Eνδεικτικό της εκρηκτικής κατάστασης είναι το γεγονός ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι
απαγόρευσε την εξαγωγή 250.000 δόσεων εμβολίου της AstraZeneca στην Αυστραλία. Φωτ. EPA / FILIPPO ATTILIΤου Πέτρου Παπακωνσταντίνου
Η απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να απαγορεύσει την εξαγωγή 250.000 δόσεων εμβολίου της AstraZeneca στην Αυστραλία, επικαλούμενη καθυστέρηση στις υπεσχημένες παραδόσεις της αγγλοσουηδικής πολυεθνικής, αποτέλεσε σημείο καμπής για το σύνολο της Ε.Ε. Μια παρόμοια κίνηση «εμβολιαστικού εθνικισμού» δεν θα προκαλούσε έκπληξη αν πρωθυπουργός της Ιταλίας ήταν ο ηγέτης της ξενοφοβικής Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι. Οταν όμως αυτή η απόφαση υπογράφεται από τον κοσμοπολίτη τέως πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και καλύπτεται πλήρως από την Κομισιόν, τότε το πρόβλημα πρέπει να είναι πολύ σοβαρότερο. Ουσιαστικά, ήταν μια κίνηση πανικού υπό το κράτος της παταγώδους αποτυχίας της Ε.Ε. στην τεράστιας υγειονομικής, οικονομικής και γεωπολιτικής σημασίας κούρσα των εμβολίων.
Ανάμεσα στους υπολογίσιμους διεθνείς παίκτες, η Ε.Ε. είναι η μόνη που δεν έχει δικό της εμβόλιο και μένει στο έλεος των ανταγωνιστών της (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία). Στους ρυθμούς εμβολιασμού, αποτελεί θλιβερό ουραγό μεταξύ των ανεπτυγμένων, αλλά και κάμποσων ενδιάμεσων χωρών. Την Παρασκευή, τα συγκριτικά στοιχεία για τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου ανά 100 άτομα του πληθυσμού είχαν ως εξής: Ισραήλ 55, Βρετανία 31, ΗΠΑ 15, Σερβία 14, Τουρκία 9, Ε.Ε. 5. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, χαρακτήρισε τις ευρωπαϊκές επιδόσεις στον εμβολιασμό «total shitshow» – σε πολύ ελεύθερη και λιγότερο σκληρή από το πρωτότυπο μετάφραση «καθολικό φιάσκο».
Η απογοητευτική καθυστέρηση στον εμβολιασμό έχει βαριές επιπτώσεις. Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. χάνουν τον αγώνα δρόμου με τις πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις, με αποτέλεσμα την περασμένη εβδομάδα να αυξηθούν κατά ένα εκατομμύριο, περίπου, τα κρούσματα, ύστερα από έξι εβδομάδες πτωτικής τάσης. Το γεγονός αυτό απομακρύνει τα σχέδια για άρση των απαγορευτικών μέτρων, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τις ευρωπαϊκές οικονομίες, που συνεχίζουν να χάνουν έδαφος έναντι των ανταγωνιστών τους. Παράλληλα, συσσωρεύει οργή σε σημαντικό μέρος των πληθυσμών που εξαντλούν τις αντοχές τους και αμφισβητούν τις στρατηγικές των εθνικών κυβερνήσεων.
Στο μεταξύ, η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στο θέμα του εμβολιασμού δίνει ολοένα και περισσότερο τη θέση της στο πνεύμα του «ο σώζων εαυτόν σωθήτω». Τρεις χώρες της Ενωσης (Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία) έχουν ήδη κλείσει μονομερείς συμφωνίες με τη Μόσχα για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, ενώ η Πολωνία στράφηκε στο κινεζικό εμβόλιο της Sinopharm. Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντερικσεν και ο Αυστριακός ομόλογός της Σεμπάστιαν Κουρτς ταξίδεψαν στην Ιερουσαλήμ για να συμφωνήσουν με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου κοινό πρόγραμμα παραγωγής εμβολίων.
Αλλά και η ίδια η Γερμανία προκάλεσε οργή σε εταίρους της, καθώς συμφώνησε παρατύπως με την Pfizer να προμηθευτεί 30 εκατομμύρια δόσεις, επιπλέον αυτών που δικαιούται από το κοινό ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Μέσα σε όλα αυτά, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) άνοιξε την τελική αξιολόγηση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, το οποίο είναι πολύ πιθανό ότι τους επόμενους μήνες θα προστεθεί στο υγειονομικό οπλοστάσιο των ευρωπαϊκών κρατών. Καλό για τους πολίτες, δηλητηριώδες για το γεωπολιτικό κύρος της Ε.Ε.
Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου