Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουνίου 11, 2021

Η γεωγραφία της Αρχαίας Αγοράς της Κω


Θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες αγορές του αρχαίου κόσμου.Η αρχαία Αγορά της Κω είναι

ιωνικού τύπου.


Οι Ιταλοί την λέγανε Piccola Roma, δεν είχαν άδικο καθώς η αρχαιολογική ζώνη που βλέπουμε σήμερα είναι μόνο ένα μικρό μέρος από την αρχαία αγορά του 4ου αιώνα π.Χ.Πλήγηκε από τους ισχυρότατους σεισμούς του 199/198 π.Χ,1ου αιώνα π.χ,139μ.Χ, 334μ.Χ, 469μ.Χ και 554 μ.Χ πριν οριστικά χαθεί.

Πάνω της τον 14-15ο αιώνα χτίστηκε η Χώρα και το μεσαιωνικό τείχος τα οποία με την σειρά τους βρέθηκαν αντιμέτωπα με τον μέγιστο του 1493μ.Χ.Ο χώρος ανασκάφηκε από Ιταλούς αρχαιολόγους L. Laurenzi και L.Morricone, αρχικά τη δεκαετία του 1920 και αργότερα μετά τον Μεγάλο Σεισμό του 1933.

 Μόλις ολοκληρώθηκαν οι ανασκαφές, ακολούθησαν αναστηλωτικές εργασίες.Μετά από τον B ́ Παγκόσμιο Πόλεμο η ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία και ξένες σχολές διεξήγαγαν συμπληρωματικές έρευνες. Σύμφωνα με το Google Earth Pro έχει περίμετρο 800,97μ. και εμβαδόν 35.614 τετρ.μετρ.

1.ΔΕΝΔΡΟΧΡΟΝΟΛΟΓΗΣΗ ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΥ;



Δαχτυλίδια δέντρου στο παρκάκι του Αρρεναγωγείου, μπροστά από την Παναγιά Γοργοπηγή αποκαλύπτουν δραματικές κλιματικές ιστορίες του παρελθόντος στο νησί της Κω. Πως από περίπου μία δεκαετία, από το 1955, με βροχερές χρονιές έχουμε περάσει σε έντονες ξηρές περιόδους που διαρκούν έως τις μέρες μας.




Γεωδίφης, Ιούνιος 2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου