Σε νέα παράταση στο lockdown στην Αττική οδηγούν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Η
διατήρηση του αριθμού των κρουσμάτων σε υψηλά επίπεδα και η ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία δεν αφήνουν περιθώρια για ξεκλείδωμα της οικονομικής δραστηριότητας.Κυβέρνηση και ειδικοί παρακολουθούν την εξέλιξη της πανδημίας, με την Αττική να παραμένει η βασική εστία προβληματισμού, ενώ κι άλλες περιοχές της χώρας οι μολύνσεις είναι στα ύψη.
Υπό αυτές τις συνθήκες, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τον χρόνο και τον τρόπο επανεκκίνησης της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας αναπροσαρμόζονται.
Το παραπάνω επιβεβαίωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, δηλώνοντας: «Φοβάμαι ότι αυτή τη στιγμή η συζήτηση για οποιοδήποτε άνοιγμα μέσα στον Μάρτιο δεν είναι της παρούσης». Παράλληλα η κ. Πελώνη ξεκαθάρισε ότι το άνοιγμα των δραστηριοτήτων «θα εξαρτηθεί από την πορεία των κρουσμάτων». «Δώσαμε έναν οδικό χάρτη για το ποια είναι η επόμενη μέρα όταν μπορέσουμε να μειώσουμε το επιδημιολογικό φορτίο, χωρίς συγκεκριμένες ημερομηνίες για τα πάντα είναι υπό την αίρεση της εξέλιξης της πανδημίας», συνέχισε.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, έδειξε πως πάει πίσω η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, επισημαίνοντας: Αν η πανδημία καλπάζει, το άνοιγμα της αγοράς αναβάλλεται». Ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι το άνοιγμα της αγοράς θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας.
Αλλά και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, απέφυγε να δώσει κάποιο χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα της αγοράς σημειώνοντας ότι αυτό θα το αποφασίσει η Επιτροπή των Ειδικών.
Την ίδια στιγμή ανήσυχοι εμφανίζονται οι επιστήμονες για την εξέλιξη της πανδημίας τις επόμενες εβδομάδες, εκφράζοντας επιφυλάξεις για το άνοιγμα δραστηριοτήτων.
«Δεν ξέρω τι να σας πω, τώρα είναι η ώρα που όλοι θα πρέπει να συνδράμουμε στο να αντιμετωπίσουμε και να παρέχουμε υγεία στους πολίτες. Το πότε θα κάνουμε το επόμενο βήμα θα το πούμε λίγο αργότερα », δήλωσε φανερά προβληματισμένος ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.
Και ο ο Μανώλης Δερμιτζάκης δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα πως «Με 3.200 κρούσματα κανείς δεν σκέφτεται να ανοίξουμε πράγματα». Ωστόσο, ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Γενεύης αναγνώρισε ότι «χρειαζόμαστε μια αποσυμπίεση» και προτείνε την προσαρμογή μέτρων από άλλες χώρες στα δεδομένα της Ελλάδας.
Σε αυξητική πορεία ενδέχεται να παραμένει ο δείκτης θετικότητας του κορονοϊού και μετά την καθαρά Δευτέρα, εκτιμά ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Γι αυτό το λόγο σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη δε μπορεί ακόμα να υπάρξει κανένα σενάριο και ημερομηνία χαλαρώματος του lockdown.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου