Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 12, 2021

Η ΣΟΦΊΑ ΤΟΥ ΘΑΛΉ ΚΑΙ Ο ΚΑΥΓΆΣ ΤΩΝ ΚΏΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΙΛΉΣΙΟΥΣ!

 



Στην αρχαϊκή περίοδο, η Μίλητος ήταν το κέντρο του ελληνικού πολιτισμού. Το μαργαριτάρι της Ιωνίας είχε στενές σχέσεις με την Κω.Κάποτε 3 φίλοι από τη Μίλητο συμφώνησαν με τους ψαράδες ενός καϊκιού από την Κω να αγοράσουν την ψαριά τους. Στα δίχτυα όμως πιάστηκε ένας ολόχρυσος τρίποδας που τον διεκδίκησαν με το ίδιο πάθος Μιλήσιοι και Κώοι. 

Ο καυγάς τους έφερε αντιμέτωπες τις πόλεις τους. Ζήτησαν από το Μαντείο των Δελφών να τους πει ποιος έχει το δίκιο. 

Σύμφωνα με το χρησμό, μόνο αν δοθεί στον πιο σοφό άνθρωπο θα διατηρηθεί η ειρήνη που απειλείται να χαθεί. Όταν προσέφεραν τον τρίποδα στο Θαλή, το Μιλήσιο σοφό, αυτός αρνήθηκε να τον δεχτεί και τους προέτρεψε να τον δώσουν στον Βίαντα τον Πριηνέα. 
 Ο Βίας το έστειλε στον Περίανδρο τον Κορίνθιο, αυτός στο Σόλωνα τον Αθηναίο κι αυτός στο Χίλωνα το Λακεδαιμόνιο. Ο Χίλων το έστειλε στον Πιττακό το Μυτιληναίο κι αυτός στον Κλεόβουλο το Λίνδιο κι αυτός πάλι στο Θαλή. 

Ο Θαλής ανέθεσε το κύπελλο στο ιερό του Διδυμέως Απόλλωνος στη Μίλητο με την εξής αφιέρωση:«Ο Θαλής με δωρίζει, ο καταγόμενος από το λαό του Νείλεω(άρχοντα της Μιλήτου),αφού με έλαβε δύο φορές ως αριστείο». Κατά την παράδοση οι 6 από τους 7 σοφούς αναγνώριζαν τα πρωτεία της σοφίας στο Θαλή, ο οποίος όμως ήταν τόσο μετριόφρων, ώστε έκρινε σοφότατο μόνο το θεό.

Γεωδίφης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου