Χειμωνιάτικη κρέμα με βάση πουρέ κολοκύθας και αρωματικά μπαχαρικά που ψήνεται στον φούρνο σε μπεν
μαρί και γαρνίρεται με τραγανά καρύδια πεκάν. Ιδανική για απογεύματα που αναζητούμε την θαλπωρή στην γεύση (προσαρμοσμένη συνταγή από το www.lilluna.com).ΥΛΙΚΑ
Για την κρέμα:
- 425 γρ πουρέ κολοκύθας
- 2 αυγά
- ¼ φλ κρέμα γάλακτος (με πλήρη λιπαρά)
- ¾ φλ πλήρες γάλα
- 100 γρ (½ φλ) καστανή ζάχαρη
- 1,5 κγλ μείγμα μπαχαρικών pumpkin spice
- ½ κγλ αλάτι
Για Γαρνιτούρα:
- 35 γρ καστανή ζάχαρη
- 60 γρ ψιλοκομμένα καρύδια πεκάν
- 1 κς λιωμένο βούτυρο αγελάδας
- Προαιρετικά: Σαντιγί (χτυπημένη κρέμα γάλακτος), κανέλα και λίγα ακόμα ψιλοκομμένα πεκάν για το τελείωμα
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Για να ετοιμάσω τον σπιτικό πουρέ κολοκύθας διαβάζω αναλυτικά εδώ (βήματα 1-2).
- Σ’ ένα μπολ αναμιγνύω τον πουρέ κολοκύθας, τα 2 αυγά, την κρέμα γάλακτος, το γάλα, την ζάχαρη, το μείγμα μπαχαρικών και το αλάτι. Ανακατεύω με έναν αυγοδάρτη και μοιράζω το μείγμα σε 10 μικρά μεταλλικά δοχεία ή σε μικρά πυρίμαχα σκεύη.
- Προθερμαίνω το φούρνο στους 175°C και τοποθετώ τα μικρά ταψάκια/σκεύη σε ταψί φούρνου για να ψηθούν σε bain-marie με βραστό νερό (μέχρι το μισό τους ύψος) για 20’.
- Όσο ψήνονται, ανακατεύω σε ένα μικρό μπολ τα υλικά της γαρνιτούρας, την καστανή ζάχαρη, τα καρύδια πεκάν και το λιωμένο βούτυρο αγελάδας.
- Αφού παρέλθουν τα 20’ αφαιρώ από τον φούρνο τα φορμάκια και γαρνίρω ισομερώς με την γαρνιτούρα. Κατόπιν, συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 10’ περίπου ή ωσότου στερεοποιηθεί η κρέμα. Γνωρίζω πως η κρέμα είναι έτοιμη δοκιμάζοντας την με ένα μαχαίρι το οποίο θα πρέπει να βγει καθαρό. Η κρέμα για να είναι πιο απολαυστική δεν πρέπει να είναι σφιχτή στην υφή αλλά μαλακή και μόλις στερεή καθώς θα πήξει κι άλλο όσο κρυώνει στο ψυγείο.
- Όταν η κρέμα είναι έτοιμη, αφαιρώ τα μπολάκια από το bain-marie, τ’ αφήνω να κρυώσουν και προτού σερβίρω γαρνίρω το κάθε ένα με λίγη χτυπημένη κρέμα γάλακτος (σαντιγί), ψιλοκομμένα καρύδια και κανέλα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου