Την "εύθραυστη" επιδημιολογική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας και δεν επιτρέπει στην παρούσα φάση την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, περιέγραψαν οι ειδικοί κατά την ενημέρωση της Παρασκευής, ξεκαθαρίζοντας ότι η πίεση στα νοσοκομεία θα συνεχιστεί τουλάχιστον για 2-3 εβδομάδες, ενώ οι αυξημένες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία θα οδηγήσουν και σε περισσότερους θανάτους το επόμενο διάστημα.
"Ο κορονοϊός είναι παντού μέσα στην κοινότητα" και "οι μεταλλάξεις άλλαξαν τις ισορροπίες λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας", περιέγραψαν, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσαν το επιδημιολογικό κύμα βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Ενδεικτικά, ο δείκτης θετικότητας ξεπέρασε για πρώτη φορά μέσα στο 2021 το όριο του 4%, ενώ το Rt, είναι σταθερά και παντού στην Επικράτεια πάνω από 1. Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς μόνο τις τελευταίες δύο ημέρες έγιναν 500 εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό, ενώ ειδικά στην Αττική, η πληρότητα στις ΜΕΘ Covid έχει φτάσει το 92% και μόλις την τελευταία εβδομάδα έγιναν 2.000 εισαγωγές ασθενών. Σημαντική αύξηση παρουσίασε την τελευταία εβδομάδα, εξάλλου, και ο αριθμός των διαγνωσμένων ενεργών κρουσμάτων στην Αττική, καθώς από 8.150 την περασμένη Παρασκευή έφτασαν τα 10.000 και συνολικά στην Επικράτεια τα 20.000.
Το γεγονός ότι η πανδημία επιμένει φανερώνουν και τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, σήμερα. Τα ημερήσια κρούσματα ανέρχονται σε 2.405 κρούσματα, οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κορονοϊό έχουν αυξηθεί σε 521 και σε μία ημέρα εξέπνευσαν ακόμη 49 συνάνθρωποί μας από επιπλοκές της νόσου.
Υπό αυτές τις συνθήκες, οι ειδικοί έκριναν ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις εκείνες που θα επέτρεπαν την άρση των περιορισμών και η κυβέρνηση δια του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων ανακοίνωσε την παράταση του lockdown στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, την ένταξη ακόμη οκτώ περιοχών στο "βαθύ κόκκινο" και την επιστροφή της τηλεκπαίδευσης στα σχολεία όλης της χώρας μέχρι τις 29 Μαρτίου. Ειδικά σε ό,τι αφορά στην απόφαση για τα σχολεία, ο Νίκος Χαρδαλιάς εξήγησε ότι "κατά το διάστημα αυτό θα επικαιροποιηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα με αφορμή την αύξηση της μεταδοτικότητας, την κυκλοφορία των νέων μεταλλάξεων, την αύξηση των επιδημικών εξάρσεων σε σχολικές μονάδες πέραν του αναμενόμενου για τις συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, σε περιοχές που λειτουργούσαν διά ζώσης, προτείνοντας την ενίσχυση της διαδικασίας του testing στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές προκειμένου να αρχίσει η δια ζώσης εκπαίδευση με τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο".
"Καμπανάκι" για τα αυξημένα κρούσματα στον Πειραιά
Όπως εξήγησε η Βάνα Παπαευαγγέλου στην ενημέρωση της Παρασκευής, η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση, κυρίως στις μεγάλες και πυκνοκατοικημένες πόλεις και η ίδια έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, ειδικά για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον Πειραιά. Όπως υπογράμμισε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, στην ενημέρωση της Παρασκευής, στον Πειραιά υπάρχει ιδιαίτερη επιβάρυνση και ειδικά στο κέντρο της πόλης, "που εμφανίζει τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων στην Επικράτεια, τον υψηλότερο που έχει ποτέ καταγραφεί στη χώρα μας από την αρχή της πανδημίας και συνεχίζει να επιβαρύνεται", όπως χαρακτηριστικά είπε. Μόνο το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, επιβεβαιώθηκαν 164 νέα κρούσματα στον Πειραιά.
2.000 εισαγωγές στην Αττική την τελευταία εβδομάδα
Περιγράφοντας την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε πως ο δείκτης θετικότητας αυξήθηκε στο 4,5% και ξεπέρασε για πρώτη φορά μέσα στο 2021 το όριο του 4%. Μάλιστα, ανέφερε ότι καταγράφεται υψηλό ποσοστό θετικότητας των τεστ σε ορισμένες επιβαρυμένες περιοχές και κυρίως στην Αττική, όπου ξεπέρασε το 7%.
Τα διαγνωσμένα ενεργά κρούσματα στην Επικράτεια εκτιμώνται στα 20.000, ενώ στην Αττική στα 10.000, ενώ μόλις την περασμένη Παρασκευή ήταν 8.150. Τα νέα κρούσματα αφορούν κυρίως στις ηλικίες 25-55 ετών, ενώ ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών αυξήθηκε αυτή την εβδομάδα που πέρασε, με 400 εισαγωγές ασθενών καθημερινά στα νοσοκομεία. Είναι ενδεικτικό πως μόλις τις τελευταίες δύο ημέρες οι εισαγωγές ξεπέρασαν τις 500, τόνισε.
Το βράδυ της Πέμπτης, συνολικά στην Επικράτεια νοσηλεύονταν 4.032 ασθενείς, ενώ στην Αττική έγιναν 2.000 εισαγωγές την τελευταία εβδομάδα. Η πληρότητα ΜΕΘ Covid στην Αττική έχει φτάσει το 92% παρότι έχουν αυξηθεί σημαντικά οι διαθέσιμες κλίνες, τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου. Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς είναι ηλικίας 45-65 ετών, είπε για να διευκρινίσει ότι όπως προκύπτει "όταν αυξάνει η διασπορά πέφτει η μέση ηλικία των νοσηλευόμενων ασθενών". Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η πίεση στα νοσοκομεία θα συνεχιστεί για 2-3 ακόμη εβδομάδες και ειδικά στην περιοχή της Αττικής. Σημείωσε, πάντως, ότι το αισιόδοξο μήνυμα είναι ότι μειώνονται οι συμπολίτες μας ηλικίας άνω των 80 ετών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ όλης της χώρας, προφανώς λόγω της εμβολιαστικής κάλυψης.
Ενδεικτικό της επιδείνωσης της επιδημιολογικής εικόνας, είναι και το γεγονός ότι ο δείκτης αναπαραγωγής της νόσου, το Rt, είναι σταθερά και παντού στην Επικράτεια πάνω από 1, "γεγονός που υποδηλώνει ότι ακόμη και σήμερα βρισκόμαστε σε ανοδική πορεία του επιδημιολογικού κύματος".
Θα συνεχιστούν κανονικά οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca
Την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να συνεχιστεί κανονικά και σύμφωνα με τον προγραμματισμό ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca, ανακοίνωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου στην ενημέρωση της Παρασκευής.
Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, μίλησε για τις αναφορές που είδαν το φως της δημοσιότητας, σχετικά με περιστατικά εμφάνισης θρόμβων σε άτομα που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της AstraZeneca. Σημειώνεται ότι η Δανία και η Νορβηγία αποφάσισαν να αναστείλουν προσωρινά τη χορήγηση του εμβολίου, εξαιτίας αυτών των αναφορών.
Όπως διαβεβαίωσε, "η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εξέτασε προσεκτικά όλα τα δεδομένα. Σύμφωνα με την αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνου Φαρμακοεπαγρύπνησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία τεκμηρίωση ότι τα επεισόδια αυτά σχετίζονται με τον εμβολιασμό και επισημαίνει ότι ο εμβολιασμός τους σε εμβολιασμένα άτομα δεν είναι μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο στον γενικό πληθυσμό".
Η ίδια εξήγησε πως "τα θρομβοεμβολικα επεισόδια δεν είναι μία σπάνια κατάσταση και ως εκ τούτου σε κάθε χρονική στιγμή εμφανίζονται τέτοια κρούσματα χωρίς αυτή η χρονική σύμπτωση να σημαίνει απαραίτητα αιτιολογική συσχέτιση" και πρόσθεσε ότι "επιπλέον, σύμφωνα με την αξιολόγηση της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής φαρμάκων του Ηνωμένου Βασιλείου όπου έχουν χορηγηθεί περισσότερα από 11 εκατ. δόσεις αυτού του εμβολίου ο αριθμός των θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε ορισμένα άτομα δεν υπερβαίνει τον αριθμό [που αντιστοιχεί στη συνήθη νοσηρότητα του γενικού πληθυσμού".
Ανακοίνωσε, δε, στη συνέχεια πως "λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη της, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κρίνει ότι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας θα πρέπει να συνεχιστεί κανονικά και σύμφωνα με τον προγραμματισμό".
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, είπε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεδρίασε χθες σε συνεργασία με τον ΕΟΦ και συζήτησε όλα τα δεδομένα που έχουν ανακοινωθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Τα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο, που είναι η χώρα η οποία έχει τα πιο πολλά τέτοια εμβόλια - 11 εκατ. δόσεις - δείχνουν ότι δεν υπάρχει κανένα σήμα κινδύνου. Δεν υπάρχει κάποια αύξηση τέτοιων θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε σχέση με τα αναμενόμενα. Στην υπόλοιπη Ευρώπη έχουν εμφανιστεί 30 θρομβοεμβολικά επεισόδια σε ένα σύνολο 5 εκατ. δόσεων, που δεν είναι αυξημένος αριθμός. Στην Ελλάδα έχουμε μέχρι στιγμής πάνω από 170.000 δόσεις εμβολίου, υπάρχει ένα περιστατικό που ερευνάται από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι υπάρχει αιτιολογική συσχέτιση με το εμβόλιο. Όμως συνεχίζονται οι έρευνες και αυτό που πρέπει να διαβεβαιώσουμε είναι ότι υπάρχει μεγάλη επαγρύπνηση του ΕΟΦ για οποιαδήποτε παρενέργεια εμφανιστεί, να διερευνηθεί".
Θρομβοεμβολικό επεισόδιο και στην Ελλάδα
Και στην Ελλάδα έχει καταγραφεί περιστατικό θρομβοεμβολικού επεισοδίου σε άτομο που έχει εμβολιαστεί με το εμβόλιο του AstraZeneca, όπως αποκάλυψε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου. Είπε ότι το περιστατικό διερευνάται, ωστόσο σημείωσε ότι μέχρι στιγμής στιγμής δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι υπάρχει αιτιολογική συσχέτιση με το εμβόλιο.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, τόνισε "ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεδρίασε χθες σε συνεργασία με τον ΕΟΦ και συζήτησε όλα τα δεδομένα που έχουν ανακοινωθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Τα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο, που είναι η χώρα η οποία έχει τα πιο πολλά τέτοια εμβόλια - 11 εκατ. δόσεις - δείχνουν ότι δεν υπάρχει κανένα σήμα κινδύνου. Δεν υπάρχει κάποια αύξηση τέτοιων θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε σχέση με τα αναμενόμενα".
"Στην υπόλοιπη Ευρώπη έχουν εμφανιστεί 30 θρομβοεμβολικά επεισόδια σε ένα σύνολο 5 εκατ. δόσεων, που δεν είναι αυξημένος αριθμός. Στην Ελλάδα έχουμε μέχρι στιγμής πάνω από 170.000 δόσεις εμβολίου, υπάρχει ένα περιστατικό που ερευνάται από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι υπάρχει αιτιολογική συσχέτιση με το εμβόλιο. Όμως συνεχίζονται οι έρευνες και αυτό που πρέπει να διαβεβαιώσουμε είναι ότι υπάρχει μεγάλη επαγρύπνηση του ΕΟΦ για οποιαδήποτε παρενέργεια εμφανιστεί, να διερευνηθεί", υπογράμμισε η κ. Παπαευαγγέλου.
Πού υπάρχει διασπορά
Στη συνέχεια υπογράμμισε πως "η μελέτη του επιδημιολογικού χάρτη και η ιχνηλάτηση των νέων κρουσμάτων δείχνουν μονότονα διασπορά οφείλεται σε συγχρωτισμό ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους αλλά και σε εξωτερικούς χώρους όταν υπάρχει συγχρωτισμός. Επίσης βλέπουμε διασπορά σε κοινωνικές συναθροίσεις σε σπίτια, στους εργασιακούς χώρους, ενώ σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζει ακόμα και η ενδοοικογενειακή μετάδοση". Επανέλαβε τον κίνδυνο από το "πινγκ πονγκ" μεταξύ σπιτιού και εργασίας, ενώ σημείωσε ότι στις επιβαρυμένες περιοχές είναι λίγα πλέον τα κρούσματα που συνδέονται με συρροές, "αφού ο ιός είναι παντού μέσα στην κοινότητα".
"Οι μεταλλάξεις άλλαξαν τις ισορροπίες κυρίως λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας σε ένα περιβάλλον με μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα", πρόσθεσε η κ. Παπαευαγγέλου.
Θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα αισιοδοξίας, είπε πως "το τέλος της περιπέτειας δεν αργεί" και μετά από ένα χρόνο "φτάνουμε στην άκρη του τούνελ. Παρά την επιβάρυνση της συγκεκριμένης περιόδου, βλέπουμε το φως που είναι ορατό και αυτό ανθρώπινα είναι φυσιολογικό να αυξάνει την αγωνία μας να τελειώνουμε πια", δεν πρέπει όμως να υποβαθμίσουμε τον κίνδυνο, επανέλαβε. Είναι φυσιολογικό, όλοι θέλουμε να απελευθερωθούμε το συντομότερο δυνατόν και να επιστρέψουμε σε κάποιες αγαπημένες μας συνήθειες, πρόσθεσε και διατύπωσε εκ νέου τις συστάσεις για τη σωστή χρήση μάσκας και την τήρηση των αποστάσεων.
"Δεν χάνουμε την ελπίδα μας, απλά είναι ένας αγώνας δρόμου" είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου και παραδέχτηκε ότι είμαστε όλοι κουρασμένοι, αλλά πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να νικήσουμε την κούρασή μας, όπως είπε.
Δυσοίωνες προβλέψεις για τους θανάτους τις επόμενες εβδομάδες
"Οι αυξημένες εισαγωγές με νόσο COVID-19, δυστυχώς, θα οδηγήσουν σε αύξηση των θανάτων εντός των επόμενων εβδομάδων" ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.
"Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα συνέχισε να αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια, πλησιάζοντας στα επίπεδα του Νοεμβρίου" ανάφερε ο κ. Μαγιορκίνης.
Και συνέχισε: "Συγχρόνως αυξήθηκε η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας επιβαρύνθηκαν την τελευταία εβδομάδα σε ποσοστό περίπου 15%, ενώ ο αριθμός νέων εισαγωγών με νόσο COVID-19 αυξήθηκε σημαντικά στο επίπεδο των 400 ανά ημέρα". "Οι αυξημένες εισαγωγές, δυστυχώς, θα οδηγήσουν σε αύξηση των θανάτων εντός των επόμενων εβδομάδων" συμπλήρωσε ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ.
Ο κ. Μαγιορκίνης παρατήρησε ότι το τρίτο κύμα είναι βραδύτερο από το δεύτερο, αλλά η κόπωση του πληθυσμού είναι φανερή και από αυτό, όπως είπε, θα κριθούν όλα. Επισήμανε πως κάθε μακροχρόνια πρόβλεψη είναι δύσκολη και συμπλήρωσε ότι υπάρχει μία αρχική εκτίμηση για σταθεροποίηση της κατάστασης, αλλά αυτό θα το γνωρίζουμε από το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Όπως είπε, την πανδημία στη χώρα μας εξακολουθούν να «οδηγούν» ηλικίες 40 έως 65 ετών, ενώ είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι όσοι νοσούν και νοσηλεύεται στο νοσοκομεία άνω των 65 ετών είναι λιγότεροι και υπάρχει βελτίωση της εικόνας σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.
"Καλύτερη η πρόβλεψη εξέλιξης για τη Θεσσαλονίκη"
"Στην Αττική, η επιδημία συνέχισε να αυξάνεται αν και με βραδύτερο ρυθμό από την προηγούμενη εβδομάδα. Στη Θεσσαλονίκη, ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων έχει πλησιάσει τον αριθμό που παρατηρήθηκε στα τέλη Οκτωβρίου. Η πρόβλεψη για τη Θεσσαλονίκη παραμένει, σε αυτή τη φάση, καλύτερη από την πρόβλεψη εξέλιξης στην Αττική" τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.
"Η κατάσταση είναι εξαιρετικά εύθραυστη" ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τήρηση των μέτρων προστασίας και στη μείωση των επαφών μας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην καθημερινότητά μας
Χαρδαλιάς: Τα δεδομένα απαιτούν εγρήγορση και μεγάλη προσοχή
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς επισήμανε ότι η πανδημία εξακολουθεί, να βρίσκεται σε έξαρση στη χώρα μας, γεγονός που οφείλεται κυρίως στις μεταλλάξεις, οι οποίες ευνοούν και επιταχύνουν τη μετάδοση του ιού. Η κατάσταση αυτή, όπως τόνισε, έχει ως αποτέλεσμα, «να απαιτείται να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και να είμαστε ακόμα πιο συνεπείς στην τήρηση των μέτρων, σε μία στιγμή που είναι κατανοητό να αισθανόμαστε κόπωση και να αδημονούμε για τη σταδιακή άρση των περιορισμών».
«Καταλαβαίνουμε την πίεση που έχει προκαλέσει αυτή η πρωτόγνωρη παγκόσμια υγειονομική συγκυρία, η νέα δύσκολη καθημερινότητα που έχουμε χτίσει και μας κρατά μακριά από αγαπημένα πρόσωπα και συνήθειες. Τα δεδομένα, όμως, απαιτούν εγρήγορση και απαιτούν μεγάλη προσοχή», σημείωσε.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η γραμμή του τερματισμού, το τέλος της πανδημίας είναι πλέον ορατό και η εθνική εκστρατεία εμβολιασμού βρίσκεται σε εξέλιξη. «Και κάθε μέρα, κάθε εμβόλιο μας φέρνει πιο κοντά στο τέλος της περιπέτειας. Στη σταδιακή επιστροφή σε μια καθημερινότητα χωρίς πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, που με τόση ανυπομονησία περιμένουμε όλοι. Μέχρι, όμως, να διανύσουμε και το τελευταίο μέτρο της διαδρομής, μέχρι τα εμβόλια να μας προσφέρουν την απαραίτητη ανοσία, παραμένουμε προσεκτικοί. Συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη απέναντι στον αόρατο εχθρό, με ένα και μόνο στόχο: να παραμείνουμε όλοι ασφαλείς. Ώστε μετά το τέλος της πανδημίας, να μπορέσουμε να απολαύσουμε και πάλι τις αγαπημένες συνήθειες που θυσιάσαμε όλους αυτούς τους μήνες, παρέα όμως με τα αγαπημένα μας πρόσωπα», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.
Ερωτηθείς για την ανακοίνωση της έναρξης της τουριστικής περιόδου ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι σε σχέση με το θέμα της τουριστικής περιόδου η στρατηγική τους είναι πολύ συγκεκριμένη. «Μέχρι το τέλος Απριλίου όλοι οι άνω των 60 και όλες οι ευπαθείς ομάδες θα έχουν εμβολιαστεί και θεωρούμε ότι όλα θα λειτουργήσουν βάση του σχεδίου και 14 Μαΐου με ασφάλεια θα μπορέσουμε να κάνουμε την εκκίνηση της τουριστικής μας περιόδου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή
Παραμένουν σε υψηλά επίπεδα τα ημερήσια κρούσματα, ενώ περαιτέρω αύξηση παρουσίασε ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών με κορονοϊό στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Παρασκευής.
Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 2.405 νέες μολύνσεις (2.570 χθες). Διενεργήθηκαν 47.557 τεστ ανίχνευσης κορονοϊού, εκ των οποίων τα 17.733 ήταν μοριακά και τα 29.824 rapid.
Σε μία ημέρα, ακόμη 49 συνάνθρωποί μας κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από την έναρξη της πανδημίας σε 6.986.
Αυτή τη στιγμή, 521 ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, δηλαδή 15 περισσότεροι σε σύγκριση με χθες.
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.405, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 217.018 (ημερήσια μεταβολή +1.1%), εκ των οποίων 51.6% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 59 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.881 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 49, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.986 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 521 (67.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 83.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.472 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 464 (ημερήσια μεταβολή -7.39%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 417 ασθενείς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου