Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Μαρτίου 11, 2021

Θεόφιλος Βανδώρος: Ο αντισυμβατικός αστυνομικός στο "Τμήμα Ηθών" - Τα λάθη, τα πάθη και η μετακόμιση στην Αυστραλία


 

Σοκ έχει προκαλέσει στον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και σε φίλους και θαυμαστές η είδηση του θανάτου του Θεόφιλου Βανδώρου σε ηλικία 60 ετών.


Την είδηση του θανάτου του γνωστοποίησε ο καλός του φίλος Βασίλης: Έφυγε σήμερα απ' τη ζωή ο αδελφικός φίλος και σύντροφος Θεόφιλος Βανδώρος. RIP Θεόφιλε...".




Το γεγονός επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Σπύρος Μπιμπίλας μέσα από ανάρτησή του στο facebook.




Ήταν γιος του επίσης γνωστού ηθοποιού Νίκου Βανδώρου, ο οποίος μιλώντας το πρωί στην εκπομπή "Ευτυχείτε" αποκάλυψε ότι ο γιος του πέθανε από καρκίνο. Όπως δήλωσε: "Αρρώστησε από αυτόν τον άθλιο τον καρκίνο που πλήττει τόσο κόσμο. Αυτό είναι... Δεν βλεπόμασταν τον τελευταίο καιρό πολύ, αλλά τώρα τελευταία εκδηλώθηκε. Δεν ήταν πολύ καιρό, ήταν ακαριαίο... Πόνεσα πάρα πολύ που τον έχασα. Πάρα πολύ... Ήταν ένας έξοχος άνθρωπος, ένας πάρα πολύ καλός γιος, αυτό ήταν" είπε κλαίγοντας συντετριμμένος.


Ο Θεόφιλος Βανδώρος έγινε ευρύτερα γνωστός στο κοινό από τη σειρά του ΑΝΤ1 «Τμήμα Ηθών».

Γεννήθηκε στην Αθήνα την 1η Ιουλίου του 1960. Αρχικά πήγε σχολείο στο Ελληνο-ιταλικό Δημοτικό Casa d' Italia και στη συνέχεια στο Λεόντειο Λύκειο Πατησίων. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών, καθώς και Ψυχολογία και Κοινωνιολογία στο DEREE College.

Επί μία δεκαετία έζησε στο Παρίσι, όπου συνέχισε τις σπουδές του στην υποκριτική κάνοντας και τις πρώτες του δουλειές μαζί με τον Κορνήλιο Καστοριάδη και τον Αντρέα Βουτσινά.

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα συμμετείχε σε πολλές τηλεοπτικές σειρές όπως "Λάμψη", "Φιλοδοξίες" αλλά σε εκείνη που πραγματικά έγραψε ιστορία ήταν το "Τμήμα Ηθών". Συνεργάστηκε με γνωστούς σκηνοθέτες, μεταξύ των οποίων και οι Γ. Κορδέλλας, Μ. Μανουσάκης, κ.ά. Ο ίδιος είχε δηλώσει στο "Πρωινό" το 2016 ότι σχεδόν κινδύνευσε να ταυτιστεί με τον ρόλο του αστυνόμου που υποδυόταν.












Το "Τμήμα Ηθών" είναι μία ελληνική αστυνομική κοινωνική τηλεοπτική σειρά αυτοτελών επεισοδίων, παραγωγής 1992-1995, που δημιουργήθηκε από τον Μανούσο Μανουσάκη και προβλήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό ANT1 από τις 15 Σεπτεμβρίου του 1992 έως τις 20 Ιουνίου του 1995.

Ο κόντρα ρόλος για έναν αναρχικό

Μπορεί να υποδύθηκε με απόλυτη επιτυχία τον σκληρό αλλά και αντισυμβατικό αστυνομικό με τα μακριά μαλλιά και το σκουλαρίκι, αλλά ο ίδιος είχε δηλώσει ότι ήταν αναρχικός. Σε τηλεοπτική του εμφάνιση στο "Πυρ, Γυνή και Θάλασσα" με τη Νανά Παλαιτσάκη, είχε αναφερθεί στις πεποιθήσεις του και την αντίθεση με τον ρόλο που τον έκανε ευρύτερα γνωστό, αυτόν του αστυνομικού στο "Τμήμα Ηθών":









"Είναι ένα ψυχόδραμα για εμένα, αποτέλεσε ένα ψυχόδραμα το γεγονός ότι εγώ που είχα μία φυσική αντιπαράθεση, και σε σωματικό επίπεδο, βρέθηκα να κάνω τον αστυνομικό, λειτούργησε επάνω μου ψυχοδραματικά, σαν κάθαρση. Γιατί πολλές φορές επειδή είμαστε άνθρωποι που μας αρέσει το απόλυτο, το τραβάμε στα όριά του και μέσα σε μια διαχρονικότητα της εφηβείας μπορεί αυτό να σε φτάσει σε πολλά πράγματα. Σ' αυτήν τη δουλειά είτε είσαι αστυνομικός, είτε ηθοποιός είτε βίαιος διαδηλωτής, δεν έχεις τύψεις. Κάποια στιγμή ένιωσα τον εαυτό μου δεσμευμένο..." είπε μεταξύ άλλων ο ηθοποιός και υπογράμμισε: "Πράγματι από έναν μεγάλο αριθμό ηθοποιών ήμουν τη θέση να γνωρίζω πώς λειτουργεί η αστυνομία περισσότερο. Είχα βιώματα, άμεσα, στο πετσί μου".











Ο Θεόφιλος Βανδώρος είχε παράλληλα έντονη παρουσία και στο ελληνικό θέατρο παίζοντας αρχαίο δράμα, κλασικά αλλά και σύγχρονα έργα, μεταξύ των οποίων "Ηλέκτρα" του Σοφοκλή, "Ιφιγένεια εν Ταύροις" του Ευριπίδη, "Αντιγόνη" του Ανούιγ, "Ματωμένος Γάμος" του Λόρκα , "Ιφιγένεια εν Αυλίδι", "Ορέστεια" , και σε έργα του Ίψεν "Βρυκόλακες". Έπαιξε πάντα σε πρώτους ρόλους σε έργα του νέου ελληνικού θεάτρου όπως " Ωχ Τα Νεφρά Μου" του Μ. Τσικληρόπουλου," Λεπτή Γραμμή" του Κατσικονούρη και τώρα παίζει "Εμένα Φοβάμαι " του Γ. Βασιλειάδη στο θέατρο ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΚΥΨΕΛΗ . Επίσης σε έργα του Ξενόπουλου "Στέλλα Βιολάντη" (Χρηστάκης) κ.λπ. Σε μια δεκαοκταετή καριέρα τα έργα είναι πάρα πολλά ."Μονόπρακτα του Ιονέσκο", " Θεοφανώ" του Τερζάκη , "Σκύλλα" , Μέτρο για Μέτρο " του Σαίξπηρ, "Οι Τρεις Άγγελοι" και άλλα πολλά.







Το 2010 είχε φύγει για την Αυστραλία. Ο ίδιος σε συνέντευξή του το 2017 στο περιοδικό "ΛΟΙΠΟΝ" είχε πει ότι "έλειψα στην Αυστραλία γύρω στα 3 χρόνια, πήγα για να παντρευτώ, αλλά δεν το έκανα τελικά. Μια φορά πήγα κι εγώ να το κάνω, αλλά άμα δεν είναι να γίνει… Δεν είμαι του γάμου, ακόμα κι αυτός ο γάμος θα ήταν συμβατικός".

Παράλληλα, είχε μιλήσει για τα λάθη και τα πάθη του. "Πολλά λάθη γεμάτος, άπειρα λάθη. Όλη η ζωή ένα λάθος" είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ενώ συγκεκριμένα για τα πάθη του είχε επισημάνει: "Χιλιάδες, εκατομμύρια, τα περισσότερα από όλους. Τα πάντα, ότι μπορεί να φανταστείς, τα γνωστά, τα μη γνωστά… Τα πάθη είναι άβυσσος" ενώ διευκρινίζοντας αν μιλούσε για αλκοόλ, ουσίες και τζόγο είχε πει: "Και ποιος δεν τα έχει κάνει αυτά τα πράγματα; Με τον τζόγο, επειδή μου αρέσει, είχα την τύχη να έχω γνωρίσει καλούς χαρτοπαίκτες, τζογαδόρους και είδα πόσο εύκολο είναι να σε κοροϊδέψουν σ’ αυτό το πράγμα, σαν ταχυδακτυλουργία. Τους τα έτρωγαν τα καζίνο και η ρουλέτα και ο Nick the Greek εκεί έχασε τα λεφτά του. Έχω κάνει και τζόγο, αλλά δεν έχω χάσει από τίποτα πάντως. Ότι κι αν έχω κάνει, μπορεί να μου έχει αφήσει σημάδια, αλλά δεν έχασα… Κέρδισα... Μου αρέσει το αλκοόλ, αλλά δεν έχω πρόβλημα, πάλι είχα την τύχη να έχω φίλους που ήταν πολύ καλοί πότες, κι έχω μάθει να πίνω χωρίς πρόβλημα. Δεν ξύπνησα κανένα πρωί και να μου λείπει το μπουκάλι μου. Έχει γίνει ένα μεγάλο παραμύθι αυτό με τις ουσίες. Η μισή Ελλάδα «πίνει» και αν δεν «πίνει» τα παράνομα, «πίνει» τα νόμιμα χάπια που παίρνουν από το φαρμακείο. Είναι πολύ άσχημο πράγμα τα χάπια. Κι αυτά που παίρνουν για την κατάθλιψη να τα κόψουν και να μην τα συνδυάζουν με το ουίσκι ή το κρασί τους, γιατί κάνουν ζημιά. Πρόσφατα «έχασα» ένα φίλο με αυτόν τον τρόπο" είχε πει στο "ΛΟΙΠΟΝ".

Για τη συμμετοχή του στη "Λάμψη" είχε αποκαλύψει σχολιάζοντας το γεγονός ότι για ένα χρονικό διάστημα είχε αφήσει την υποκριτική: "Το άφησα… με αφήσανε… Δεν ήμουν ποτέ μανιώδης της τηλεόρασης. Κάποια στιγμή έκανα καθημερινό σίριαλ, έκανα Λάμψη, αλλά ήταν καθαρά για οικονομικούς λόγους. Με τον Μανούσο δεν κάναμε τη δουλειά μόνο για τα λεφτά, είχε και μεράκι. Μετά παρασύρεσαι, αυξάνεις τα έξοδά σου, αυτά είναι μέσα στη ζωή, στην ουσία όμως δεν είχα κανένα λόγο να πάω να ζητήσω δουλειά σ’ ένα σίριαλ που δεν μου άρεσε. Έλειψα κιόλας στο εξωτερικό, είχα φύγει στην Αυστραλία, έχω κάνει την προσωπική μου ζωή".

Ο Θεόφιλος Βανδώρος ήταν και ροκάς. Έπαιζε κιθάρα και μπάσο, ενώ είχε συγκρότημα και έπαιζε μουσική σε μπαράκια της Αθήνας πριν από κάποια χρόνια.

Το 2018 είχε υποβληθεί σε επέμβαση στο στομάχι. Ο πατέρας του Νίκος Βανδώρος είχε δηλώσει στην Espresso τότε: "Μου είπαν ότι έκανε μια επέμβαση στο στομάχι και ότι όλα προκλήθηκαν από το κάπνισμα. Κοντά του είναι συνεχώς η κόρη μου, όμως ανησυχώ πολύ", Ο ίδιος είχε ανεβάσει δύο φωτογραφίες μέσα από το νοσοκομείο γράφοντας στη λεζάντα: "Ακόμα και μέσα από το νοσοκομείο μια ματιά υψώνεται στον ουρανό κι ανακαλύπτει μια Σελήνη... Αισθησιακή μέσα στου Νέφους την αγκαλιά...".






Η Καίτη Φίνου αποχαιρέτησε τον καλό της φίλο και συνάδελφο με ανάρτηση στο Twitter: "Πρώτη συνεργασία μας το 2009 "Ωχ τα νεφρά μου" Και μετά στην τελευταία παράσταση που συμμετείχες "δεν είναι αυτό που νομίζεις" Ταπεινός, αξιοπρεπής, με παιδεία από το σπίτι του, μορφωμένος, ταλαντούχος... Καλό ταξίδι Θεόφιλε Βανδώρε.........".















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου