισσότερες από 200 είναι ζωονόσοι - ιοί, βακτήρια, παράσιτα, μύκητες και prions, που εμφανίζονται φυσικά σε άγρια ​​και οικόσιτα ζώα αλλά που εμφανίζονται στους ανθρώπους.

πώς και γιατί αυτές οι ζωονόσοι κάνουν τη μετάβαση;

Πώς προβλέπουμε μια πανδημία

ο David Redding, ερευνητής στο ZSL Institute of Zoology στο Λονδίνο και μια ομάδα οικολόγων ασθενειών από το University College London (UCL) δημιούργησαν ένα μοντέλο υπολογιστή που περιλαμβάνει περιβαλλοντικές διαταραχές και κοινωνικές αλλαγές, όπως η αποψίλωση των δασών και η αστική επέκταση, η μετακίνηση των ζώων-ξενιστών, η αναμενόμενη αλλαγή του κλίματος, η θερμοκρασία, οι βροχοπτώσεις, οι τύποι οικοτόπων, ακόμη και συνδέσεις μεταφοράς.




ο Dennis Carroll, πρώην διευθυντής των ΗΠΑ για την πανδημική γρίπη και αναδυόμενες απειλές, προεδρεύει τώρα του έργου Global Virome , ένα σχέδιο ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων που βασίζεται στο Predict για να ανακαλύψει και να καταγράψει γενετικά όλες τις άγνωστες ιογενείς απειλές στον κόσμο.

Υπάρχουν μόνο 4.500 κοροναϊοί.

Ο καλύτερος τρόπος για την πρόβλεψη ζωονόσων, λέει ο οικολόγος Richard Ostfeld του Ινστιτούτου Cary Institute of Ecosystem Studies, μπορεί να είναι η προσεκτικότερη έρευνα εκεί, όπου οι άνθρωποι ενοχλούν περισσότερο τα φυσικά περιβάλλοντα.

όπως λέει «Υπάρχει μια ευρεία παρανόηση ότι, η άγρια ​​φύση είναι η μεγαλύτερη πηγή ζωονόσων. Αυτή η ιδέα ενισχύεται από δημοφιλείς καλλιέργειες που απεικονίζουν ζούγκλες με μικροβιακές απειλές. Οι μεγάλες ζωονοσολογικές απειλές προκύπτουν στην πραγματικότητα, όταν οι φυσικές περιοχές έχουν μετατραπεί σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, βοσκότοπους και αστικές περιοχές »



Είναι εξίσου σημαντικό να επικεντρωθούμε στην εργοστασιακή καλλιέργεια, λέει ο εξελικτικός βιολόγος του Πανεπιστημίου Bath, Sam Sheppard, του οποίου η έρευνα δείχνει ότι οι μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για την εξάπλωση βακτηρίων και άλλων παθογόνων μεταξύ ζώων και ανθρώπων, αυξάνοντας τον κίνδυνο δυνητικά θανατηφόρων «superbug». λοιμώξεων όπως το Ε coli, η σαλμονέλα και το campylobacter.



Ο Sheppard υποστηρίζει ότι η ακόρεστη παγκόσμια όρεξη για φρέσκο ​​κρέας - η κατανάλωση της οποίας έχει τετραπλασιαστεί από το 1961, ακόμη και όταν ο συνολικός αριθμός θηλαστικών, πτηνών, ερπετών και ψαριών έχει μειωθεί στο ήμισυ - έχει αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα μόλυνσης των ζώων από ανθρώπους.

«Η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών, οι συνθήκες συνωστισμού, οι αφύσικες δίαιτες και η γενετική ομοιότητα (genetic similarity) καθιστούν τις εργοστασιακές μονάδες εστία για να εξαπλωθούν τα παθογόνα μεταξύ των ζώων και ενδεχομένως να εμφανιστούν και να μολύνουν ανθρώπους», λέει.

Βρισκόμαστε στην «εποχή των πανδημιών», λέει ο Peter Daszak, διευθυντής της EcoHealth Alliance, που η χρηματοδότηση της για έρευνα, διακόπηκε προσωρινά επειδή συνεργάστηκε με το Ινστιτούτο ιολογίας του Wuhan

«Αντιμετωπίζουμε τις πανδημίες ως ζήτημα αντιμετώπισης καταστροφών. Περιμένουμε να συμβούν και ελπίζουμε ότι ένα εμβόλιο ή φάρμακο μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα στη συνέχεια.

Πρέπει να αρχίσουμε να εργαζόμαστε για την πρόληψη

«Οι πανδημίες είναι σαν τρομοκρατικές επιθέσεις», λέει. «Γνωρίζουμε περίπου από πού προέρχονται και τι ευθύνεται γι 'αυτές, αλλά δεν ξέρουμε ακριβώς πότε θα συμβεί η επόμενη.


Η καταστροφή της βιοποικιλότητας από την ανθρωπότητα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση νέων ιών και ασθενειών όπως το COVID-19

Στην πραγματικότητα, αναδύεται μια νέα εποχή για την πλανητική υγεία, που εστιάζει στις ολοένα και πιο ορατές συνδέσεις μεταξύ της ευημερίας των ανθρώπων, άλλων ζωντανών όντων και ολόκληρων οικοσυστημάτων.

Ανθρώπινες δραστηριότητες όπως το κυνήγι, η εξόρυξη και η υλοτομία προκάλεσαν επιδημίες (όπως του Έμπολα στη δεκαετία του 1990)

Εισβάλουμε σε τροπικά δάση και άλλα άγρια τοπία που φιλοξενούν πολλά είδη ζώων και φυτών και μέσα σε αυτά τα πλάσματα, τόσα πολλά άγνωστους ιούς. όπως γράφει ο David Quammen, συγγραφέας του Spillover: Animal Infections and the Next Human Pandemic "κόβουμε τα δένδρα, σκοτώνουμε τα ζώα ή τα βάζουμε σε κλουβιά και τα στέλνουμε σε αγορές. Κατακερματίζουμε τα οικοσυστήματα και απομακρύνουμε τους ιούς από τους φυσικούς ξενιστές τους. Όταν συμβεί αυτό, χρειάζονται έναν νέο οικοδεσπότη. Συχνά γινόμαστε εμείς ο νέος τους οικοδεσπότης.

Η άγρια ​​ζωή παντού δέχεται μεγάλη πίεση, λέει. «Οι μεγάλες αλλαγές στο τοπίο προκαλούν στα ζώα απώλεια των βιοτόπων τους, πράγμα που σημαίνει ότι τα είδη συσσωρεύονται μαζί και έρχονται επίσης σε μεγαλύτερη επαφή με τους ανθρώπους. Τα είδη που επιβιώνουν από την αλλαγή κινούνται και αναμιγνύονται με διαφορετικά ζώα και με ανθρώπους. "

«Τα παθογόνα δεν σέβονται τα όρια των ειδών», λέει ο οικολόγος και επιδημιολόγος Thomas Gillespie, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Emory, ο οποίος μελετά πώς η συρρίκνωση των φυσικών οικοτόπων και η αλλαγή συμπεριφοράς αυξάνουν τον κίνδυνο για τη μετάδοση ασθενειών από τα ζώα στους ανθρώπους.

«Δεν με εκπλήσσει καθόλου το ξέσπασμα του κοροναϊού», λέει. «Η πλειονότητα των παθογόνων περιμένει να αποκαλυφθεί. Είμαστε στην κορυφή του παγόβουνου. "

Η «υγρή αγορά» (που πουλάει φρέσκα προϊόντα και κρέας) στο Γουχάν, που η κινεζική κυβέρνηση θεωρούσε ως το σημείο εκκίνησης της τρέχουσας πανδημίας COVID-19, ήταν γνωστό ότι πουλούσε πολλά άγρια ​​ζώα, όπως ζωντανά κουτάβια λύκου, σαλαμάνδρες, κροκόδειλους, σκορπιούς, αρουραίους, σκίουρους, αλεπούδες, civets και χελώνες.

Ομοίως, στις αστικές αγορές στη Δυτική και Κεντρική Αφρική βλέπουμε πιθήκους, νυχτερίδες, αρουραίους και δεκάδες είδη πτηνών, θηλαστικών, εντόμων και τρωκτικών να σφάζονται και να πωλούνται κοντά σε ανοιχτούς κάδους απορριμμάτων και χωρίς αποστράγγιση.

Χρειάζεται αλλαγή στην ανθρώπινη συμπεριφορά, κυνηγοί, υλοτόμοι, έμποροι αγοράς και καταναλωτές πρέπει να πάρουν το μήνυμα. Οι λύσεις ξεκινούν με την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση.

Κρυμμένες ζωές: τα ζώα πίσω από τα προϊόντα που καταναλώνουμε - φωτογραφική έκθεση

Οι φωτορεπόρτερ καταγράφουν τη συχνά αόρατη πλευρά των βιομηχανιών κρέατος, γούνας και ψυχαγωγίας, σε μια συλλογή που συντάχθηκε από τον συνεργάτη του Guardian, Jo-Anne McArthur



σχετικός ο σύνδεσμος

https://www.theguardian.com

Λόγω των αεροπορικών συνδέσεων και του παγκόσμιου εμπορίου, ένας ιός θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο μέσα σε λίγες εβδομάδες από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί, σκοτώνοντας δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους πριν κλείσουν τα σύνορα.




«Το Covid-19 μπορεί να είναι μόνο η αρχή. Οι μελλοντικές πανδημίες είναι πιθανό να συμβούν πιο συχνά, να εξαπλώνονται πιο γρήγορα, να έχουν μεγαλύτερο οικονομικό αντίκτυπο και να σκοτώνουν περισσότερους ανθρώπους εάν δεν είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις των επιλογών που κάνουμε σήμερα », προειδοποιεί ο Josef Settele, βιολόγος και συν-συγγραφέας μιας νέας μελέτης για μελλοντικές πανδημίες.

«Νομίζω ότι θα εμφανιστεί ένα κύμα νέων ζωονοσογόνων ασθενειών, ένα μείγμα παλαιών και νέων», λέει η Delia Grace Randolph, συν-διευθύντρια του τμήματος της υγείας των ζώων και των ανθρώπων στο Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για τα Ζώα, στο Ναϊρόμπι της Κένυα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου