Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 16, 2021

Μοσάντ: Η κλοπή μασκών το 2020

 


Σε όλα τα κράτη με ισχυρές υπηρεσίες πληροφοριών, με το ξεκίνημα της πανδημίας του COVID-19 τους ανατέθηκε μία νέα αποστολή, η βοήθεια του κράτους τους στη καταπολέμηση του ιού. Κάπως έτσι, ο ίδιος ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου οργάνωσε ένα Εθνικό Συμβούλιο Κρίσεως το οποίο προέδρευε ο ίδιος και έως και σήμερα έχει καθημερινό συντονισμό και ενημέρωση. Από εκεί ξεκινάει και η ιστορία που θα δούμε εδώ.


Πηγή: TimesOfIsrael.com

Το πρώτο διάστημα της πανδημίας υπήρχε μία παγκόσμια έλλειψη σε προστατευτικό εξοπλισμό (κυρίως γάντια και μάσκες). Έτσι σε μία από τις ημερήσιες ενημερώσεις το Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι θα έχουν σύντομα σοβαρό πρόβλημα έλλειψης μασκών εις τη χώρα. Τότε ο Πρωθυπουργός Μ. Νετανιάχου στράφηκε στον Αρχηγό της Μοσάντ και του ανέθεσε την αποστολή να εξασφαλίσει ότι το Ισραήλ δε θα έχει καμία έλλειψη σε μάσκες, ασφαλώς με τη βοήθεια των Ενόπλων Δυνάμεων για οτιδήποτε χρειαστεί (π.χ. αεροσκάφη, οχήματα, κτλ.)




Πηγή: USAToday.com

Το πρώτο που έκανε λοιπόν η Μοσάντ ήτο να εκμεταλλευτεί τα δίκτυα πρακτόρων που είχε σε όλο το κόσμο. Για παράδειγμα, ηγετικά στελέχη εταιρειών, άτομα κλειδιά σε ανάλογα εργοστάσια, αποθήκες, κτλ. Μέσω δωροδοκίσεων, διευκολύνσεων σε άλλες συναλλαγές τους, εκβιασμών, και άλλων παρόμοιων μεθόδων. Έτσι, η Μοσάντ εξασφάλισε ότι το Ισραήλ δε θα είχε έλλειψη σε μάσκες σε αυτή τη κρίσιμη περίοδο της πανδημίας. Τον Απρίλιο του 2020 ένας αξιωματικός πληροφοριών της Μοσάντ είχε αναφέρει στο τηλεοπτικό σταθμό 12 στο Ισραήλ το ακόλουθο τότε ώστε να καθησυχάσει το λαό του Ισραήλ.

«Η υπηρεσία πληροφοριών διαθέτει και θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να αποκτήσει τον απαραίτητο εξοπλισμό σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας»




Πηγή: ShutterStock.com

Βέβαια υπήρξαν και λάθη όπως είναι λογικό. Για παράδειγμα, το Μάρτιο του 2020 η Μοσάντ μέσω των πρακτόρων της είχε παραλάβει 100,000 τεστ που η κατασκευάστρια εταιρεία είχε καταγράψει ως «ελαττωματικά» καθαρά για να μπορέσει να τα πάρει άμεσα το Ισραήλ μέσω δωροδοκίας από τη Μοσάντ. Ωστόσο, τα τεστ δεν είχαν τις σωστές μπατονέτες λήψης δείγματος.




Πηγή: World-Today-News.com

Η πιο γνωστή υπόθεση τέτοιων επιχειρήσεων της Μοσάντ έγινε γνωστή από το «New York Times» που εντόπισε ότι η Μοσάντ είχε «κλέψει» δέκα εκατομμύρια μάσκες από τις αρχές του 2020 έως και το Μάρτιο του 2020 μέσω μυστικών δράσεων. Τότε ο Πρωθυπουργός Μ. Νετανιάχου πιέστηκε να κάνει μία δήλωση και είχε πει ότι οι μάσκες αποκτήθηκαν από κράτη με τα οποία το Ισραήλ δεν έχει διπλωματικές σχέσεις, υποδεικνύοντας ουσιαστικά προς τις χώρες του Περσικού Κόλπου. Ωστόσο, δεν αρνήθηκε ότι η Μοσάντ εκτελούσε αυτές τις επιχειρήσεις.




Πηγή: ArabNews.com

Λίγους μήνες αργότερα, το «Times of Israel» πήρε συνέντευξη από έναν αξιωματικό πληροφοριών της Μοσάντ που συμμετείχε σε αυτή την επιχείρηση. Η συνέντευξη είχε γίνει χωρίς να αποκαλύπτει τη ταυτότητα του αξιωματικού ο οποίος δήλωσε τα ακόλουθα.

«Έχω διαχειριστεί πολλές επιχειρήσεις στη ζωή μου, αλλά ποτέ κάποια επιχείρηση τέτοιας πολυπλοκότητας. Μας είχε δοθεί μία λίστα με 130,000 αντικείμενα που χρειάζονταν το κράτος για να πολεμήσει τον ιό.

Στο κόσμο πωλούνται [τα πάντα] με πλάγιους τρόπους. Πρέπει να βρούμε αυτούς τους τρόπους. Είμαστε πρωταθλητές σε μυστικές επιχειρήσεις, και ξέρουμε πως να διαχειριζόμαστε πολύπλοκες επιχειρήσεις.

Χρησιμοποιούμε τις ειδικές σχέσεις-επαφές μας για να κερδίσουμε τον αγώνα ταχύτητας και ίσως να καταφέρουμε ότι προσπαθεί όλος ο κόσμος, να βάλουμε τα χέρια μας στις παραγγελίες άλλων κρατών.

Είχαμε μια χώρα της Ευρώπης όπου τα φορτηγά μας έφτασαν στις πόρτες του εργοστασίου αλλά μία άλλη χώρα της Ευρώπης μας είχε ήδη προλάβει και τα είχε φορτώσει πριν φτάσουμε. Είχαμε επίσης μια περίπτωση όπου είχαμε εξοπλισμό που αγοράσαμε και φορτώσαμε σε ένα αεροπλάνο αλλά έπρεπε να το ξεφορτώσουμε γρήγορα γιατί δεν του έδωσαν άδεια απογείωσης.

Όλες οι χώρες κοιτάνε το συμφέρον τους. Οι τιμές έχουν ανεβεί τέσσερις-πέντε φορές και ο κόσμος έχει κλείσει.»




Πηγή: TimesOfIsrael.com

Φυσικά αυτά που αναφέραμε εδώ ήτο μόνο ένα μικρό κομμάτι των μυστικών δράσεων του Ισραήλ στο πόλεμο κατά της πανδημίας. Στο μέλλον ίσως να δούμε και άλλα παρόμοια περιστατικά που είναι σήμερα γνωστά. Αναφορικά με την Ελλάδα τώρα, θα ήτο λογικό να υποθέσουμε ότι και η ΕΥΠ (Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών) είχε διενεργεί παρόμοιες αποστολές για να βοηθήσει στη καταπολέμηση της πανδημίας. Ωστόσο, δεν εντοπίσαμε κάποια σχετική αναφορά για κάτι τέτοιο από τις διαθέσιμες ανοικτές πηγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου