Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Τέμπη: Αφιέρωμα στο Καλλιμάρμαρο – To live streaming της εκδήλω

Τέμπη: Αφιέρωμα στο Καλλιμάρμαρο – To live streaming της εκδήλω
Τέμπη: Αφιέρωμα στο Καλλιμάρμαρο – To live streaming της εκδήλω

Αυγούστου 16, 2021

Το στοιχείο 115 του περιοδικού πίνακα έχει σύνδεση με UFO;



Το στοιχείο 115 είναι ένα αίνιγμα. Προστέθηκε πρόσφατα στον περιοδικό πίνακα το 2016, ωστόσο για δεκαετίες έχει προσελκύσει επιπλέον προσοχή λόγω της υποτιθέμενης σύνδεσης με την εξωγήινη τεχνολογία και τις εξωγήινες μορφές ζωής.

Ενδιαφέρον; Πριν απαντήσουμε αν υπάρχει σύνδεση, ας μάθουμε τι είναι πραγματικά το στοιχείο 115.

"Το στοιχείο 115, ή το moscovium, είναι ένα τεχνητό, υπερ-βαρύ στοιχείο που έχει 115 πρωτόνια στον πυρήνα του". Ο Jacklyn Gates, επιστήμονας της ομάδας στο τμήμα πυρινηκής φυσικής στο Berkeley Lab στην Καλιφόρνια, μας λέει: (Όπως συμβαίνει με όλα τα στοιχεία του περιοδικού πίνακα, ο αριθμός του στοιχείου αντιστοιχεί στον αριθμό των πρωτονίων στον πυρήνα του ατόμου του στοιχείου.) "Αυτό είναι 23 περισσότερα πρωτόνια από το βαρύτερο στοιχείο που μπορείτε να βρείτε σε μεγάλες ποσότητες στη Γη, το ουράνιο."

Ο Gates λέει ότι το στοιχείο 115 είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο στοιχείο που δημιουργεί ένα άτομο κάθε φορά σε επιταχυντές σωματιδίων. Υπάρχει για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου προτού διασπαστεί σε άλλο στοιχείο.

"Είναι ιδιαίτερο επειδή βρίσκεται κοντά σε μία προβλεπόμενη" σταθερότητα "όπου κάποιοι υπερ-βαρυ πυρήνες μπορεί να έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Αντί να ζουν για λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, θα μπορούσαν να υπάρχουν για λεπτά, ημέρες ή και χρόνια! Αυτό είναι αρκετό ώστε να μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για πρακτικές εφαρμογές», λέει.

Το στοιχείο 115 ανακαλύφθηκε το 2003 στη Dubna της Ρωσίας στο Εργαστήριο Flerov για τις πυρηνικές αντιδράσεις από μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον πυρηνικό φυσικό Yuri Oganessian. Το στοιχείο ονομάστηκε τελικά moscovium επειδή η Dubna βρίσκεται στη Μόσχα.

Για να φτιάξουν αυτό το στοιχείο, οι επιστήμονες επιτάχυναν τα ιόντα ασβεστίου-48 (48Ca) στο 10 % περίπου της ταχύτητας του φωτός και στη συνέχεια τα βομβάρδισαν μαζί με το αμερίκιο-243 (243Am). Μέσω αυτού του βομβαρδισμού, μπόρεσαν να συγχωνεύσουν με επιτυχία τους πυρήνες των ατόμων 243Am και 48Ca, λέει ο Gates. "Για να δημιουργήσετε ένα εξαιρετικά βαρύ στοιχείο, χρειάζεστε την πλήρη σύντηξη δύο ελαφρύτερων στοιχείων", σημειώνει. Αυτή η διαδικασία παρήγαγε τέσσερα άτομα μοσχοβίου.

"Το νέο στοιχείο που έφτιαξαν είχε 115 πρωτόνια (20 από το 48Ca και 95 από το 243Am)", λέει. "Αυτό το νέο στοιχείο στη συνέχεια διαχωρίστηκε από όλα τα άλλα προϊόντα αντίδρασης χρησιμοποιώντας τον διαχωριστή ανάκρουσης γεμάτο με αέριο Dubna και στη συνέχεια εμφυτεύτηκε σε έναν ανιχνευτή όπου οι επιστήμονες μπόρεσαν να παρακολουθήσουν την αποσύνθεση του στοιχείου 115 στο στοιχείο 113".

Χρειάστηκαν χρόνια μέχρι οι ερευνητές να επεξεργαστούν μερικές από τις λεπτομέρειες σχετικά με το moscovium. Μόνο το 2018 οι επιστήμονες του Berkley Lab ανακάλυψαν ότι η μάζα ή το ατομικό βάρος του στοιχείου (ο συνολικός αριθμός πρωτονίων και νετρονίων σε ένα άτομο) ήταν 288.

Για να αποκτήσουν αυτόν τον ζωτικό αριθμό, επανέλαβαν τη διαδικασία που χρησιμοποίησαν οι πρώτοι που το ανακάλυψαν για να εντοπίσουν το στοιχείο. Με αυτόν τον τρόπο, κατάφεραν να παράγουν περίπου ένα άτομο μοσχοβίου την ημέρα και αυτό το άτομο συλλήφθηκε από ένα όργανο που ονομάζεται FIONA (Για την ταυτοποίηση του νουκλιδίου Α), το οποίο για το μη εκπαιδευμένο μάτι μοιάζει με ένα μικρό μεταλλικό θησαυροφυλάκιο. Μέχρι στιγμής, το moscovium δεν έχει πρακτική χρήση εκτός επιστημονικής μελέτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου