Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Τέμπη: Αφιέρωμα στο Καλλιμάρμαρο – To live streaming της εκδήλω

Τέμπη: Αφιέρωμα στο Καλλιμάρμαρο – To live streaming της εκδήλω
Τέμπη: Αφιέρωμα στο Καλλιμάρμαρο – To live streaming της εκδήλω

Ιουλίου 12, 2021

Βόρειο Αιγαίο: Ένας ολόκληρος κόσμος σε δέκα νησιά

Δεν έχουν σημασία τα τετραγωνικά τους χιλιόμετρα, με έναν μαγικό τρόπο τα νησιά, σε αυτή τη γωνιά του Αιγαίου, έχουν χωρέσει τα πάντα!Καλλιστώ Γούναρη


Όλα όσα συνθέτουν και προσδιορίζουν ένα μέρος, στα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, διαφοροποιούνται κάθε φορά που αλλάζετε λιμάνι. Παρόλα αυτά, όμως, τα 10 νησιά, το καθένα με τη δική του ισχυρή ταυτότητα δημιουργούν μια νοητή συνοχή. Εκείνη ακριβώς που ζητά ο ψαγμένος ταξιδιώτης. Από υγρότοπους και εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς, σε θαυμαστούς μεσαιωνικούς οικισμούς και σημαντικά μνημεία UNESCO, από το ξέφρενο πάρτυ στο απόλυτο ζεν, άλλοτε τόποι εξορίας και άλλοτε πατρίδες εφοπλιστών. Σε αυτό το κομμάτι του Αιγαίου υπάρχουν περισσότερα από όσα ζητάτε.
Λέσβος






Η Λέσβος, η «πλατανόφυλλη» του Ελύτη, είναι ένας προορισμός ιδιαίτερος και ανοιχτός, που όμως θα χρειαστεί να τον ξεκλειδώσεις. Από την πανέμορφη πρωτεύουσά του, τη Μυτιλήνη με την εκκλησία του Άγιου Θεράποντα να ξεπροβάλει πάνω από όλες τις στέγες και να είναι το τοπόσημο που βλέπεις από μακριά, μέχρι το μεθυσμένο από γλυκάνισο Πλωμάρι, και από τον γραφικό ορεινό οικισμό της Αγιάσου, μέχρι τον πολυφωτογραφημένο Μόλυβο και την Πέτρα, η Λέσβος, της Σαπφούς, του Μυριβήλη και της λυρικής ποίησης, γοητεύει για πάντα και τον πιο δύσκολο ταξιδιώτη.

Με ισχυρό τοπικό χρώμα, με παραλίες αγαπημένες, όπως η Ερεσός και η Άναξος, τα Βατερά, και ο Άγιος Ισίδωρος, ο επισκέπτης θα απολαύσει αξέχαστες στιγμές ηρεμίας και αναψυχής. Και μη ξεχνάμε τα χιτ της φύσης, όπως το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου στην περιοχή του Σιγρίου και τους υγρότοπους της Καλλονής. Αν αυτά δεν είναι λόγοι να αγαπήσεις έναν τόπο… τι είναι;
Λήμνος






Ένα νησί μυθικό, με ήπιο ανάγλυφο και ένα μυστηριακό παρελθόν καθώς τα Καβείρια Μυστήρια, πριν από αιώνες, ενέγραψαν στο ατμοσφαιρικό του DNA. Το ιδιαίτερο υπέδαφος της Λήμνου, με τις ηφαιστειακές απολήξεις, προσφέρει στον ταξιδιώτη ένα σκηνικό έξω από τα συνηθισμένα.

Η καρδιά της ζωής χτυπάει στη Μύρινα, κάτω από τα νεοκλασικά αρχοντικά στον Ρωμαίικο Γιαλό και το φράγκικο κάστρο, που πραγματικά αξίζει μία επίσκεψη και αν είστε τυχεροί, θα δείτε τα διάσημα ελάφια του. Τη γνώση… συμπληρώνει το αρχαιολογικό μουσείο Μύρινας και μια βόλτα στην αγορά της.

Η ντόπια κουζίνα, που συνοδεύεται από εκλεκτό οίνο που μεγαλώνει στο σχεδόν άνυδρο ηφαιστειογενές έδαφός της, είναι στα must.





Πάρα τη μικρή της έκταση, η Λήμνος έχει μεγάλη ατζέντα. Στις χρυσές αμμουδιές της, με τη χαρακτηριστική παχιά άμμο, είναι αμέτρητες οι απάνεμες παραλίες αλλά και εκείνες με αέρηδες που φέρνουν σήμερα τους surfers μέχρι το Κέρος.

Με 100 παραλίες, άλλες οργανωμένες και άλλες σαν απείραχτες Εδέμ, οι επιλογές είναι αμέτρητες. Στον δρόμο για την αναζήτηση της πιο αγαπημένης, συναντώνται καταρράκτες, πέτρινοι μύλοι, αρχαίες πολιτείες όπως εκείνη της Πολιόχνης, μυστηριακοί τόποι όπως το Ιερό των Καβείρων, εκκλησίες σφηνωμένες στο βράχο, όπως αυτή της Παναγίας της Κακαβιώτισσας.

Στη ανατολική πλευρά του νησιού βρίσκονται οι σημαντικοί υγρότοποι Αλυκή και Χορταρολίμνη, οι οποιοι φιλοξενουν έναν μεγάλο αριθμό από σπάνια και απειλούμενα ειδη ορνιθοπανίδας. Βρείτε το απολιθωμένο δάσος στο Μούδρο. Κολυμπήστε στο εξωτικό Κέρος, στον Άγιο Παύλο, στην παραλία του Θάνου και στο Πλατύ.

Αφεθείτε στην κρυστάλλινη ομορφιά στο Καβείριο. Βουτήξτε στην Πούντα και νιώστε σαν πρωτόπλαστοι στην Παρανησιά.
Άη Στράτης






Αυτό το μικρό νησί δίπλα στη Λήμνο, ο Άγιος Ευστράτιος, που όποιοι και όσοι το αγαπούν το λένε Αη Στράτη, έχει πολύ περισσότερο ενδιαφέρον από όσο υπόσχονται τα μικρά, τα λίγα τετραγωνικά χιλιόμετρα επιφάνειας που έχει. Με ιδιαίτερο φυσικό τοπίο, και τον μοναδικό οικισμό του νησιού των 200 κατοίκων, ο τόπος αυτός θα σας κάνει να υποκλιθείτε στο ανυπότακτο πνεύμα του. Οι παλιοί, λένε ότι είναι σχεδόν απαράλλακτο τα τελευταία 30 χρόνια. Πιο πριν, υπήρχε η πραγματικότητα της εξορίας, και μας τη μεταφέρει το Μουσείο της Δημοκρατίας. Ζεν ταξιδιώτες και «εποχικοί» παλλινοστούντες, είναι οι πιστοί παραθεριστές του. Ανεβείτε στον αναστηλωμένο παλιό οικισμό με τα δίπατα αρχοντικά παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Με ένα καΐκι, κάντε το γύρο του νησιού και σταματήστε σε παραλίες μη προσβάσιμες από την ξηρά, στην Τρυπητή στον Άγιο Δημήτρη, στο Λιδαριό. Περάστε από το συγκλονιστικό τοπίο των θαλάσσιων σπηλιών και το παράκτιο ανάγλυφο και έχετε τα μάτια σας ανοιχτά μήπως δείτε κάποια φώκια μονάχους-μονάχους. Επιδοθείτε σε υποβρύχιο ψάρεμα, αν και το φρέσκο ψάρι σε καλή τιμή, εδώ, δε θα σας λείψει, και καταλήξτε στην ηφαιστειογενή παραλία – είναι και η πιο… κοσμική. Αναζητείστε και το υπαίθριο αμφιθέατρο.
Χίος






Από τα Μαύρα Βόλια μέχρι το γενοβέζικο κάστρο, που κατοικείται αδιάλειπτα από τη μέρα της κατασκευής του, η Χίος μοσχοβολάει μαστίχα.

Αρχιτεκτονικά στοιχεία της Βενετίας, της Γένοβας, των Οθωμανών, των Φράγκων, από το Βυζάντιο και τον Μεσαίωνα, όλα αποτυπωμένα εύγλωττα, καταφέρνουν και συνυπάρχουν αρμονικά με έναν περίεργο τρόπο.

Είναι αναρίθμητα τα αξιοθέατα που έχει τούτο το νησί, και θα σας κρατήσουν περισσότερο από ό,τι είχατε υπολογίσει. Ιστορία και φύση εδώ έχουν κάνει καλή δουλειά.

Από τα 24 Μαστιχοχώρια και τον Κάμπο με τα μοναδικά αρχοντικά, που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στην Ελλάδα, διαλέξτε το αγαπημένο σας ξεκινώντας από το Πυργί και φτάνοντας στους απέραντους πορτοκαλαιώνες του Κάμπου.






Τουλάχιστον δέκα μουσειακοί χώροι και μία πλούσια πολιτιστική ατζέντα θα σας υπογραμμίσουν το χιώτικο ταπεραμέντο, το οποίο θα το πιστοποιήσει το βράδυ στην Απλωταριά το χιώτικο μπουζούκι. Χαθείτε στη φύση. Στην μαγευτική ενδοχώρα.

Διαλέξτε μία από τις σχεδόν 90 παραλίες της ακτογραμμής. Κατεβείτε στο σπήλαιο των Ολύμπων. Βουτήξτε σε εντυπωσιακούς όρμους και σε μαύρες αμμουδιές. Το ηφαιστειογενές υπέδαφος δημιουργεί ένα φοβερό σκηνικό.

Μη φύγετε χωρίς να γευτείτε τα ξακουστά τοπικά της προϊόντα, τη σούμα, το φημισμένο οίνο, ακόμα και τα γλυκά του κουταλιού, περγαμόντο ή βύσσινο, στα μικρά της καφενεδάκια.
Οινούσσες






Οι όμορφες Οινούσσες, περίπου 45 λεπτά από τη Χίο με το καράβι της γραμμής, είναι μια αγκαλιά που μετρά συνολικά έντεκα κουκίδες λουσμένες στο φως του Αιγαίου.

Το ξεχωριστό αυτό νησιωτικό σύμπλεγμα, που λένε ότι πήρε το όνομά του από τον οίνο του, ξακουστός κατά την αρχαιότητα, έχει μια πλούσια ιστορία, την οποία διηγείται το Μουσείο Ναυτιλίας, όχι μακριά από τον must-see ναό του Αγίου Νικολάου.

Η μικρή πρωτεύουσα έχει μία γλυκιά γραφικότητα και αντανακλάται σε αρχοντόσπιτα, δίπατα με περιποιημένες αυλές, που άφησαν οι μερακλήδες κάτοικοι πριν φύγουν για να εργαστούν στη ναυτιλία. Σήμερα, κάποιοι από αυτούς είναι εφοπλιστές.

Μεταμορφωθείτε σε… γοργόνες, όπως το άγαλμα σύμβολο του νησιού και τραβήξτε για παραλίες με κρυστάλλινα νερά, μακριά από την πολυκοσμία.

Και βουτήξτε στο Ζεπάγο, στο Κάστρο, στο Τζελέπη ξεκινήστε ένα παραλιακό σαφάρι και το βράδυ στον οικισμό των Οινουσσών, για να δείτε την βραδινή βερσιόν της γραφικότητάς του.
Ψαρά






Το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό, στο άκουσμα των Ψαρών είναι ο στίχος του Σολωμού «στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη», όχι τυχαία αφού έχει σημαδέψει την ιστορία αυτού του τόπου.

Απέναντι από το χαρακτηριστικό ύψωμα της Μαύρης Ράχης που -αν δεν το ξέρατε- έχει πραγματική υπόσταση, σήμερα είναι ένας υπέροχος φιλήσυχος οικισμός, που είναι και ο μοναδικός του νησιού.

Στην Ηρωική Νήσο Ψαρών – όπως είναι η διοικητική της ονομασία- υπάρχουν ακόμα κάποια μνημεία του παρελθόντος. Ανάμεσά τους, βυζαντινοί ναοί και το μη επισκέψιμο σπίτι του μπουρλοτιέρη Κανάρη.

Τα υπόλοιπα είναι στην ατμόσφαιρα. Σήμερα τα Ψαρά, με χαμηλό προφίλ, φημίζονται για την αδάμαστη αιγαιοπελαγίτικη φύση τους και για τις συγκινήσεις γαλήνης που προσφέρουν στους ψαγμένους ταξιδιώτες.

Στις παραλίες του νησιού, ακόμα και στις οργανωμένες, θα βρείτε την ηρεμία που αναζητάτε. Στη Λάκκα, στο Αρχοντίκι, στη Λήμνο, στο Φτελιό, στην Αγία Κυριακή, άλλες αμμώδεις, άλλες βοτσαλωτες.

Οι απαραίτητες δόσεις αδρεναλίνης παρέχονται στο τοπικό πρωτάθλημα beach volley. Στα ταβερνάκια συνδυάζουν τα φρέσκα θαλασσινά, με την τοπική μυζήθρα και τα μπουρέκια.

Αλλά να ξέρετε ότι, τα Ψαρά για τους λάτρεις του υποβρύχιου ψαρέματος, είναι ένας μικρός παράδεισος. Από τα σκαλιά της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, χτισμένη από το 1793, απολαύστε απρόσκοπτη θέα στα Aντίψαρα.

Ύστερα κατεβείτε στο λιμανάκι και πιάστε κουβέντα με τους ντόπιους για τις άγνωστες πτυχές του ταπεινού αυτού τόπου.
Σάμος






Ανάμεσα στα δύο λιμάνια, το αμφιθεατρικό πανέμορφο Βαθύ που είναι και η πρωτεύουσα του νησιού και το Καρλόβασι στο δυτικό άκρο του νησιού, από εκεί που περνάει το πλοίο της γραμμής, μεσολαβεί μια καταπράσινη ακτογραμμή.

Το Καρλόβασι γεμάτο με υπέροχα νεοκλασικά κτήρια και εντυπωσιακούς ναούς μαρτυρούν την παλιά ευρωστία του τόπου. Πιο κάτω, τα κουφάρια των βυρσοδεψίων, που κάποτε προμήθευαν με δέρματα τις καλύτερες αγορές της Ευρώπης, είναι ένας νοσταλγικός περίπατος.

Ανεβείτε στους δροσερούς Μανωλάτες, το γραφικό ορεινό χωριό χωμένο στο πράσινο και απολαύστε την βόλτα σας στα πλακόστρωτα σοκάκια και τα παραδοσιακά εργαστήρια λαϊκής τέχνης.

Επισκεφθείτε το Κοκκάρι, από τους ομορφότερους προορισμός στη Σάμο με χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο και κολυμπήστε στις υπέροχες παραλίες Λεμονάκια & Τσαμαδού.






Περάστε από το κοσμοπολίτικο Πυθαγόρειο, χτισμένο πάνω στην Αρχαία πόλη της Σάμου. Η αρχαιολογική, πολιτισμική και ιστορική του σημασία είναι αναγνωρισμένη παγκόσμια, αφού από την UNESCO έχει ανακηρυχθεί ως ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ.

Στο λιμάνι δεσπόζει το άγαλμα του Φιλοσόφου και Μαθηματικού Πυθαγόρα.

Επισκεφθείτε το Ευπαλίνειο όρυγμα, ένα από τα σπουδαιότερα τεχνικά επιτεύγματα του 6ου αιώνα π.Χ. και το ιερό της Ήρας.

Δοκιμάστε το φημισμένο και πολυβραβευμένο Σαμιώτικο κρασί και τα ντόπια αποστάγματα, φάτε άφθονο ψάρι, τους περίφημους ρεβυθοκεφτέδες και στο τέλος μέλι, πολύ μέλι
Ικαρία






Το νησί των φιλόξενων αιωνόβιων ανυπότακτων κατοίκων, των αξημέρωτων πανηγυριών, της θερινής ραστώνης, των σέρφερ και του ιδεαλιστή ταξιδευτή Ικαρου, η «Νικαριά» φιγουράρει στα trends τα τελευταία χρόνια.

Όλα τα έχει το επίμηκες σχήμα της, άγρια ομορφιά, πανέμορφες παραλίες, γραφικούς οικισμούς, ραδιούχες ιαματικές πηγές.

Αιώνιο δίλημμα τα δύο λιμάνια της, από τη μία ο Εύδηλος κι από την άλλη ο Άγιος Κήρυκος με το αεροδρόμιο πολύ κοντά στον οικισμό του Φάρου.






Πόλος έλξης του εναλλακτικού νεαρόκοσμου ο Αρμενιστής, το Γιαλισκάρι, οι Ράχες και φυσικά ο Νας, με τον γλυκό όρμο κάτω από τα ερείπια του αρχαίου ναού, αφιερωμένο στην Ταυροπόλο Αρτέμιδα και πάνω από το φαράγγι της Χάλαρης. Ανεβείτε στη Λαγκάδα τον Δεκαπενταύγουστο για το διάσημο πανηγύρι, χορέψτε στους ρυθμούς του ικαριώτικου και μεθύστε με τον «πράμνειο» οίνο. Κολυμπήστε στο Παρθένι, στο Λιβάδι, στη Μεσακτή και ύστερα κάντε τον γύρο των Ραχών, μέσα από ένα εύκολο μονοπάτι 25 χιλιομέτρων κι αν κουραστείτε, να θυμάστε ότι υπάρχει ένας άγραφος θεσμός μεταξύ των φιλικών κατοίκων, και θα σας μεταφέρουν κάπου, αρκεί να το ζητήσετε.
Φούρνοι Κορσεών και Θύμαινα






Από τα καφενεδάκια και τις ταβέρνες στο λιμάνι των Φούρνων, αν κοιτάξεις απέναντι δεν βλέπεις ορίζοντα αλλά τη Θύμαινα, ένα μικρό νησάκι με 50 ηρωικούς κατοίκους.

Μία σπάνια θέα. Η παραλία της Κεραμιδούς απέχει ένα τέταρτο με το καΐκι. Από τον εξώστη του ΄Αη Γιώργη, ανάμεσα στα θυμάρια και τις πλάκες, ωστόσο, μπορείς να δεις πάνω από την κορυφή της Θύμαινας και όλο το χωριό των Φούρνων στα πόδια σου.

Το «σοκάκι», όπως λέγεται ο κεντρικός δρόμος που ανεβαίνει από τη θάλασσα, τελειώνει σε μια γραφικότατη δροσερή πλατεία.

Πάρτε το δρόμο προς το καρνάγιο για την παραλία της Ψιλής Άμμου, και αν έχετε κουράγιο συνεχίστε για να βρείτε την παραλία του Καλάμου, αλλιώς πάρτε το καλντερίμι που πάει προς τους μύλους και το Καμπί και κοιτάξτε την θέα στο απέραντο διακρίνεται η Πάτμος και ο ορεινός όγκος της Σάμου.

Κάτω από τους αθανάτους και τις φραγκοσυκιές, είναι η μόνη καλά οργανωμένη παραλία του νησιού. Η Βιτσιλιά, ο Άη Γιάννης, η Βλυχάδα, το Πετροκοπιό, έχουν φυσική σκιά.

Στη Χρυσομηλιά να πάτε, για την πιο νόστιμη κακαβιά κατευθείαν από τα δίχτυα των ψαράδων, το βράδυ ψητό καλαμαράκι και αστακομακαρονάδα στα ταβερνάκια του νησιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου