Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Μαΐου 12, 2021

Έντομα στο πιάτο μας; Απόφαση σταθμός της Ε.Ε

 

Σε μία απόφαση ορόσημο η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε πριν από λίγες ημέρες το «πράσινο φως» για την κατανάλωση…εντόμων, ανοίγοντας το δρόμο όχι μόνο για νέες γαστριμαργικές εμπειρίες αλλά και για την διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας στο μέλλον

Tα έντομα αποτελούν μια πηγή πρωτεΐνης πιο φιλική προς το περιβάλλον, διευκολύνουν τη μετάβαση σε πιο υγιεινές δίαιτες και θα μπορούσαν να λύσουν το διατροφικό πρόβλημα εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον πλανήτη.

Στο πλαίσιο αυτό, στις 3 Μαϊου, η Μόνιμη Επιτροπή Φυτών, Ζώων, Τροφών και Ζωοτροφών (scoPAFF) η οποία απαρτίζεται από εκπροσώπους των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε εξέδωσε ευνοΐκή γνωμάτευση για να κυκλοφορήσουν στην αγορά της ΕΕ τα αποξηραμένα κίτρινα σκουλήκια ως...νέο τρόφιμο.



Το πρωτοφανές αυτό γαστριμαργικό προϊόν για τις συνήθειες των Ευρωπαίων (προνύμφες του σκαθαριού Tenebrio molitor) μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτούσιο, αποξηραμένο, στη μορφή σνακ ή ακόμα και ως συστατικό, σε διάφορα τρόφιμα, όπως για την παρασκευή μπισκότων!Γαστριμαργικό φεστιβάλ στην Αμβέρσα προσφέρει τη νέα...λιχουδιάΑ.Ρ


Μετά την έγκριση από τα κράτη-μέλη, τις ερχόμενες εβδομάδες αναμένεται να εκδοθεί και ο σχετικός κανονισμός που θα εγκρίνει και επίσημα αυτό το έντομο ως τρόφιμο.

Το συγκεκριμένο είδος εντόμου , σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελείται κυρίως από πρωτεΐνες, λίπη και ίνες, ειναι απολυτα κατάλληλο προς βρώση από τους ανθρώπους, κυρίως σε αποξηραμένη μορφή
και λέγεται...ότι έχει γεύση φιστικιού.
 


Στοίχημα για τους εκτροφείς εντόμων -που έχουν μπει εδώ και καιρό στην παραγωγή τους- είναι να αναπτύξουν προϊόντα κατάλληλα για τον καταναλωτή. Για παράδειγμα, στο άμεσο μέλλον μπορεί να δούμε στα σούπερ-μάρκετ αλεύρι, ζυμαρικά ακόμη και... μπριζόλες από έντομα!

Όπως γράφει χαρακτηριστικά το Bloomberg στο σχετικό άρθρο «τα βατραχοπόδαρα τυλιγμένα σε αλεύρι σκουληκιού θα μπορούσε να είναι η επόμενη γαστρονομική απόλαυση για την ευρωπαϊκή υψηλή γαστρονομία».
Καλλιέργεια εντόμων, μία επικερδής και φιλική προς το περιβάλλον βιομηχανία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου